Orange spustí na Slovensku 5G SA sieť v treťom kvartáli roku 2023.

„Technológia 5G bude rásť vďaka firmám a nie vďaka spotrebiteľom,“ vyhlásil Mariusz Gatza, generálny riaditeľ Orange Slovensko, na konferencii Orange 5G pre biznis. Svoj názor odôvodnil tým, že zatiaľ čo prechod z 3G sietí na 4G bol pre bežného používateľa citeľný z dôvodu výrazného nárastu prenosových rýchlostí, hlavný prínos 5G spočíva vo výrazne nižšej latencii mobilnej siete a to až na úrovni do 1 ms.

A to je vlastnosť, ktorú si bežný používateľ málokedy všimne. Firmám, aj tým slovenským, však môže znížená latencia doslova otvoriť dvere a umožniť využívať nové riešenia, ktoré neboli doteraz technicky možné. Avšak na to, aby mohla 5G technológia dosiahnuť svoj plný potenciál z hľadiska nízkej odozvy, je potrebná tzv. 5G SA sieť.

Ide o skratku pre Standalone Architecture alebo jednoducho povedané, pre architektúru, ktorá prináša skutočnú 5G konektivitu so všetkými jej výhodami. Orange má v pláne spustiť 5G SA sieť na Slovensku v treťom kvartáli roka 2023 a do jeho konca chce pokryť 40 % populácie SR 5G sieťou (NSA + SA architektúra).

Orange 5G pre biznisZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Orange oznámil svoje plány s rozvojom 5G siete na Slovensku

Slovenské firmy potrebujú s 5G technológiou pomôcť

Ako prezradil Juraj Šlesár, manažér marketingu pre 5G technológie v Orange Slovensko, operátor má v pláne pokrývať aj priemyselné parky a biznis objekty: „Pokrývať budeme krajské mestá, okresné mestá, niektoré obce a aj priemyselné parky.“

Šlesár očakáva, že 5G technológia spôsobí veľkú transformáciu zdravotníctva a to aj na Slovensku: „Všetky nové zdravotnícke zariadenia momentálne prechádzajú na 5G. Bude to masívne.“ Orange rovnako vidí priestor na spoluprácu s obcami, mestami, firmami z odvetvia priemyslu a výroby a ďalšími.

Ako však vyplýva z prieskumu skupiny Orange, do ktorého sa zapojili stovky firiem, 72 % spoločností na Slovensku očakáva pomoc pri zavedení 5G technológie. Orange preto vytvoril hub viacerých firiem a univerzít, s ktorými chce spolupracovať, aby okolo roku 2024 vedel realizovať produkty hodné 5G siete. V Bratislave takisto čoskoro otvorí biznis lab, kde bude prezentovať 5G riešenia a ich potenciál záujemcom z radov firiem.

Orange 5G pre biznisZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
5G bude napredovať vďaka firmám a zmení viacero odvetví

Umelá inteligencia, náhrada za Wi-Fi či autonómne roboty

Jednou z lastovičiek je spolupráca so Slovensku technickou univerzitou v Bratislave v oblasti výskumu a vývoja autonómnych dronov za účelom dopravy laboratórnych vzoriek COVID-19 z odberných miest do laboratórií.

Táto spolupráca je unikátnym príkladom využitia vysokorýchlostnej 5G siete v praxi. Prenosové rýchlosti a odozvu má 5G sieť porovnateľnú s pevnými optickými sieťami, a je preto ideálna pre využitie autonómnymi dronmi.

Medzi ďalšie produkty na 5G technológii, o ktorých budeme počas najbližších rokov počuť, a ktoré môžu byť atraktívne aj pre slovenské firmy, patrí kombinácia umelej inteligencie a 5G pokrytia, privátne 5G siete pre firmy ako náhrada za Wi-Fi siete pre biznisové kritické aplikácie, 5G autonómne roboty vo výrobe a logistike či 5G solárne kamery a 5G Slicing siete pre nové možnosti bezpečnosti.

Orange 5G pre biznisZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
5G a Internet vecí majú potenciál výrazne zmeniť fungovanie mnohých firiem

5G a Internet vecí idú ruka v ruke

„5G revolúcia bude spočívať v troch pilieroch. Rýchle pripojenie, kritické IoT a masívne IoT,“ ukončil Šlesár svoju prezentáciu. Orange ponúka aj riešenia zo segmentu Internetu vecí (IoT), ktoré bežia na rôznych sieťach (mobilné dátové siete, LoRaWAN, NB-IoT, LTE-M) a sú dostupné na celom Slovensku.

Medzi IoT riešenia od Orangeu patrí inteligentné parkovanie a iné smart city riešenia, monitorovanie výrobného procesu v priemysle, poľnohospodárstve, ale aj v dnešnej dobe vysoko aktuálne monitorovanie spotreby energií, ako je teplo, voda, elektrina či plyn. Získané dáta sú zrozumiteľne interpretované prostredníctvom webovej aplikácie Smart Data, ktorá umožňuje firmám pochopiť sledované hodnoty a napríklad zoptimalizovať spotrebu energií.

Orange takisto ponúka riešenie na automatizovanú analýzu obrazu v reálnom čase, čo je riešenie, ktoré dokáže detegovať 23 rôznych typov objektov a využíva ho viacero slovenských miest a firiem. „Inteligentné vyhodnocovanie obrazu nám odhalilo o 50 % viac udalostí ako manuálne sledovanie záznamu,“ vysvetľuje Martin Luknič z Orangeu a dodáva, že toto riešenie je možné nasadiť aj na existujúcu kamerovú infraštruktúru.

Orange 5G pre biznisZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Orange ponúka viacero IoT riešení, ktoré umožňujú efektívne získať a vyhodnocovať dôležité veličiny či automatizovane analyzovať obraz z kamier

Bezpečnostné riešenia od Orangeu

Orange má vo svojom portfóliu aj bezpečnostné riešenia pre firmy. Jedným z nich je DDoS ochrana, čo je služba, ktorá vás ochráni pred DDoS útokmi. Z pohľadu firiem je riziko najmä to, že DDoS útoky sú dnes úplne bežné a ľahko dostupné, pričom ich počet sa medziročne zvyšuje: „Za obdobie september 2021 – september 2022 sme zaznamenali 100 % nárast DDoS útokov,“ vysvetľuje Milan Dúbrava, B2B produktový manažér v Orange Slovensko.

DDoS ochrana od Orangeu je určená pre každú firmu, ktorá má pevné pripojenie do internetu od Orange Slovensko. Služba je postavená na riešení Arbor, ktoré využíva na ochranu svojich systémov aj samotný operátor. Ochrana postáva z dvoch častí. Prvou je detekcia, ktorá sa nachádza na routeroch. Druhou časťou je presunutie škodlivej internetovej prevádzky do tzv. práčky.

Z pohľadu firmy je praktické, že ochrana prebieha automatizovane. Technológia automaticky identifikuje abnormálne správanie siete a pri prekročení stanovených hodnôt deteguje útok. Po identifikácii útoku na konkrétnu IP adresu je dátový tok presmerovaný a škodlivý dátový tok eliminovaný.

Ďalším bezpečnostným riešením od Orangeu je Manažovaná bezpečnosť, ktorá poskytuje zabezpečenie ochrany a integrity siete, kontrolu sieťovej komunikácie a bezpečného prístupu k dátam a cloudovým službám a spĺňa tak potreby každého biznisového zákazníka.

Zaujal vás článok? Pozrite si videoreportáž z konferencie Orange 5G pre biznis

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit