Existujú štyri základné spôsoby, ako počúvať hudbu. Rádio, CD alebo vinylová platňa, MP3 prehrávače a tzv. hudobné streamovacie služby. Ich názov nie je príliš atraktívny, avšak v posledných rokoch predstavujú čoraz obľúbenejší spôsob konzumácie pesničiek. Ich čaru sme prepadli aj my.

Dôvod je jednoduchý. Tieto služby predstavujú momentálne najpohodlnejší a najrýchlejší spôsob, ako si vypočuť žiadanú pesničku, album alebo celú diskografiu vybraného umelca. A sú navrhnuté tak, aby ste mohli počúvať hudbu na počítači, telefóne či tablete. Svoju kolekciu, playlisty a obľúbených interpretov máte vždy poruke, pretože dáta sa automaticky synchronizujú.

Ich výhoda spočíva aj v tom, že sa nemusíte prispôsobovať rádiu a môžete počúvať, čo chcete a kedy chcete. V porovnaní s klasickými CD nosičmi, resp. bežnými MP3 prehrávačmi, máte k dispozícii bohatšiu knižnicu hudby a nie ste limitovaní svojou vlastnou databázou.

To sú hudobné streamovacie služby v kocke. Slovo „streamovacia“ nie je medzi slovenčinármi príliš obľúbené, pretože ide o anglický výraz. Slovenské synonymum, ktoré by presne vystihovalo jeho zmysel, žiaľ neexistuje. Ponúka sa spojenie „prehrávanie z internetu“.

Totiž, pri „streamovaní“ pesničiek (alebo videa a ďalších dát) sa údaje neukladajú natrvalo v počítači. Uložia sa do dočasnej pamäte a po prečítaní sa obvykle zmažú. Výhodou je, že údaje môže zariadenie čítať (inak povedané, pesničku môžete počúvať) už počas prenosu dát. Ešte predtým, ako sa celý súbor uloží do dočasnej pamäte. To je hlavný rozdiel medzi streamovanímsťahovaním. Ak sťahujete súbor, musíte si ho celý stiahnuť do zariadenia a až potom môžete pristupovať k dátam, ktoré obsahuje. Na princípe streamovania fungujú mnohé multimediálne služby, ktoré väčšina z vás pravidelne využíva. Spomeňme napr. YouTube.

Na Slovensku je dostupných viacero hudobných streamovacích služieb. My sme vyskúšali štyri najznámejšie. Naše poznatky odporúčame prečítať aj v prípade, že ste sa s niektorou zo služieb už stretli. Ich spracovanie, dizajn a funkcie sa z času na čas menia a napríklad Spotify dnes vyzerá úplne inak ako pred rokom a pol, kedy služba vstúpila na náš trh.

Službe Orange hudba, známej aj ako MusicJet, sa v teste bližšie nevenujeme. Stojí však za zmienku, a to aj napriek tomu, že so svetovými lídrami nestíha držať krok.

Dodajme, že tento článok sme pripravili ešte predtým, ako sa na trh dostala služba Apple Music. Preto ju v texte podrobnejšie nespomíname. Náš názor na ňu sme publikovali samostatne.

Deezer

Deezer má jednoduchší dizajn a menej funkcií. Ale vie najlepšie odporučiť novú hudbu

Deezer má jednoduchší dizajn a menej funkcií. Ale vie najlepšie odporučiť novú hudbu

Hudobné služby predstavujeme v abecednom poradí, a preto začíname s tým, čo ponúka Deezer. Bezplatné konto vám umožní počúvať na počítačoch vybrané skladby a albumy po dobu 2 hodín mesačne. Po uplynutí limitu si vypočujete iba 30 sekundové úseky pesničiek. Deezer však ponúka aj funkciu Flow, ktorá prehráva náhodné pesničky a snaží sa prispôsobovať vášmu vkusu. Túto funkciu si predstavte ako internetové rádio, bez prerušovania a vstupov moderátorov.

Flow môžete s bezplatným kontom počúvať takmer neobmedzene – na počítačoch aj mobilných zariadeniach. Jediným limitom je nemožnosť preskočiť prehrávanú pesničku viac ako 6-krát za hodinu. Rovnakým spôsobom funguje aj tzv. mix. Vyberiete si obľúbeného interpreta a Deezer vám vytvorí zoznam pesničiek, ktoré s ním súvisia. To znamená, že nepôjde iba o pesničky daného umelca, ale prevažnú väčšinu času budete počúvať iné skupiny. Cieľom je, aby ste spoznávali novú hudbu. S týmto účelom vám samotná služba takisto odporučí skupiny a albumy, ktoré by ste si mali vypočuť.

Deezer v platenej verzii odstráni všetky obmedzenia a umožní využívať offline režim. Pesničky si môžete ukladať do počítača alebo mobilných zariadení. Vedzte však, že sú šifrované a iným spôsobom, ako cez aplikáciu Deezer ich neprehráte. Extra funkciou je možnosť nahrať si svoje MP3 súbory do cloudu. Môžete ich následne využiť na tvorbu playlistov atď. Je to šikovný spôsob, ako počúvať cez Deezer aj hudbu, ktorá nie je dostupná v rámci služby. Prémiové členstvo „odomkne“ aj vyššiu kvalitu hudby. Zadarmo počúvate s dátovým tokom 128 kbps, s prémiovým účtom je k dispozícii režim 320 kbps.

Je zrejmé, že plný potenciál služby využijete vtedy, ak si aktivujete predplatné. V opačnom prípade je Deezer vhodný ako náhrada za rádio, keď počúvate hudbu na počítači, resp. ak máte k dispozícii Wi-Fi pripojenie alebo veľký balík mobilného internetu. Deezer prenesie za hodinu cca 60 MB dát, ak počúvate v štandardnej kvalite.

Službu chválime za podporu všetkých najobľúbenejších mobilných platforiem – Android, iOS, Windows Phone. K dispozícii sú aplikácie pre Windows a Mac a takisto podpora televízorov, autorádií a Hi-Fi systémov. Majitelia zariadení Sonos si môžu dokonca aktivovať službu Deezer Elite, ktorá prehráva hudbu v bezstratovom formáte. Tento režim sme nemali možnosť otestovať.

Deezer z hľadiska používateľského zážitku chválime za pravdepodobne najprepracovanejší algoritmus odporúčania novej hudby. Dizajn služby je jednoduchý a prehľadný. Diskografia umelcov je veľmi dobre zoradená.

Vadí nám však absencia pokročilejších možností vo funkcii Moja knižnica. V rámci profilu si môžete ukladať obľúbené albumy, pesničky a tvoriť si playlisty. Neexistuje však možnosť prehrať všetky pesničky v mojej knižnici. Takisto nie je možné prehrať všetku hudbu v režime offline. Respektíve, iba v prípade, že si z uložených súborov spravíte playlist. Niekomu táto funkcia nebude chýbať, my by sme ju ocenili. Na druhej strane, Deezer veľmi dobre využíva playlisty a ich zdieľanie medzi používateľmi.

Výhodou služby je cena pre zákazníkov Telekomu. Používatelia paušálov Magio Internet XL, Happy XL a Happy XXL ju môžu využívať bezplatne. Ostatní zákazníci Telekomu za poplatok 4,99 eur mesačne. Pri registrácii cez Zoznam.sk je služba spoplatnená mesačným poplatkom 5,49 eur. Štandardná cena je 5,99 eur mesačne.

Hudba Google Play Naplno

Hudbe Google redizajn prospel. Funkciami patrí k najlepšie vybaveným službám

Hudbe Google redizajn prospel. Funkciami patrí k najlepšie vybaveným službám

Hudba Google Play kombinuje tri služby. Združuje hudobné nákupy z obchodu Google Play, funguje ako bezplatné cloudové úložisko pre 50 000 pesničiek a v prípade služby Naplno ide o streamovaciu službu.

Google v dobe prípravy článku zmenil dizajn webového rozhrania, ktorý je vynikajúci a čiastočne kompenzuje fakt, že aplikácia pre Windows neexistuje. Na počítačoch budete počúvať hudbu iba vo webovom rozhraní. V prípade mobilných aplikácií sú podporované systémy Android a iOS. Majitelia Windows Phonu majú k dispozícii aplikácie tretích strán, ale tie neodporúčame.

Hudbu Google Play Naplno nebudete počúvať bez platenia. Zadarmo si môžete nahrať iba vlastné MP3 súbory do cloudového úložiska a prípadne vyskúšať službu Naplno počas jedného mesiaca. Tzv. trial prístup, aby ste si službu vyskúšali bez platenia počas obmedzenej doby, ponúkajú aj konkurenti.

Služba od Googlu bola dlhodobo našou hudobnou službou číslo 1. Dôvodom je funkcia Moja knižnica, v ktorej si môžete prehliadať a rýchlo počúvať obľúbených umelcov, albumy aj pesničky. Tie si môžete všetky náhodne prehrať a táto funkcia je dostupná aj v offline režime. Samozrejme, vtedy sa obmedzuje na stiahnutú hudbu. Pozor – offline režim nie je dostupný na PC, len na mobilných zariadeniach.

V offline režime môžete počúvať aj vopred vytvorené rádio. V podstate ide o zoznam pesničiek, ktorý za vás vytvorí služba. V telefóne sme tak mali uloženú našu obľúbenú hudbu, ale aj nové pesničky, ktoré nám odporučil Google na základe výberu konkrétnej hudby alebo umelca. V prípade konkurencie je možné počúvať rádio iba online.

Službu sme na tomto mieste chceli skritizovať za diskografiu umelcov. Tá často obsahovala duplikáty a navigácia v nej bola neprehľadná až chaotická. Situácia sa v poslednej dobe výrazne zlepšila. Privítali by sme však delenie tvorby na albumy, single, EP atď. Google v tomto smere za konkurenciou zaostáva.

Redizajn Hudbe Google Play Naplno prospel. Služba je spoplatnená mesačným poplatkom 5,49 eur.

Spotify

 

spotify

Spotify je najlepšia služba na bezplatné počúvanie – aj vďaka tomu získala náš TIP REDAKCIE

 

Spotify je najobľúbenejšou hudobnou streamovacou službou na svete. A treba uznať, že kombinuje to najlepšie z konkurenčných služieb a navyše zaujme atraktívnym bezplatným účtom.

Hudbu môžete zadarmo počúvať na počítačoch a mobilných zariadeniach bez časového obmedzenia. Spotify v pravidelných intervaloch predelí prehrávanú hudbu reklamou, avšak môžete počúvať albumy, ktoré chcete vy. A to aj na telefóne – v tomto prípade v režime shuffle. To však nepovažujeme za nepríjemné obmedzenie. Namiesto reklamy vám Spotify z času na čas prehrá pesničku, ktorá nie je súčasťou vybraného albumu. Častokrát je však od toho istého interpreta.

Dôvodom na zakúpenie prémiového konta je offline režim, odstránenie reklamy a menších obmedzení a počúvanie vo vyššej kvalite. V praxi to znamená, že ak nepotrebujete Spotify využívať na telefóne, väčšine používateľov postačí aj bezplatné konto.

Mohli by vás tiež zaujímať tieto články:
Super nástroje na tvorbu webu a správu hudby
Android 5 – aké chyby vás budú na ňom otravovať?

Spotify chválime za veľmi dobre spracovanú funkciu Moja knižnica. Tá sa nám páči viac ako v Hudbe Google Play. Jej funkcionalita je totožná. Samozrejmosťou je funkcia rádio. Do offline režimu si vygenerované stanice neuložíte, avšak vytvoríte si z nich veľmi jednoducho playlist (a ten sa dá uložiť offline). Spotify taktiež ponúka návrhy, akú hudbu by ste si mali vypočuť, ale v tomto smere nám viac vyhovuje Deezer. Lepšie sa nám dokázal trafiť do noty.

Výhodou je aj výborné prepojenie so sociálnou sieťou Facebook a marketingovo lepšie využitie playlistov, ako má Deezer. Spotify nemá takmer žiadne nedostatky, má najkrajší dizajn a ako celok pôsobí najlepším dojmom. Avšak rozdiely oproti konkurencii sú skutočne minimálne, skôr kozmetické. Mobilné aplikácie sú dostupné pre všetky základné platformy a služba je integrovaná aj v herných konzolách PlayStation 3 a 4. Za prémiové členstvo zaplatíte 5,99 eur mesačne.

Tidal

Nováčik má ťažkú úlohu. Na trhu sú 3 silní hráči

Nováčik má ťažkú úlohu. Na trhu sú 3 silní hráči

Tidal je najmladšou hudobnou streamingovou službou. Máme z nej však rozporuplný pocit. Neponúka bezplatné prehrávanie a chce zaujať exkluzívnym obsahom a špeciálnou video sekciou. To možno osloví vybranú skupinu hudobných fanúšikov, avšak nám Tidal nepriniesol žiadnu pridanú hodnotu. Ani s tým exkluzívnym obsahom to momentálne nie je dvakrát slávne.

Dizajn Tidalu je efektný, avšak inšpiráciu v Spotify nezaprie. Ponuka funkcií je však mierne slabšia, na úrovni služby Deezer. Nováčik chce osloviť prehrávaním hudby v bezstratovom formáte, avšak v tomto prípade zaplatíte za službu 11,99 eur mesačne. Štandardný prémiový účet s kvalitou hudby na úrovni 320 kbps stojí 5,99 eur. Bežný používateľ však momentálne nemá dôvod, aby vymenil službu, ktorú používa, za Tidal.

hudobne_sluzby_nowat

Verdikt touchIT

Matematika je jednoduchá. Dve zo štyroch služieb umožňujú pristupovať k hudobnej knižnici zadarmo. Spotify je z hľadiska bezplatného počúvania najlepšia voľba, ale aj Deezer stojí sa vyskúšanie. Optimálne je využívať obe služby na striedačku.

Čo sa týka plateného členstva, nie je jednoznačný víťaz. Spotify je nám sympatický tým, ako robustne je celá služba navrhnutá. Dizajn je najlepší a funkcií je najviac. Podobne je na tom aj Hudba Google Play Naplno – rozdiely medzi službami sú viac-menej kozmetické, do Googlu si nahráte aj svoje pesničky.

V prípade služby Deezer nám chýbala prepracovanejšia Moja knižnica. Avšak táto služba nám vyhovovala najviac z hľadiska hudobných odporúčaní. Takisto je najlacnejšou voľbou pre zákazníkov Telekomu.

Tidal v úlohe nováčika nepriniesol nič, čo by sme tu ešte nemali. Bezstratový formát je fajn, avšak kto si zaň zaplatí a reálne ho využije?

V článku sme nespomenuli službu Rdio. Tá umožňuje počúvať hudbu bezplatne po dobu 6 mesiacov. Ale iba cez web.

Dodajme, že tento článok sme pripravili ešte predtým, ako sa na trh dostala služba Apple Music. Preto ju v texte podrobnejšie nespomíname. Náš názor na ňu sme publikovali samostatne.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit