Nová kampaň je zameraná najmä na seniorov, operátor ich chce vzdelávať.

Slovak Telekom prichádza s novinkou určenou najmä seniorom. Chce ich vzdelávať, ako sa môžu lepšie ochrániť pred podozrivými a podvodnými telefonátmi. V rámci tejto kampane, ktorá beží od októbra, poradia seniorom predajcovia v predajných Telekom centrách a technici operátora budú poskytovať informačné letáky.

K dispozícii je takisto špeciálna webová stránka enter.study/svet-seniorov, na ktorej si môžete pozrieť užitočné rady vo forme videí s herečkou Ľudmilou Swanovou.

Pozrite si jedno z videí s herečkou Ľudmilou Swanovou. Zvyšné videá nájdete na enter.study/svet-seniorov

Dôraz na osvetu

Telekom má viac ako tri roky skúseností s podporou digitálnych zručností a vzdelávaním seniorov o príležitostiach a nebezpečenstvách moderných technológií. Zo skúseností operátora vyplýva, že takmer každý druhý senior sa obáva podvodných hovorov.

Nové vzdelávacie aktivity sa preto sústredia na osvetu. Seniori sa budú môcť poradiť priamo na predajniach Telekom o možnostiach, čo robiť, ak sa stretnú s podozrivým telefonátom. Bude pre nich pripravený aj informačný leták, ktorý obsahuje základné informácie, ako nepodľahnúť nátlakovej stresovej situácii, ale konať rozvážne. Letáky budú rozdávať aj technickí pracovníci pri návšteve zákazníkov, aby informácie získali nielen seniori, ale taktiež ich blízki či známi.

Súčasťou osvetovej kampane bude aj séria informačných videí s herečkou Ľudmilou Swanovou, ktorá sa takmer stala obeťou podozrivého telefonátu. Vo videách sa podelí o svoju skúsenosť a  zároveň priblíži praktické tipy na bezpečné používanie sociálnych sietí a internetu, aby mohli seniori bezpečne komunikovať a využívať moderné technológie bez obáv z podvodov.

Telekom natočil sériu informačných videí s herečkou Ľudmilou Swanovou, ktorá sa takmer stala obeťou podozrivého telefonátuZdroj: Telekom
Telekom natočil sériu informačných videí s herečkou Ľudmilou Swanovou, ktorá sa takmer stala obeťou podozrivého telefonátu

Grantový program vo výške 50 000 eur

Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis už štvrtý raz vyhlasuje grantový program Zrelí na dobu digitálnu, ktorý je zameraný na zlepšenie digitálnych zručností seniorov a ich bezpečnosti v online prostredí. V tomto roku je na projekty vyčlenených 50 000 eur. Záujemcovia o podporu získajú podrobnosti na webe enter.study/svet-seniorov

Organizácie, ktoré v minulosti získali grant, realizovali rôzne digitálno-vzdelávacie projekty na budovanie základných digitálnych zručností, ako aj vzdelávali o ochrane pred kybernetickými hrozbami. Nechýbali ani medzigeneračné aktivity, kde mladší dobrovoľníci pomáhali seniorom s digitálnymi technológiami. Zároveň sa naštartovala spolupráca s miestnymi samosprávami na vytváraní digitálnych centier pre seniorov, ktorých prioritou je udržať ich kontinuitu s modernými nástrojmi.

Nový ročník grantovej výzvy chce podporiť organizácie a ich aktivity, ktoré sa sústredia na zlepšovanie komunikačných zručností seniorov v digitálnom prostredí. Zaoberajú sa špecifickými témami, ako je boj proti podvodom a hoaxom, riešenie bezpečnostných hrozieb, ktorým seniori čelia (napr. spam, phishing, šírenie poplašných správ, nenávistné správanie na internete, zneužitie osobných údajov) a spôsoby, ako sa pred nimi chrániť. Riešia rovnako aj zvyšovanie mediálnej gramotnosti seniorov, vrátane kritického myslenia, overovania zdrojov informácií a zdieľania obsahu.

Žiadatelia môžu svoje projekty predkladať do 14. novembra 2024. Vyhodnotenie žiadostí a oznámenie úspešných žiadateľov sa uskutoční 28. novembra 2024. Úspešní žiadatelia budú môcť čerpať finančné prostriedky v období od 1. decembra 2024 do 31. augusta 2025. Plné znenie grantovej výzvy je k dispozícii na nadacnyfondtelekom.sk a na enter.study.

Zdroj: enter.study

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit