V lete či v zime, telefón vám môže spadnúť na zem vždy. Nie je to len o pádoch a leto je špecifické vyššími teplotami ako v zime.

Elektronika, prirodzene, neznamená len mobilný telefón. V praxi používame viac elektroniky, než by sme na prvý pohľad postrehli. Ako sa o ňu čo najlepšie postarať, sa dozviete v tomto článku.

Slaná voda

Nie, že by v zime slaná voda nebola slaná a rovnako škodlivá pre vaše zariadenia, ale v lete je väčšia šanca pre mnohých z nás, že s ňou prídeme do kontaktu. A to platí aj pre vaše zariadenia. Na potápanie v mori a nakrúcanie videí potrebujete mať akčnú kameru, ktorá je odolná voči slanej vode. Reálne to znamená mať na nej kompatibilný obal, ktorý ju celú zakryje, aby sa vám nenamočila a nepoškodila.

Z pohľadu bežných ľudí je to extrémny prípad. Dajte si ale pozor na to, aby ste si „nečistili“ telefón v mori, aj keď má odolnosť IP67, teda je chránený aj pri úplnom ponorení. Slaná voda je niečo iné ako sladká a pôsobí oveľa agresívnejšie, nielen na baktérie a vírusy vo vašom hrdle ale aj na elektronické zariadenia. V podstate je to kyselina.

Smartfóny a tablety

Priorita číslo jeden pre mnohých. Kto sa o svoj telefón bojí, má možnosť ho nosiť v obale. Obal, ktorý dávajú niektorí výrobcovia priamo do balenia, je základ, ktorý sa hodí na to, aby sa vám telefón nešmýkal v ruke, mohli ste si ho položiť na rôzne povrchy bez obavy z pádu a tiež sa vám bude lepšie držať pri pozeraní filmov v posteli.

Teplo

Treba počítať s tým, že obal môže byť jedným z faktorom, ktorý bude pomáhať telefónu sa prehrievať. Nie pri bežných činnostiach, skôr pri hraní. Na druhú stranu, obal s odklápacím prvkom na ochranu displeja, tzv. vyklápací obal, ochráni telefón pred priamym slnkom. Už po jednej minúte na priamom slnku alebo za sklom bude displej horúci. Nenechávajte si telefón položený na priamom slnku ani vo vonkajšom prostredí. Typicky na terase nejakej reštaurácie alebo kaviarne. Uvidíte, že sa telefón začne rýchlo zahrievať. Na toto si dajte veľký pozor.

Ochranné sklo na mobil kúpite už za niekoľko eur
Ochranné sklo na mobil kúpite už za niekoľko eur

Škrabance

Pomôže jedine obal a treba dúfať, že pri páde alebo náraze sa vám telefón nepoškriabe. Veľa tu nevymyslíme. Istejšie je mať vyklápací obal, no môže byť menej praktické neustále z displeja vyklápať kryt. Proti škrabancom máte takmer pri všetkých telefónoch ochrannú fóliu na displeji. Pri šetrnom používaní zvykne vydržať niekoľko mesiacov. Keď ju veľmi poškriabete, dajte ju dole a máte telefón ako nový. Nebojte sa ďalších škrabancov. Tie asi postupne budú pribúdať, no po odobratí fólie máte ochranné sklo. A to je pevnejšie ako fólia.

Ochranné sklo si môžete kúpiť, no je to rovnaké ako pri obaloch. Musia byť navrhnuté pre váš smartfón. Takto si ochránite sklo telefónu ďalšími sklom. Dôvodov, prečo má byť sklo navrhnuté pre váš smartfón, je niekoľko. Potrebujete zabezpečiť funkčnosť snímača odtlačkov, ak ho máte v displeji. Tiež je potrebné zobrať do úvahy, že každá ďalšia vrstva môže pôsobiť na dotykový systém a znížiť citlivosť.

Inteligentné hodiny a náramky

Toto je kategória, ktorá je sama o sebe odolnejšia ako smartfóny. Pozor si treba dať snáď len pri pádoch alebo na zárubne. Ľahko si totiž o ne obijete hodinky. Riziko je aj pri cvičení s kettlebellom, ktorý by vám mohol poškodiť hodiny pri jeho prekrúcaní v rámci posilňovania zápästia.

Na hodinky aj náramky existujú ochranné sklá. V niektorých prípadoch si môžete na náramok kúpiť aj ochranný obal. Tohto tovaru je menej, nakoľko ide o špecifický typ a povedzme, že náramky, snáď rovnako ako telefóny, sú sezónnym tovarom. Každý rok výrobcovia chrlia nové modely. V prípade lacnejších fit náramkov v cene do 50 eur si pokojne kúpite každý rok alebo každý druhý rok nový.

V rámci starostlivosti o tento typ elektroniky odporúčame raz za mesiac odopnúť z hodiniek remienky, ak je to možné. Uvidíte, že v miestach spoja bude usadené veľké množstvo stlačeného prachu a iných nečistôt. To sa dá ľahko vyčistiť.

Ochranné sklo na fit náramok Xiaomi Mi Band v cene menej ako 3 eurá za 5 kusov
Ochranné sklo na fit náramok Xiaomi Mi Band v cene menej ako 3 eurá za 5 kusov

Notebooky

Prenosné počítače majú v lete podobné problémy ako smartfóny. V zásade ide o to, že tieto typy zariadení, či už je to prenosný počítač, smartfón alebo tablet, sa v teplých dňoch budú viac zahrievať.

Notebooky sa oplatí raz za niekoľko mesiacov povysávať. Postačí na to bežný vysávač a okrúhla či zúžená hubica. Z otvorov na vetranie vysajete prach, čo pomôže lepšiemu vetraniu a zabráni prehrievaniu. Pri notebookoch starších ako päť rokov a najmä s cenovkou do 700 eur tento proces naozaj pomáha.

Netreba to preháňať, výrobcovia najmä herných notebookov majú antiprachové systémy, niektoré aj funkciu opačného chodu ventilátorov, ktoré počas niekoľkých sekúnd vyfúknu nahromadený prach. Nezabudnite povysávať aj priestor medzi klávesmi. Aj to pomáha.

Nielen v lete môžete používať úsporný režim, ktorý si zapnete vo Windows v nastaveniach batérie. Pomôže udržať notebook na nižšom výkone a zároveň predĺžite výdrž na batériu. Nie vždy tento režim prináša to, čo by sme očakávali, no desiatky minút, možno hodinu navyše bežnej práce získate. Pri náročnejších aplikáciách je ale tento režim poznať. Ak totiž nastavíte úsporný režim a zapnete hru, nepôjde plynule. Nezabudnite si ho potom vypnúť. Platí to aj v režime napájania z externého zdroja.

Rovnako ako inú elektroniku, nenechávajte notebooky na priamom slnku, budú zbytočne teplé a môže sa skracovať materiálová životnosť. Neznamená to, že sa nesmie s notebookom pracovať vonku alebo ho máte vyslovene skrývať. Zariadenie je skonštruované tak, aby sa dokázalo chladiť svojimi prostriedkami. Je tiež pravda, že malými krokmi pomôžete zvýšiť jeho životnosť.

Obaly na prenosné počítače dostupné sú, avšak je to viac-menej obal na prenášanie. Alebo rôzne „návleky“ podľa veľkosti notebooku či špeciálna priehradka v batohu. Tu viac nemáte čo spraviť, pozor si treba dať na zvýšený tlak pri plnom batohu. Pri prenášaní odporúčame nedávať k notebooku do priehradky knihy alebo časopisy, ošúchajú vám z neho povrchový náter.

Samotná teplota povrchu notebooku je nižšia ako teplota komponentov. Najvyššiu teplotu má procesor a grafická karta, ak je samostatná. Neexistuje jednoznačné odporúčanie, aká má byť teplota týchto komponentov. Dobre, 100 °C je už naozaj veľa a výrazne skracujete životnosť čipu. Každý čip má svoju definovanú prevádzkovú teplotu. Tá sa bude meniť v závislosti od zaťaženia. Je bežné, keď pri hre bude mať grafika teplotu 70 °C. Tiež sú definované isté teploty na prevádzku zariadení. Výrobcovia spravidla uvádzajú rozsah od medzi 10 až 40 °C.

Ako poznať prehrievanie notebooku?

  • Reštartovanie notebooku po nejakej dobe používania alebo po čase zvýšeného výkonu
  • Frekvencia CPU a celkový výkon je nižší, než by mal byť podľa údajov výrobcu
  • Dochádza k spomaľovaniu výkonu počítača
  • Príliš hlučný, ventilátory sa točia na maximálnych otáčkach
Výrobcovia dávajú vlastný systém riadenia výkonu/teploty. Tu je príklad z notebooku LenovoZdroj: Lenovo
Výrobcovia dávajú vlastný systém riadenia výkonu/teploty. Tu je príklad z notebooku Lenovo

Tip na záver

Dajte si pozor na to, aby ste nevystavovali príliš vysokým teplotám aj ostatnú elektroniku alebo jej časti. Máme na mysli príslušenstvo ako powerbanky, ktoré sa môžu vysokým teplom poškodiť, v horšom prípade zapáliť.

Pri dnešnej ochrane si nemyslíme, že by hrozilo bezprostredné riziko. Nechať ale powerbanku za oknom na priamom slnku nie je dobrý nápad. Celkovo platí, či už ide o kameru alebo fotoaparát, nenechávajte veci na slnku. Nemusí nastať žiadne poškodenie, minimálne nie okamžite pozorovateľné.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.