Mladí ľudia túžia byť youtubermi, ideálne je, ak majú nejaký vlastný video blog, teda vlog. Vyrobiť si ho je teraz oveľa jednoduchšie, ako v minulosti. Práve teraz totiž prichádzajú na scénu vlogovacie kamery, s ktorými sa to darí robiť pomerne jednoducho, efektne a kvalitne.

Jednoduché natáčanie vlogov pomocou špeciálnych kamier

Jednoduché natáčanie vlogov pomocou špeciálnych kamier, Zdroj: Panasonic

Áno, najčastejšie sa na tento účel používajú smartfóny, ale predstavované zariadenia majú radikálne väčší snímací prvok a kvalita ich obrazu i zvuku je so smartfónmi neporovnateľná. V tomto článku predstavujeme modely od firiem Canon, Nikon, Panasonic a Sony.

Canon 850D

Canon 850D je najnovšou zrkadlovkou, s ktorou sa vám podarí kvalitný vlog

Canon 850D je najnovšou zrkadlovkou, s ktorou sa vám podarí kvalitný vlog, Zdroj: TOUCHIT

850D je na rozdiel od iných popisovaných zariadení skutočná zrkadlovka. Ostatné zariadenia sú bezzrkadlovky (mirrorless). Kvalita fotiek i videa v prípade 850D dokazuje, že zrkadlovka má stále svoj význam. Hlavne efekt rozmazania (bokeh) je tu výraznejší a prirodzenejší ako u mirroless konkurencie. Snímač má 24,1 Mpx, je to APS-C formát. Videá zvládne 850D s rozlíšením 4K a 25 sn./sek, súčasťou fotoaparátu je 5-osová a veľmi výkonná stabilizácia. Ďalšia stabilizácia môže byť dostupná v objektíve. Obrazový procesor je výkonný Digic 8, zaostrovanie je pomocou až 45 bodov krížového typu. Pri kontinuálnom fotografovaní je možné dosiahnuť rýchlosť 7 sn./sek.

Veľká výhoda je to, že displej sa dá otočiť do polohy pohodlnej pre selfie a je to fotoaparát s vymeniteľnými objektívmi (EF/EF-S) ako i zabudovaným nízkopásmovým filtrom. Celková hmotnosť aj s batériou je 515 gramov, čo je z nášho prehľadu najviac. Pripojenie je možné k Wi-Fi aj Bluetooth, zábery je možné prenášať aj pomocou mobilnej aplikácie. Batéria vydrží na viac ako hodinu videozáznamu. Výhodou je aj robustnosť vyhotovenia tela z hliníka a živice, hoci na dotyk pôsobí skôr plastovo.

Na vyhotovovanie vlogov je fotoaparát dobre vybavený. Je tu 3,5 jack pre externý mikrofón ako aj zaostrovanie videa na tvár. Externý mikrofón sa dá umiestniť do horných sánok. Ak použijete rozlíšenie 4K, treba počítať s tým, že sa obraz o niečo priblíži, našťastie setový objektív 18 – 55 zvláda nasnímanie tváre pri držaní fotoaparátu v ruke dobre.

Canon 850D je predovšetkým kvalitný fotoaparát, relatívne ľahká a kompaktná zrkadlovka a s dobrou výdržou na batériu a výkonným systémom zaostrovania. Veľmi ľahko si s týmto zariadením ale urobíte aj vlog.

Cena: samotné telo – 899 €, telo + objektív EF-S 18 – 55 mm IS STM – 999 €

Zapožičal: Canon

Nikon Z50

Vlogovanie

Takto sa robí vlog so špeciálnou výbavou Nikon Z50, Zdroj: Nikon

Tento fotoaparát sme už v TOUCHIT detailne popisovali. Výrobca k nemu teraz dodáva aj špeciálnu výbavu tak, aby sa dal jednoducho použiť na vlogovanie. Hlavnou súčasťou dodávky je mirrorless fotoaparát Nikon Z 50, objektív NIKKOR Z DX 16 – 50 mm VR, montážna doštička od firmy SmallRig, mini statív Manfrotto Pixi a smerový mikrofón Rode VideoMicro na kvalitné snímanie zvuku.

Fotoaparát Nikon Z 50, ako už viete, poskytuje vysokú kvalitu snímok a poskytne dobre zaostrené fotografie a videosekvencie v kvalite 4K/30p. Je vybavený snímačom formátu DX s rozlíšením 20,9 Mpx a dodáva sa v pevnom a kompaktnom tele. Disponuje rýchlym systémom automatického zaostrovania. Použiť môžete elektronický hľadáčik, výhodou pre vlog je však vyklápateľný dotykový displej, ktorý sa dá umiestniť tak, aby ste sa pri natáčaní videli. Výhodou je aj výrazný grip, vďaka čomu sa fotoaparát dobre drží v ruke.

Montážna doštička SmallRig slúži na upevnenie príslušenstva a tiež umožní, že vyklopenie displeja smerom dole nebude kolidovať so statívom. Nikon Z 50 môžete takto pripevniť na ministatív ManFrotto Pixi a zároveň sklopiť monitor fotoaparátu do polohy ideálnej na vlogovanie. Na doštičke sú k dispozícii aj dodatočné sánky pre mikrofón alebo svetlo.

Smerový mikrofón Rode VideoMicro výborne zaznamenáva zvuk s minimálnym okolitým šumom. Jeho súčasťou je aj ochranný návlek proti vetru, odpružený držiak Rycote Lyre a prepojovací kábel TRS 3,5 mm. Ministatív Manfrotto Pixi umožňuje ľahko nastaviť fotoaparát do požadovanej polohy. Sklopením nôh je možné vytvoriť pohodlnú rukoväť na snímanie záberov v pohybe.

Jedinou nevýhodou tejto súpravy je to, že ak chcete dať nabiť batériu do dodávanej nabíjačky alebo rýchlo preniesť fotky a videá z SD karty, musíte doštičku odmontovať a pred ďalším použitím ju zase namontovať. Prenos súborov aj nabíjanie sa síce dá aj cez porty vo fotoaparáte, ale trvá to o poznanie dlhšie.

Pri výdrži na batériu počítate s hodinou a 15 minútami. Nevýhodou je, že pripojenie externého napájania cez microUSB port nefunguje pri súčasnom natáčaní videa. Pripojený externý adaptér nabíja batériu len vtedy, keď je kamera vypnutá.

Cena: 1109 €

Zapožičal: Nikon

Panasonic LUMIX G100

Panasonic LUMIX G100 sa dá pohodlne držať v ruke

Panasonic LUMIX G100 sa dá pohodlne držať v ruke, Zdroj: Panasonic

Bezzrkadlovka LUMIX G100 bol špeciálne vyvinutá pre vloggerov. Objektívy tohto fotoaparátu sa dajú vymeniť, a tak si môžete urobiť záber dostatočne široký aj vedy, ak máte kratšiu ruku.

S LUMIX G100 môžete produkovať plynulé videá vo vysokom rozlíšení 4K alebo Full HD v rôznych snímkových frekvenciách. Aj v tomto prípade môžete urobiť záber s rozmazaným pozadím. Panasonic tu použil až päť hybridných stabilizátorov obrazu a oceníte ich pri natáčaní videa za pohybu – pri kráčaní alebo pri jazde na bicykli či autom. Výsledné zábery sú oveľa plynulejšie, elegantnejšie a pre diváka komfortnejšie.

Z hľadiska zvuku obsahuje G100 integrovaný zvukový systém s technológiou OZO Audio od firmy Nokia. Zvuk viete snímať zo všetkých smerov alebo len toho, ktorý určíte (napr. pred kamerou). Tri interné mikrofóny sa postarajú o nahrávku s čistým zvukom. LUMIX G100 tiež sleduje hlas rozpoznanej osoby a automaticky prepína do vhodného zvukového režimu pre danú situáciu.

Špeciálne funkcie

Príkladom špeciálnych funkcií je nový režim Video Selfie, vďaka ktorému budete vy aj pozadie na zázname určite ostrí. Špeciálne videoefekty, ako napríklad spomalené zábery (slowmotion), časozberné zábery, sú tu jednoduché na realizáciu. Nechýba ani možnosť nahrávania vo farebnom profile V-Log L vrátane podpory LUT (Look Up Table). Takéto zábery však treba dorobiť v postprodukcii.

Zachytenie okamihov s dĺžkou zlomkov sekúnd vám umožní funkcia 4K Foto. Vtedy môžete snímať rýchlosťou 30 snímok za sekundu a následne si vybrať iba tú fotku, ktorá sa vám najviac pozdáva.

Aby ste na prvý pohľad videli, či sa natáčate, zobrazí sa na displeji jasne viditeľný červený rámček. Hmotnosť LUMIX G100 je 422 gramov, čo sa stále dá dobre prenášať. Trojpalcový displej si môžete pohodlne otočiť na seba a realizovať selfie.

Súčasťou súpravy Lumix G100 je tiež statív/grip SHGR1, ktorý je možné zároveň využiť ako statív aj ako pohodlný držiak. S pomocou USB pripojenia z neho potom môžete ovládať spúšťanie či zastavenie nahrávania videa. Cez USB port navyše môžete LUMIX G100 tiež nabíjať.

LUMIX G100 integruje pripojenie Bluetooth i Wi-Fi na jednoduché zdieľanie vašich príbehov. Špeciálne tlačidlo prenáša videá a fotografie do telefónu, z ktorého môžete zdieľať obsah na sociálnych sieťach. Pomocou smartfónu môžete fotoaparát diaľkovo aktivovať a priraďovať GPS geotagy. Smartfón môžete tiež použiť ako diaľkový ovládač na nahrávanie videa i fotografovanie. Výdrž na batériu je však pri 4K rozlíšení dosť krátka, je to menej ako polhodina.

Cena: od 749 po 949 € podľa výbavy

Kamera sa začne predávať od augusta

Sony ZV-1

Najviac špeciálnych funkcií na vlogovanie má Sony ZV-1

Najviac špeciálnych funkcií na vlogovanie má Sony ZV-1, Zdroj: TOUCHIT

Toto je aktuálna novinka zameraná primárne na vytvorenie vlogu. Je to veľmi ľahké, kompaktné riešenie typu všetko v jednom. ZV-1 je vybavená obrazovým senzorom Exmor RS CMOS s 1,0-palcovým snímačom obrazu s čipom DRAM a nevymeniteľným svetelným objektívom 24 – 70 mm, F1.8 – 2.8 ZEISS Vario-Sonnar T*. Toto je základ kvalitného obrazu, s ktorým dosiahnete aj efektné rozostrené pozadie. Vďaka tomu snímaný objekt – teda predovšetkým vy – proti pozadiu vyniknete. Výhodou je, že Sony má asi najlepší systém zaostrovania na tvár a špeciálne na oko, na ktorý sa môžete spoľahnúť. Kamera je vybavená obrazovým procesorom BIONZ X. ZV-1 ponúka záznam v 4K a stabilizáciu obrazu priamo v tele kamery.

Sony sa pri tejto kamere tiež postaralo aj super zvuk. Ten je totiž pri vlogovaní nesmierne dôležitý a musí byť kvalitný. Kamera má vstavaný špeciálny mikrofón, ktorý bol navrhnutý na zachytenie zvuku pred kamerou. Umožňuje zachytenie vášho hlasu a zároveň minimalizuje šum na pozadí. Navyše je ZV-1 vybavená aj 3,5 mm mikrofónovým jackom a tiež päticou Multi Interface Shoe. Znamená to, že môžete použiť externý mikrofón na ešte lepšie zachytenie zvuku (ale napr. aj Sony blesk). ZV-1 je tiež dodávaná s protiveterným krytom, ktorý sa dá rýchlo pripojiť na spomenutú päticu.

ZV-1 je prvá kompaktná kamera od Sony s (čiastočne) dotykovým LCD displejom, ktorá ponúka možnosť vyklopenia do strany. To uľahčuje snímanie v režime selfie a nebráni pripojeniu externého zvukového príslušenstva na hornej strane.

Špeciálne funkcie

Prvou špecialitou je jednoduché riešenie na prepínanie medzi dvoma úrovňami rozostrenia pozadia (bokeh) priamo počas záznamu. Týmto prepínačom rýchlo nastavíte optickú clonu tak, aby bolo pozadie buď viac, alebo menej rozostrené bez toho, aby došlo k rozostreniu snímaného objektu. Toto tlačidlo je ľahko prístupné na hornej strane kamery.

Druhou špecialitou je zaostrenie na produkt – tzv. Product Showcase. Bežne sa zaostrenie na produkt robí tak, že musíte dať napr. ruku za snímaný objekt, aby naň kamera zaostrila. Teraz to robiť nemusíte. Režim Product Showcase zaistí rýchle a plynulé prechody zaostrenia medzi vašou tvárou a objektom, ktorý ukazujete do kamery.

Treťou špecialitou je uprednostnenie vašej tváre. Využijete ju vtedy, keď ste vonku počas slnečného dňa a vojdete dovnútra, kde je menej svetla. ZV-1 vtedy uprednostní úpravu expozície priamo na vašu tvár, aby bola dobre zobrazená aj pri meniacich sa podmienkach. Navyše, dokáže v reálnom čase vašu tvár vyhladiť, a to vo viacerých stupňoch. V presvetlených miestach oceníte aj zabudovaný ND filter.

S hmotnosťou 294 gramov ju ľahko prenášate vo vrecku. Navyše sa dá kúpiť grip na pohodlné držanie jednou rukou s Bluetooth prepojením s kamerou. Pri teste sme ocenili výraznú červenú diódu na prednej strane kamery, ktorá vás uistí, že nahrávanie naozaj beží.

Nahrávať môžete s rozlíšením 4K s kodekom XAVC S, 25 fps, 100 Mbit/s a použiť môžete aj profesionálne formáty S-Log3 a S-Log2. Svoje zábery môžete ozvláštniť aj intervalovým snímaním pre časozberné videá a nakrútiť sa dajú aj spomalené zábery. Nakrútené zábery môžete preniesť pomocou mobilnej aplikácie do smartfónu a hneď ich aj zdieľať. ZV-1 sa dá použiť ako webová kamera s pripojením k počítaču cez port USB. Výdrž na batériu je len niečo vyše polhodiny, odporúčame si kúpiť viac batérií. Výhodou je, že počas natáčania je možné napájať kameru pomocou externého USB adaptéra.

Cena: ZV-1 – 799 €, doplňujúci grip – 200 €

Zapožičal: Sony

Vyhodnotenie

Všetky z uvedených zariadení dokážu urobiť 4K video, a to v kvalite obrazu a zvuku oveľa lepšej, ako to dosiahnete použitím smartfónu. Všetky umožňujú bezdrôtovo preniesť zábery na smartfón a odtiaľ ich ďalej ukladať na sociálne siete. Všetky majú vstup na 3,5 mm jack na externý mikrofón. Zaujímavé je, že žiadne z nich nemá výstup na slúchadlá. Pritom tento výstup považujeme za veľmi dôležitý či už pri natáčaní, ale hlavne pri kontrole realizovaného záberu. Všetky majú výstup na microHDMI port, čo umožňuje obraz (ale aj zvuk) kontrolovať napr. na televízore. Rovnako je zaujímavé, že všetky zariadenia majú starší microUSB port a nie USB-C.

Prenos záberov z kamery do smartfónu a následná publikácia na sociálnych sieťach

Prenos záberov z kamery do smartfónu a následná publikácia na sociálnych sieťach, Zdroj: Canon

Najlepšiu kvalitu obrazu získate s čistokrvnou zrkadlovkou Canon 850D, je ale o niečo ťažšia a rozmernejšia. Najlepší zvuk len so zabudovaným mikrofónom sme dosiahli s kamerou Sony ZV-1, ktorá má tiež najviac prispôsobenú funkčnú výbavu na natáčanie vlogov. V redakcii dlhodobo využívame Nikon Z50, jeho rola pre vlogovanie je ale na druhom mieste. Pre nás je to skôr výkonná videokamera a fotoaparát na bežné použitie. Na reálny test Panasonic LUMIX G100 ešte čakáme.

Celkovo sú to zariadenia, pomocou ktorých si po technickej stránke zrealizujete parádny výstup videa. Úspešnosť videa napr. na YouTube však viac závisí od vášho talentu a jedinečnosti pred kamerou. Na to treba myslieť pri natáčaní vlogov.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.