Poznáte Chromebooky? Sú to notebooky s operačným systémom Chrome OS, ktoré sú pre používateľov atraktívne najmä nízkou cenou.

V Amerike a v mnohých krajinách západnej Európy sa im výborne darí najmä medzi študentami. V porovnaní so systémom Windows má platforma Chrome OS viacero obmedzení, avšak novinka v podobe podpory Android aplikácií je veľkým bonusom.

Operačný systém Chrome OS je založený na prehliadači Chrome. Zariadenia s týmto systémom ponúkajú v podstate iba internetový prehliadač a zopár potrebných nástrojov, ako je prieskumník súborov alebo prehrávač multimédií. S výnimkou sledovania videa alebo počúvania hudby je však takmer všetka činnosť obmedzená na internetový prehliadač Chrome. Taktiež to znamená, že počas práce musíte byť takmer neustále online. Hoci, služba Dokumenty Google funguje aj v offline režime, takže texty dokážete napísať.

Je zrejmé, že Chromebook nedokáže konkurovať klasickým notebookom s Windows 10. Určite nie funkcionalitou. Na druhej strane, nízka cena je často lákadlom a je rozdiel, či si kúpite Chromebook za 200 eur alebo schopnejší notebook za 500 eur. Samozrejme, podobne ako pri výbere takmer každého zariadenia, vždy záleží na vašich konkrétnych potrebách. Ak potrebujete ľahký prenosný počítač kvôli písaniu textov a ako doplnok ku klasickému stolnému PC, potom vám Chromebook postačí. Ak však notebook používate ako jediný a primárny počítač a potrebujete používať programy pre Windows, potom je zrejmé, že Chromebook tento účel nedokáže splniť. A nezmení to ani podpora Android aplikácií, hoci výrazne zlepšuje využiteľnosť niektorých zariadení s Chrome OS.

Zatiaľ iba pre dotykové Chromebooky

O podpore Android aplikácií v Chromebookoch sa hovorí už dlhšie. Táto funkcia bola pôvodne dostupná iba pre používateľov vybraných modelov, ktorí mali zároveň aktivovaný vývojársky kanál. Dnes si Android aplikácie nainštaluje každý používateľ, avšak kompatibilita zariadení je stále veľmi obmedzená.

Android aplikácie zatiaľ fungujú iba na Chromebookoch s dotykovou obrazovkou. My sme ich testovali pomocou zariadenia Acer Chromebook R11

V praxi platí, že Android aplikácie dnes podporujú iba Chromebooky s dotykovou obrazovkou. Oficiálna stránka Google informuje o troch kompatibilných modeloch – ASUS Chromebook Flip, Acer Chromebook R11 a Google Chromebook Pixel. Na našom trhu kúpite iba zariadenie od Aceru a toto je v podstate jediný výrobca, ktorý u nás Chromebooky predáva.

Acer Chromebook R11 sa aktuálne predáva za 300 až 310 eur. V predaji je jeho nová verzia, ktorá obsahuje 64 GB úložisko. Nami testovaný model mal 32 GB. Ostatné parametre sa nemenia – procesor Intel Celeron N3150, 4 GB RAM a 11,6-palcový lesklý IPS displej s rozlíšením 1366 × 768. Notebook je konvertibilný, takže displej môžete otočiť až o 360° a zariadenie tak môžete používať aj v režime tabletu.

Pri pohľade na parametre je zrejmé, že systém Windows 10 by mal s takouto konfiguráciou pravdepodobne problémy dosiahnuť optimálnu prevádzku. Výhodou systému Chrome OS je, že obsahuje prakticky iba spomenutý prehliadač Chrome a pre jeho prevádzku výkon postačuje. Sem-tam sa síce môže objaviť menšie spomalenie, ale vo všeobecnosti je zážitok z používania veľmi dobrý a Chromebook počas nášho testovania bez problémov zvládol aj graficky náročnejšie aplikácie a hry.

Plnohodnotný obchod Google Play

Výhodou podpory Android aplikácií v Chromebookoch je, že máte k dispozícii plnohodnotný obchod Google Play, ako ho poznáte z Android zariadení. Kompatibilný Chromebook sa dokonca zobrazí aj v zozname vašich zariadení, ak si napr. chcete stiahnuť niektorú z aplikácii pomocou webového rozhrania obchodu. Jednoducho tak získate prehľad o tom, či je daná aplikácia kompatibilná s Chromebookom alebo nie.

Počas nášho testovania sme boli príjemne prekvapení kompatibilitou aplikácií. Do Chromebooku sme si stiahli multimediálne aplikácie, aplikácie na sledovanie TV ako je Magio GO, ale aj hry a kancelárske balíčky, či editory fotiek a videa. Jedinú pripomienku máme k aplikáciám Microsoft Word a Microsoft Excel, ktoré zatiaľ oficiálne nie sú podporované, a tak sme museli zvoliť niektorý z alternatívnych kancelárskych balíčkov. Pokiaľ by ste veľmi chceli, Word aj Excel si môžete nainštalovať do Chromebooku takým spôsobom, že si inštalačný .apk súbor vyextrahujete z iného zariadenia alebo si ho jednoducho stiahnete z overeného zdroja (napr. apkmirror.com).

Chromebooky ponúkajú plnohodnotný obchod Google Play

Problémom však je, že Chromebooky aktuálne neumožňujú jednoduchú inštaláciu Android aplikácií z neoverených zdrojov (= mimo obchodu Google Play). V prípade systému Android stačí zmeniť jedno nastavenie, aby ste mohli inštalovať čokoľvek chcete. Avšak Chromebooky vyžadujú, aby ste systém preinštalovali a spustili v špeciálnom vývojárskom režime, ktorý je možné aktivovať iba počas bootovania systému.

Bez ohľadu na to, že zatiaľ si do Chromebooku bežný človek jednoducho nenainštaluje MS Word a Excel, vďaka podpore Android zariadení sú Chromebooky oveľa flexibilnejšie zariadenia. Už sa ich využitie neobmedzuje iba na internetový prehliadač. Vďaka Android aplikáciám sme si nainštalovali kancelársky balík WPS Office a OfficeSuite a práca s nimi bola pohodlná. Aj bez pripojenia do internetu a aj mimo prehliadača Chrome. Rovnako to platí pre editory fotiek. V minulosti ste nemohli jednoducho upravovať fotky, museli ste použiť internetové služby. Teraz si stiahnete editor fotiek pre Android a ten použijete kdekoľvek a kedykoľvek.

Drobnosti, o ktorých by ste mali vedieť

Z používateľského hľadiska však treba spomenúť niekoľko drobností, ktoré môžu ovplyvniť používateľský zážitok.

  • Kancelárske balíky pre Android sú k dispozícii aj zadarmo a pre klasické písanie asi budú postačovať. Nepodporujú však kontrolu pravopisu slovenčiny alebo ak áno, tak vo forme plateného pluginu. Preto dúfame, že Microsoft čoskoro sprístupní svoje Android aplikácie Word a Excel aj pre Chromebooky.
  • Aplikácia Súbory v rámci Chrome OS má obmedzený prístup k súborom na disku a zatiaľ neumožňuje jednoduchý prístup ku všetkým zložkám. V praxi to znamená, že pri práci s Chromebookom sme si museli nainštalovať aj druhého správcu súborov, pre Android. Pomocou neho sme následne kopírovali súbory zo zložiek pre Android do zložky Stiahnuté, ku ktorej má prístup aj Chrome OS. V praxi je to trochu otravné a nepraktické. Príkladom je práca s editorom fotiek. Ak nezadefinujete, aby sa upravené fotky ukladali do zložky Stiahnuté, budete ich musieť vždy manuálne presúvať.
  • Systémový video prehrávač pre Chrome OS nezobrazuje titulky, ktoré sú priamo zabudované vo videosúbore. Pokiaľ chcete použiť niektorý z prehrávačov pre Android, budete musieť video skopírovať z USB kľúča priamo do úložiska zariadenia, pretože aplikácia sa k nemu nedostane. Tento problém sme mali s aplikáciou VLC, ale je možné, že iné prehrávače s tým nebudú mať problém. Ak sme chceli spustiť prehrávanie videa z USB kľúča pomocou VLC priamo cez správcu súborov pre Chrome OS, aplikácia spadla.
  • Chromebooky nemajú touchpad rozdelený na ľavé a pravé tlačidlo. Pravé tlačidlo však aktivujete stlačením tlačidla dvoma prstami. K dispozícii je kontextová ponuka a taktiež funguje scrollovanie.
  • Chromebook je vďaka kompatibilite s Android aplikáciami dobrým zariadením aj na hranie. Nakoľko vo výbave Chromebooku R11 nájdete plnohodnotný USB port, k zariadeniu pripojíte Xbox ovládač a pomocou neho sa môžete hrať. Nie všetky hry podporujú ovládače a nie všetky hry to robia správne, avšak počas nášho testovania sme si zahrali viacero zábavných hier (Implosion, LEGO Jurassic World atď.). Samozrejme sa zahráte aj pomocou dotykovej obrazovky.
  • Android aplikácie môžete používať aj v režime celej obrazovky. Klávesnica Chromebooku ponúka pre tento účel dedikované tlačidlo. Niektoré aplikácie umožňujú výber orientácie na šírku alebo na výšku. Niektoré fungujú iba na výšku, čo nie je pohodlné.
  • Acer Chromebook R11 má vo výbave HDMI výstup, vďaka ktorému zariadenie pripojíte aj k externej obrazovke.

Aplikácie môžete používať aj v režime celej obrazovky. Ocenili sme to pri hrách, v kombinácii s Xbox ovládačom sa z Chromebooku stane šikovné zariadenie na hranie

Verdikt

Podporu Android aplikácií pre Chromebooky chválime. Ide o výbornú vec a veríme, že čoskoro bude obchod Google Play podporovať aj viacero modelov. Nielen tie, ktoré majú dotykovú obrazovku. Android aplikácie totiž značne rozširujú využiteľnosť Chromebookov. My sme počas testovania ocenili možnosť sledovania televízie pomocou služby Magio GO, ktorá vo verzii pre počítače so systémom Windows nefunguje až tak dobre. Takisto sme využili plnohodnotný prehliadač Chrome a Android aplikácie pre tvorbu dokumentov a na úpravu fotiek. Jednoducho, s Chromebookom toho spravíte teraz viac.

Chromebooky aj napriek podpore Android aplikácií stále zaostávajú za notebookmi so systémom Windows, čo sa využiteľnosti týka. Toto sa pravdepodobne v dohľadnom čase nezmení a nie je to výčitka. Chromebooky sú navrhnuté inak a ich výhoda spočíva v niečom inom. Napríklad v cene. Acer Chromebook R11 stojí 300 eur a počas testovania sme si obľúbili jeho nízku hmotnosť 1,25 kg, 10-hodinovú výdrž, malé rozmery a konvertibilitu. Tú sme ocenili pri používaní niektorých Android aplikácií. Popravde, R11-ka nám ponúkla lepší používateľský zážitok ako 300-eurové Windows tablety s klávesnicou a 10-palcovým displejom.

Chromebooky budú vyhovovať určitej skupine používateľov a Android aplikácie sú výborným bonusom. Ako sme však spomenuli, musíte si sami zvážiť, na čo zariadenie potrebujete. A ak zvažujete kúpu tabletu, ktorý chcete využívať nielen na konzumáciu obsahu, ale aj na tvorbu textu alebo jednoduchú prácu, potom naozaj porozmýšľajte nad Chromebookom. Ten sa nám v priamom porovnaní s rovnako drahými Android a Windows tabletmi s klávesnicou zdá byť lepšou voľbou.

Parametre a namerané hodnoty

ModelACER Chromebook R11 C738T-C50F
Veľkosť a typ displeja11,6″, IPS, dotykový, lesklý
Rozlíšenie1366 × 768
Operačný systémChrome OS
ProcesorIntel Celeron N3150, štvorjadro, až 2,08 GHz
RAM4 GB DDR3, 1600 MHz
Interná pamäť32 GB
HDMI / DisplayPort / Bezdrôtový displejÁno / Nie / Áno
BluetoothÁno, 4.0
Porty1 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, HDMI, čítačka SD kariet
Digitálna kameraPredná, HD
Rozmery (v × š × h) [mm]294 × 204 × 19,2
Hmotnosť [kg]1,25
PCMark Work Performance / Work 2.07499 / 5020
3DMark Ice Storm Unlimited22199
3DMark Sling Shot ES 3.01957
AnTuTu – Total Score71658
AnTuTu – 3D Score21823
AnTuTu – UX Score20140
AnTuTu – CPU Score22891
AnTuTu – RAM Score6804
Test výdrže batérie9:31

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit