Ochorelo vám dieťa a vy nemôžete vycestovať? Ukradli vám počas dovolenky drahý notebook alebo mobilný telefón?

Po dvoch covidových rokoch si konečne môžeme užívať cestovanie bez obmedzení. Ponúkame niekoľko rád, ako si užiť dovolenku bez stresu a čo robiť v prípade poistnej udalosti.

Nezabudnite, že cestovné poistenie kryje poistné udalosti ešte na Slovensku, už od momentu, ako opustíte miesto svojho bydliska. V poslednom čase evidujeme nárast poistných udalostí z rizika storna zájazdov a zahraničných ciest. „Najmä pri deťoch sa môže stať viacero nepredvídateľných udalostí, kvôli ktorým nemožno odcestovať. Odporúčame preto, aby si rodina s deťmi storno pripoistila,“ pripomína manažérka cestovného poistenia UNIQA Ľubomíra Hricová. Poistenie storno poplatkov odporúčame dojednať najneskôr v deň úhrady prvej splátky sumy za zájazd/ubytovanie/cestovný lístok.

V niektorých poistných balíkoch UNIQA sa môžete poistiť aj bez obmedzenia veku, máte v nich kryté všetky dovolenkové zimné či letné športy zakúpené priamo na pláži, ako napr. jazda na vodnom skútri, člnkovanie, vodný bicykel či vodné lyžovanie. Už v základnom krytí je napríklad potápanie so vzduchovým prístrojom či vysokohorská turistika do 5.000 m n. m.

Krádež či strata drahej elektroniky počas dovolenky

Mobilné telefóny, notebooky, fotoaparáty a ďalšie technologické zariadenia sa stali pevnou súčasťou našich životov a teda aj dovolenky. Krádež, strata či poškodenie elektroniky sú v cestovnom poistení kryté, ak máte v balíku poistenia zahrnuté poistenie batožiny. Nárok na preplatenie škody máte v prípade, ak splníte podmienky poistenia.

„Cenné veci by ste mali voziť bezpečne so sebou, dohliadať na ne a ak ich nepoužívate, mali by ste ich odovzdať ubytovaciemu zariadeniu do úschovy alebo stráženej šatne alebo ich mať uzamknuté v hotelovom sejfe,“ pripomína Ľ. Hricová z UNIQA. Znamená to, že poistenie vám nekryje krádež mobilu či notebooku, ktorý ste si nechali na lehátku na pláži, kým ste sa išli kúpať.  Cenné veci sú kryté do výšky limitov stanovených pre jednotlivé poistné balíky.

„Právo na poistné plnenie v prípade odcudzenia cenných veci vzniká, ak páchateľ prekonal prekážky alebo opatrenia chrániace vec pred krádežou,“ upresňuje Ľ. Hricová. Nárok na plnenie vzniká aj vtedy, ak bola vec poškodená, zničená alebo stratená. „V prípade poistnej udalosti je potrebné poslať poisťovni policajnú správu, potvrdenie o prevzatí batožiny do úschovy, pripadne doklad o výške opravy poškodenej veci resp. ďalšie doklady, ktoré bude poisťovňa požadovať,“ informuje Ľubomíra Hricová z UNIQA.

Nárok na plnenie pri krádeži, poškodení či strate elektroniky máte aj v rámci poistenia zariadenia domácnosti. Mobil, notebook, kamera či fotoaparát sú poistením prechodne kryté do výšky 10 % z poistnej sumy zariadenia domácnosti aj v hoteloch, penziónoch či internátoch v celej Európe a krajinách Stredozemného mora.

V prípade krádeže je však aj tu podmienkou výplaty poistného plnenia odcudzenie týchto predmetov z uzatvorených a uzamknutých priestorov a doloženie správy polície. „Ak máte okrem cestovného poistenia uzatvorené aj poistenie domácnosti a škoda je vyššia ako limit plnenia v jednom z poistení, môžete si zvyšnú časť škody  uplatniť aj z druhého poistenia,“  uzatvára Ľ. Hricová z UNIQA.

Krytie chronických chorôb aj Covid-19

V rámci liečebných nákladov poistenie kryje aj väčšinu chronických a existujúcich ochorení do limitu plnenia, ktoré si vyžadovali hospitalizáciu 9 mesiacov pred vznikom poistnej udalosti. V prípade, že vám na dovolenke ochorie dieťa a musí byť hospitalizované, poisťovňa uhradí náklady na liečbu aj jeho opateru.

V cestovnom poistení máte v rámci liečebných nákladov kryté aj ochorenie na Covid-19 a toto ochorenie kryje aj poistenie storno poplatkov. „Znamená to, že poistený si môže uplatniť náhradu storno poplatkov aj v prípade nákazy koronavírusom, ak bol pred vycestovaním pozitívne testovaný PCR testom buď on alebo rodinný príslušník. Storno poplatky si v takom prípade môže uplatniť z rovnakej príčiny až 6 osôb v rámci jednej poistnej zmluvy.“ upresňuje Ľ. Hricová z UNIQA.

Článok vznikol v spolupráci s UNIQA.

Prečítajte si aj:

Xénia Rybáková

Xénia Rybáková
Zaujíma ma všetko čo je smart, či inteligentné. V domácnosti, na ruke, či v ruke, ale aj nové technológie na kolesách.