Vedeli ste, že môžete mať najnovšie vylepšenia systému ako prví? Stačí sa zapojiť do testovacieho programu, ktorý sa nazýva Windows Insider.

Do tohto programu ste mohli byť zapojení ešte pred samotným uvedením operačného systému Windows 10 na trh. Microsoft v ňom ale pokračuje ďalej. Ponúka niekoľko výhod, no odporúčame ho len zdatnejším z vás a nie celkom na pracovných počítačoch.

Nové verzie systému nazýva Microsoft zostavy. Nemusí ísť nutne o novinky vo vizuálnom smere a nemusia sa nutne týkať iba systému samotného. Častým javom je implementácia nových ovládačov, nových možností v oblasti zabezpečenia ako aj vylepšovanie programov v systéme. Napríklad sprístupnenie noviniek v prehliadači Microsoft Edge. Odporúčame vám však obozretnosť. Nemusíte byť programátor a ovládať technické zákutia Windows. Pokojne si aktivujte Insider kedykoľvek. Odporúčame ale, aby ste mali aspoň základné znalosti o tom, ako sa bezpečne vrátiť k predchádzajúcej verzii, ako si nezmazať zálohu operačného systému a aké klávesové skratky treba použiť na sprístupnenie režimu obnovy po reštarte počítača.

CITAT: „Mať najnovší Windows medzi prvými môže byť tak trochu hazard so stabilitou počítača.“

Aktivujeme Windows Insider

Ako teda na to? V Nastaveniach systému a položke Aktualizácia a zabezpečenie – Windows Insider Program je tlačidlo Začať. Najprv je potrebné prepojiť vaše Microsoft konto s týmto programom. Odporúčame vybrať osobné konto, no na výber budete mať pracovné aj školské.

Prepojenie konta Microsoft s programom Windows Insider

V ďalšom kroku si vyberiete, aký typ noviniek chcete dostávať. Vyberáte z troch možností. Prvá sa volá Just send me early updates. Dostanete všetko, čo bude nové. Teda ovládače, opravy a aplikácie, nie však najnovšie zostavy Windows. Druhá možnosť nazvaná The next version of Windows zahŕňa všetko v prvej časti a aj novú zostavu Windows. Posledná možnosť nazvaná ako Skip ahead to the next Windows release počká na vydanie novej zostavy. Ďalej si vyberiete, či chcete byť zapojení v testovaní Fast Ring alebo Slow Ring. Na dokončenie procesu aktivácie treba reštartovať počítať. Môžete to spraviť aj neskôr.

Po reštarte sa znova vráťte do nastavení Insider. Môžete naraziť na problém s nízkymi oprávneniami na vaše sledovanie. Microsoft potrebuje špecifické dáta na to, aby vyhodnotil používanie a stabilitu novej zostavy. To, že ste testerom, má teraz nový rozmer. Spoločnosť vás nebude sledovať, no potrebuje spracovať dáta z testovacej zostavy. Čiže nie je to tak, že vy používate najnovší Windows 10 a keď uznáte za vhodné, voľačo do Microsoftu pošlete. Systém si po vašom potvrdení povolí cielenie reklamy alebo napríklad aj sledovanie polohy. Aj keď ste to mali pôvodne deaktivované. Mať novinky ako prví je teda niečo za niečo.

Aktivovaný testovací program. Nastavenia sa dajú kedykoľvek meniť

Zostavy a Ringy

Čo to v praxi znamená? Zostava Windows má svoje číslo. Označenie je nateraz štvorciferné a podľa toho ako Microsoft vydáva a čísluje hlavné zostavy, im toto číslovanie vydrží niekoľko rokov. Predposledná s názvom Fall Creators Update mala označenie 1709. Posledná oficiálna, ktorú môžete získať a pravdepodobne ju v čase čítania tohto článku už máte, je Windows 10 April 2018 Update a označuje sa ako 1803.

Celosvetovo bola uvoľnená 30. apríla 2018. Avšak, akonáhle budete Insiderom, získate nové zostavy. Tie majú označenie podobne ako finálne, avšak ešte pred samotným označením bude mať 5-ciferné číslo. Tieto čísla sú v prípade testovacieho programu dôležité. Pripravte sa na to, že vývoj operačného systému je naozaj komplexná činnosť. Opravy a vylepšenia sú niekedy také razantné, že len prečítať samotný zoznam vám zaberie pár minút, nieto ešte presný popis, čo presne sa vylepšilo. Počas nasledujúcich mesiacov budete dostávať väčšie či menšie kumulatívne záplaty odstraňujúce ďalšie problémy s hlavnou aktualizáciou. V drvivej väčšine ide o bezpečnostné záplaty a riešenia problémov s kompatibilitou.

Takto vyzerá vydávanie nových verzií Windows podľa Microsoftu

Voľba Fast Ring je vhodná pre tých, čo radi skúšajú nové veci a sú pripravení aj na neúspechy. Časté pády systému, nefunkčnosť niektorých zariadení alebo nedoladené funkcie sú sprievodným javom rýchleho spôsobu prístupu k aktualizáciám. Nezáleží na tom, ako veľmi pokročilí používateľ ste. Ale túto možnosť by ste si mali inštalovať na druhom, nie pracovnom počítači. Keď sa niečo stane so systémom, nebude to váš problém a použijete primárny počítač.

Slow Ring tiež bude obsahovať menej stabilné zostavy, avšak až také, ktoré už prešli testovaním Fast Ring. Toto sú už zostavy, ktoré sú takmer pripravené na oficiálnu distribúciu pre všetkých používateľov. Chcete byť Insiderom a máte napríklad pomalší počítač či len klasický disk? Toto je vhodná voľba. Je tu nižšie riziko potrebnej reinštalácie systému, čo je fajn pri pomalom pevnom disku a dlhšom čase. Dať všetko do stavu minulej verzie vám nejaký ten čas môže zabrať.

Práve sa na náš počítač sťahuje najnovšia insiderská zostava

Redstone

Nie vždy ale budete môcť dostávať najnovšie zostavy. Toto riadi Microsoft a ak sa počet účastníkov naplní, vy sa k ďalšej zostave nedostanete. Ešte viac sa to týka možnosti preskočenia na ďalšiu hlavnú zostavu Redstone. Takto sú označované hlavné míľniky operačného systému. V rámci Insideru napríklad nebudete môcť preskočiť niektorý z ďalších míľnikov, pretože Microsoft potrebuje testerov práve na ňom.

Aktuálne sa pracuje na verzii s kódovým označením Redstone 5. Zatiaľ nie je známe, kedy bude uvoľnený verejnosti a aký dostane oficiálny názov. Predpokladáme však, že sa objaví opäť ku koncu roka. Redstone 4 napríklad nedostal názov Spring Creator Update, teda niečo v zmysle jarnej aktualizácie. Mnohí tento názov akosi logicky očakávali. Volá sa však April 2018 Update.

Finálny Redstone 5 bude mať určite značné vylepšenia v dizajne, ktorý Microsoft nazval Fluent Design System. Tento nový dizajn môžete ešte výraznejšie vidieť v aprílovej aktualizácii. Zatiaľ sa jeho aplikovanie iba rozbieha a ako prvé ho budú podporovať aplikácie z obchodu Microsoft Store. Z toho, čo o novom dizajne a jeho plánoch vieme, to bude najväčšia zmena za posledné roky. Prirovnať by sa dala k Windows Vista a priehľadnosti okien alebo ešte staršiemu Windows XP, ktorý prišiel s úplne novými vizuálnymi prvkami.

Geometrická ukážka prvkov Fluent dizajnu

Inštalačné médium

Na stránke spoločnosti Microsoft vyhľadajte výraz Windows Insider Preview Downloads. Dostanete sa na stránku, ktorá umožňuje stiahnutie ISO obrazu. Je tu podrobný návod, ako zostavu získať a vytvoriť inštalačný disk na flashdisku alebo na DVD médiu. Je to vhodné, ak chcete mať nejakú zostavu u seba a v prípade komplikácií môžete zmazať celý pevný disk. Máte zálohu Preview verzie systému a zároveň nebudete musieť pri komplikáciách opätovne sťahovať novú zostavu z internetu. Preview verzie sú ešte stabilnejšie ako Slow Ring verzie a takmer pripravené na finálnu distribúciu.

Ako odložiť aktualizácie?

Nechcete riskovať? Aktualizácie sa dajú odložiť

Nie každý má rád, keď sa mu často aktualizuje systém. Používatelia sa aktualizácií dnes skôr boja. A nie je to len náš dohad. Totiž sám Microsoft prišiel so zmenou spôsobu uplatňovania opravných balíkov a rozšírení. Pri Windows 7 používatelia tento proces odkladali mesiace aj roky. Nechceli potvrdiť žiadnu inštaláciu. Systém fungoval a neboli si istí, čo sa bude diať po aktualizácii. Minimálne nechceli zostať „visieť“ na inštalačnej obrazovke, práve keď potrebovali s počítačom pracovať.

To sa príchodom Windows 10 zmenilo, rovnako ako aj spôsob vydávania nových verzií. Posledná aprílová spôsobovala ľuďom zamŕzanie počítača, resp. grafickej karty. Riešením bolo niekedy reštartovanie ovládača grafickej karty – klávesová skratka Win + Ctrl + Shift + B.

Dlhodobejšie odloženie aktualizácií je možné a systém vás nebude každých niekoľko hodín otravovať. V časti systému Nastavenia – Aktualizácia a zabezpečenie Windows Update – Rozšírené možnosti. V tejto časti sa nachádzajú možnosti na dva typy aktualizácií. Prvé sú tie, ktoré vylepšujú systém pridávaním nových funkcií. Spravidla ide o veľké aktualizácie, podobne ako bola tá aprílová alebo predchádzajúca Fall Creators Update. Druhý typ predstavujú opravy zabezpečenia. Tie by ste nemali ignorovať a ponechať ich automatickú inštaláciu. Prvé môžete odložiť až o 365 dní, bezpečnostné maximálne o 30 dní.

Keď sa povie aktualizácia, v skutočnosti je ich viac typov

Existuje ešte jedna možnosť a tou je pozastavenie aktualizácií. Je to prepínač, ktorý ich pozastaví na štyri dni. To je akási záchranná brzda, ak už sa do počítača aktualizácia stiahla, v ponuke Štart – Vypnúť máte voľby Reštartovať a aktualizovať alebo Vypnúť a aktualizovať, no ani jedno nechcete spraviť. Po zapnutí odloženia tieto položky zmiznú.

Tento postup platí, či ste alebo nie ste zapojení v programe Windows Insider.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.