Po prijatí hovoru sa ozve anglický hlas.

Na Slovákov opäť útočia podvodníci, ktorí na tento účel využívajú telefonické hovory – zazvoní vám telefón, pričom vám volá slovenské číslo, avšak po prijatí hovoru sa ozve anglický hlas. Ten vás informuje, že ste spáchali zločin, atď.

Pokiaľ máte pocit, že nejde o nič nové, máte pravdu. Tento útok bol na Slovensku rozšírený presne pred polrokom – pôvodne som o ňom písal 13. septembra 2022. A dnes, 13. marca 2023, sme sa s ním stretli opäť. Podvodníci volali viacerým členom našej redakcie a to na telefónne čísla rôznych operátorov.

Podobne ako pred polrokom, aj teraz platí, že identifikácia podvodného hovoru môže byť pomerne náročná. Číslo, z ktorého podvodníci volajú, sa na prvý pohľad tvári ako legitímne mobilné číslo od slovenského operátora. Všimli sme si však, že vo väčšine prípadov má telefónne číslo za predvoľbou operátora iba 5 čísiel a nie 6, ako je štandardom.

Znamená to teda, že podvodníkov môžete ľahko identifikovať, pokiaľ si všimnete, že vám volá číslo +421 9XY 123 45 (štandardný formát je +421 9XY 123 456).

Pokiaľ však telefonický hovor prijmete a ozve sa anglický hlas, netreba prepadať panike. Hovor zložte a ignorujte ho. Za to, že ste hovor prijali, neplatíte nič. Na číslo, z ktorého vám podvodníci volali, späť nevolajte a ani sa s anglicky hovoriacim hlasom nesnažte komunikovať.

Ďalšie informácie o tomto typu podvodov si môžete prečítať v mojom pôvodnom článku zo septembra 2022.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit