Áno, medzi novinky, ktoré prináša Note10/10+ patrí aj reálne vylepšené prepojenie cez Samsung DeX. Prostredie DeX tu už bolo dávnejšie, umožňovalo však prepojenie telefónov Galaxy S alebo Note na externý monitor. Najprv to bolo pomocou špeciálnej dokovacej stanice, neskôr stačil už len prepojovací kábel USB-C na HDMI. Teraz je to inak, dá sa povedať, že nové spojenie je v praxi využiteľnejšie.

Historické okienko

Ani staršie prepojenie nebolo po technologickej stránke zlé, dokonca sme to hodnotili ako revolúciu. Akurát ten scenár využiteľnosti bol obťažný. Na to, aby ste smartfón využili ako „skoro“ Windows počítač ste museli so sebou nosiť v prvej iterácii dokovaciu stanicu, klávesnicu, myš a očakávať, že na mieste, kde budete chcieť robiť nájdete monitor alebo televízor s HDMI vstupom. Nie je to nerealizovateľné, napr. v hotelovej izbe sa naozaj prepojenie na HDMI vstup s veľkou pravdepodobnosťou bude dať použiť. Len nosiť so sebou tie ostatné veci je prílišná záťaž, je lepšie radšej so sebou zobrať notebook a máte vymaľované.

V ďalšej iterácii DeX už na prepojenie stačil kábel alebo inovovaná (tenšia) dokovacia stanica a ako myš a klávesnicu sme mohli využiť dotykovú plochu zo samotného telefónu. Ako zobrazovacia časť sa stále používa monitor s HDMI vstupom. Nie zlé, ale klávesnica na displeji nie je pohodlná na písanie textov. Fyzická klávesnica pomôže, ale Samsung to urobil tak, že sa nedá zameniť pozícia kláves z a y a sú opačne ako to väčšina Slovákov používa.

Note 9 môžete vďaka DEX použiť skoro ako notebook

Note10 a nový DeX

Úplne iný princíp prišiel s DeXom v prípade Note10 a Note10+. Myšlienka nie je založená na tom, že budete používať smartfón ako akýsi windows notebook. Je to o tom, že si chcete preniesť súbory medzi smartfónom a notebookom. Či už používate Windows alebo MacOS, je to fakt pohodlné spojenie na to, aby ste preniesli fotky z telefónu veľmi jednoducho a rýchlo a urobili tak v prostredí, ktoré dobre poznáte. Rovnako môžete aj prenášať dokumenty alebo vybrané texty z dokumentov.

Ako na to? Nuž, pár podmienok musíte spraviť. Prvou je nainštalovanie novej aplikácie Samsung DeX a to zo špecializovanej stránky (platí po 22. auguste). Je tam inštalačný program pre Windows aj MacOS. Ďalej pripojíte Note10/10+ káblom k notebooku. Dobre vám radíme – v dodávke je prepojovacví kábel USB-C na USB-C a ak chcete skutočne použiteľnú rýchlosť spojenia, pripojte tento kábel v notebooku na USB-C port, teda nie do starších a pomalších.

Následne sa vám objaví prostredie Samsung Dex a od tejto chvíle môžete prenášať súbory. Výborné je to v Galérii fotografií. Možno si pamätníci používania Galaxy telefónov spomenú, že pred časom mal Samsung na toto celkom peknú aplikáciu SideSync, ale neskôr jej vývoj a aj použitie zastavil a teraz prišiel s niečím, čo je výrazný upgrade.

Na prenášanie treba dlho potlačiť myšou nad vybranou fotkou z Galérie a potom ju pomocou metódy Drag and Drop preniesť do prostredia Windows/Mac. Rovnako prenášate všetky súbory a dá sa to aj v opačnom smere.

Inak v prostredí DeX naďalej môžete spúšťať na Windows/Max notebooku Android aplikácie a zobrazovať ich na displeji notebooku, ovládať myšou a klávesnicou. Myš je v poriadku, ale klávesnica je rovnaká ako v minulosti – pre jej hardvérovú verziu máte zamenené y a z a to výrazne obmedzuje potenciálne využitie tejto funkcie. Dnes to však nie je primárne o tom, ale o prenášaní súborov a to funguje skvele. Klávesnicu si môžete nechať zobraziť aj na ploche Note10 ale to je pre dlhšie texty nevhodné.

Celkovo hodnotíme prepojenie na Samsung DeX veľmi dobre. Stačí na to kábel z dodávky telefónu, na cesty si notebook nosíme tak či tak a prenos súborov je teraz jednoduchší a rýchlejší.  V režime Samsung DeX môžete lepšie na väčšom displeji sledovať veci, ako sú videá, obrázky a dokumenty a zároveň stále môžete používať váš telefón na komunikáciu – hovory, SMS a pod. Môžete sledovať filmy na monitore, zatiaľ čo kontrolujete správy alebo volajte, zatiaľ čo súčasne prehliadate dokumenty. Samsung DeX vám takto prináša dve obrazovky na pohodlnejšiu prácu. Na spoluprácu sú pripravené viaceré kancelárske aplikácie od Microsoftu (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Remote Desktop, Skype) alebo Adobe (Acrobat Reader, Rush, Lightroom). Áno, toto budeme používať v praxi. Doterajší prenos fotiek cez cloudové úložiská nechávame od tejto chvíle v prachu dejín.

DeX môžete stále používať pri spojení s televízorom alebo projektorom cez HDMI port na prezentácie priamo z Note10/10+. Aj tu vám pri zmene jednotlivých slidov na diaľku pomôže dotykové pero.

Pozrite si aj naše prvé dojmy z používania Note10+

Samsung Galaxy Note10+: Telefón s dotykovým perom. Využijete ho?

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.