S príchodom zimného počasia platforma Bolt stiahla svoje zdieľané kolobežky z ulíc slovenských miest.

V súčasnej situácii, keď sneženie sťažuje automobilovú dopravu, nepovažujeme za potrebné ani rozumné udržiavať v prevádzke náš vozový park kolobežiek. Ľudia ich v tomto počasí používajú oveľa menej, ale čo je dôležitejšie, jazda na kolobežke na snehu alebo ľade môže byť riskantná. A to aj napriek všetkým bezpečnostným funkciám v našej aplikácii vrátane takzvaného režimu pre začiatočníkov, ktorý znižuje maximálnu rýchlosť na 15 km/h. Bezpečnosť našich používateľov je pre nás najvyššou prioritou,“ vysvetlila Lucie Krahulcová, manažérka verejnej politiky pre službu mikromobility Bolt. Zelené kolobežky sa na cesty na Slovensku vrátia najneskôr na prelome februára a marca, ale ak sa výrazne zlepšia poveternostné podmienky, môže sa tak stať už v januári.

Dôraz platformy Bolt na bezpečnosť sa prejavuje aj v mnohých ďalších smeroch. Spoločnosť vyvinula úsilie na vzdelávanie používateľov aplikácie, zaviedla systém na detekciu nebezpečnej jazdy vo dvojici a mnoho ďalšieho.

Bolt ako najväčší prevádzkovateľ zdieľaných kolobežiek v Európe zaznamenal v minulom roku viac ako päťnásobný nárast počtu jázd v porovnaní s rokom 2020, pričom za rovnaké obdobie sa počet nehôd na zelených kolobežkách na milión kilometrov znížil o 12 % a počet zranení o viac ako štvrtinu.

V uliciach Bratislavy zatiaľ ešte zostávajú k dispozícii elektrické kolobežky konkurenčnej platformy, ich počet je však radikálne nižší ako počas leta.

Zdroje: Bolt, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.