Technologické riešenia neustále napredujú.

Reakcia na rastúci počet fotoaparátov v smartfónoch prišla ako blesk z jasného neba. Pokým tento rok môžeme očakávať rastúci počet kamier a ich zoskupovanie do rôznych štvorcových tvarov, tak práve spoločnosť OnePlus prichádza s riešením, ktoré vysoký počet fotoaparátov skryje.

Zdroj: XDA-Developers

Počas tlačovej konferencie zástupcovia OnePlus vysvetlili, že zariadenie Concept One je posledným príkladom snahy spoločnosti vylepšiť farby, materiály a povrchovú úpravu dizajnu smartfónov. Cieľom je vytvoriť materiál, ktorý je nielen esteticky príjemný, ale aj funkčný pre každodenné použitie. Za týmto účelom sa spoločnosť OnePlus rozhodla opäť spolupracovať s McLarenom. 

Spoločnosť OnePlus pracovala na vytvorení koncepčného smartfónu s ikonickou oranžovou kožou, rámom z hliníkových zliatin a elektrochromickým sklom 18 mesiacov. OnePlus Concept One má síce rovnaké vnútorné parametre ako OnePlus 7T Pro McLaren Edition, ale prináša radikálne odlišný dizajn.

McLaren Papaya Orange

Koža na zadnej strane konceptu OnePlus má rovnakú farbu Papaya Orange ako McLaren 720S. V koži je dokonca šitie, ktoré obklopuje obe strany fotoaparátu a prechádza po celej dĺžke tela. Rám zariadenia je vyrobený z hliníka s povrchovou úpravou PVD. V OnePlus tiež pridali tenkú vrstvu 24 karátového zlata. Pozornosť si však zaslúži predovšetkým zostava neviditeľných fotoaparátov.

Neviditeľné fotoaparáty

Aj pri tomto riešení sa v OnePlus inšpirovali McLarenom 720S a inými luxusnými vozidlami, kde je možné regulovať priehľadnosť strešného okna (elektrochromickým sklom). Sklo sa môže zmeniť z priehľadného na nepriehľadné zmenou prúdu a napätia. Vďaka tomuto sklu je OnePlus schopné odkryť fotoaparáty vždy, keď je to potrebné. Fotoaparáty sa automaticky skryjú v momente zatvorenia aplikácie na fotografovanie.

Zapracovanie tejto technológie do smartfónu trvalo 18 mesiacov, pretože OnePlus potrebovalo znížiť spotrebu energie, urýchliť prepínanie priehľadnosti a zmenšiť veľkosť pri zachovaní nepriehľadnosti tohto špeciálneho skla. Technológia elektrochromického skla v súčasnosti spotrebúva zanedbateľné množstvo energie, prepína sa za 0,7 sekundy a meria iba 0,05 mm.

OnePlus strávilo niekoľko mesiacov znižovaniu hrúbky sklenených a elektrochromických vrstiev skla. Potrebovali, aby bol tento materiál nielen tenký, ale aj dostatočne odolný. To dosiahli pridaním nepolárnych sklenených častíc, aby poskytli sklu potrebnú štruktúru a tuhosť. Tieto nepolárne sklenené častice majú priemer 0,05 mm a nezakrývajú šošovky fotoaparátu, aby neovplyvnili elektrochromický efekt. Celkovo OnePlus znížilo hrúbku sklenených panelov na 0,15 mm, čo viedlo k celkovej kombinovanej hrúbke 0,35 mm.

Zdroj: XDA-Developers

OnePlus Concept One – Kedy príde na trh?

Koncepčné zariadenie OnePlus nateraz stále zostáva konceptom. Spoločnosť nemá stanovený dátum vydania, hoci počas CES 2020 je možné vidieť funkčné kusy tohto smartfónu. Zariadenie potrebuje ešte dôkladnejšie testovanie predtým, ako bude uvoľnené do výroby.

Zdroj: XDA-Developers

Zdroj fotografií: XDA-Developers

Prečítajte si aj:

Dell má ohybný displej. Je tu Concept Ori

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.