Čitateľom nášho papierového vydania a predplatiteľom prinášame pravidelne užitočné programy. V plnej verzii sme priniesli napríklad nástroj na spracovanie hudby. Vhodný nielen pre tých, čo chcú mixovať hudbu alebo konvertovať aktuálnu zbierku do iných formátov.

Druhým programom, ktorý sme priniesli pre čitateľov zadarmo, je nástroj na tvorbu webových stránok. Je to výborný pomocník, ktorý sa oplatí vyskúšať. Bez programovania, bez jediného riadka kódu a bez akýchkoľvek technických znalostí, si vytvoríte vlastný web.

Ashampoo Music Studio 5

box_ashampoo_music_studio_5_800x800_rgb

Novinka v podobe tohto multimediálneho softvéru predstavuje komplexný nástroj pre používateľov, ktorí potrebujú mať po ruke softvér na spracovanie hudby. Je ľahko ovládateľný a sú tu funkcie, ktoré potrebujete občas využiť. Napríklad napálenie Audio CD alebo v súčasnosti viac využívané rippovanie CD. Získate lepší nástroj ako ten základný v operačnom systéme a najmä lepšiu kontrolu nad výsledným obsahom. Priamo v programe sa dajú organizovať hudobné súbory. Svoje o tejto potrebe vedia používatelia používajúci hudobné prehrávače. Tie totiž hudbu v základnom režime triedia podľa ID Tagov a „rozhádžu“ pôvodnú adresárovú štruktúru, ktorú ste mali na pevnom disku. V súčasnosti čoraz viac používateľov počúva rôzne audio nahrávky a tie je pred prenesením do mobilu alebo do hudobného prehrávača vhodné premenovať. Všetko je vykonávané v jednom kroku. Stačí pretiahnuť požadované súbory do programu a využiť nástroj na hromadné premenovanie podľa špecializovaných značiek. Tie následne vytvoria výsledný názov a súbory očíslujú. Zo skúseností vieme, že aj audio knihy kúpené na internete je vhodné takto upraviť.

V tejto verzii pribudlo hľadanie obalov na vaše nahrávky z internetu, takže netreba použiť inú aplikáciu, napríklad od tohto výrobcu. Päťka v názve však viac charakterizuje zlepšenie funkcií z minulej verzie. Napríklad lepšia kontrola nad voľbou výsledného formátu a jeho parametrov priamo pred procesom extrahovania.

Niektoré smartfóny síce majú funkciu normalizácie zvuku, resp. aplikácie, ktoré si do nich nainštalujete, no ideálne je použiť funkciu v tomto programe. Dá sa aplikovať na celú zbierku súborov naraz, nechať im upraviť hladinu zvuku a máte po starostiach vo všetkých hudobných nahrávkach.

Spracovanie hudby, konverzia súborov ale aj napaľovanie Audio CD pod jednou strechou

Spracovanie hudby, konverzia súborov ale aj napaľovanie Audio CD pod jednou strechou

Konverzia hudobných súborov má ďalšie vylepšenie, podporuje audio formát Opus. Sú tu však aj ďalšie formáty ako FLAC alebo WAV, OGG, WMA a samozrejme, MP3. Pri každom si môžete zvoliť vlastnú vzorkovaciu frekvenciu a rýchlosť dátového toku. Výrobca ale myslel aj na začiatočníkov, ktorí sa neorientujú v týchto pojmoch. Stačí si teda vybrať, či chcete strednú, dobrú, CD alebo najvyššiu kvalitu.

Priamo v programe sa dajú navrhnúť aj obaly diskov. Výhodu vidíme najmä v digitálnom spracovaní súborov na flashové médiá, než použitie s optickými diskami. Tiež aj v mixovaní hudobných stôp alebo napríklad možnosti prípravy a strihania vlastnej nahrávky.

Registrácia
Počas inštalácie je nutné požiadať o registračný kľúč kliknutím na tlačidlo pod editačným poľom na jeho zadanie. Treba naň kliknúť a spustí sa webový prehliadač. Vo formulári stačí zadať emailovú adresu, na ktorú vzápätí príde link na potvrdenie registrácie s ďalším odkazom (druhý v poradí). Ten potvrdí oprávnenosť vyžiadania platného čísla a do emailovej schránky príde druhá emailová správa s platným sériovým číslom (na zobrazenej stránke netreba nič vypĺňať, stačí ju potvrdiť) a potom sa na nej zobrazí registračný kľúč.

Hlavné výhody:
Hromadná úprava názvov a normalizácie zvuku, konverzia do formátov FLAC a OPUS, mixovanie a strihanie hudobných súborov

Link na výrobcu: www.ashampoo.com
Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu touchIT
Link: predplatitelia a čitatelia papierovej verzie magazínu touchIT našli link na stiahnutie úplnej verzie zadarmo v čísle 1/2015. Predplatťe si magazín teraz a získajte aj vy exkluzívny obsah magazínu touchIT

WebSite X5 Home 11

EVO_EN

Verzia Home, ktorú sme získali pre čitateľov v úplnej verzii, je vhodná na základné weby. Má pochopiteľne menej možností ako najdrahšia verzia za 199 EUR. Je ale vhodná pre tých, ktorí si chcú vytvoriť jednoduchú webovú prezentáciu a zároveň zistiť, či je tento koncept tvorby webu vhodný. Rozhranie je určené pre tých, ktorí nikdy neprogramovali webové stránky. Je tu možnosť pridávania textov, obrázkov, audio a video obsahu. Tiež nechýba napojenie na sociálne siete a pridávanie máp. Teda je tu všetko podstatné na to, aby si napríklad kaviareň vytvorila vlastné webové stránky. Nebude im teda chýbať ani kontaktná stránka s mapou alebo flash animácia. Takisto je možné pridať uvítaciu stránku alebo rôzne formáty reklamných správ. Na písanie textov sa dá použiť vstavaný editor, ktorý sa podobá na bežný textový program.

Každý z prvkov, ktorý sa na stránku pridá, je zobrazený aj v náhľade. Vidíte teda aj to, ako bude vyzerať facebookový doplnok na živo bez toho, aby bolo potrebné exportovať WWW stránku a zobrazovať ju v externom prehliadači. To platí aj pre účet na Google+.

Verzia Home má menej šablón, ale stále si je z čoho vyberať (je tu 100 šablón), podstatné je, že si ich môžete kompletne nahradiť za svoje a prispôsobiť nielen graficky ale aj farebne. Počet projektov nie je ničím limitovaný, môžete teda spravovať viacero webov. Počet stránok je limitovaný na 10 pre každý z webov. To je pre jednoduchšie weby postačujúce, v mnohých prípadoch aj s rezervou. A aj tu je vstavaný FTP editor na priame nahrávanie stránok na cieľový webový server.

Registrácia
Po spustení programu sa zobrazí pole na zadanie emailovej adresy, potom treba postupovať podľa krokov v sprievodcovi. Vytvoríte si tým špeciálne konto u výrobcu programu, kde nájdete aj svoj registračný kľúč pre budúce použitie. Všetky informácie prídu na emailovú adresu zadanú počas inštalácie.

Verzia Home s možnosťou vytvorenia základných webových prezentácií. Bude mnohým začiatočníkom postačovať

Verzia Home s možnosťou vytvorenia základných webových prezentácií. Bude mnohým začiatočníkom postačovať

Hlavné výhody:
Jednoduché rozhranie, vstavaný editor a FTP klient, 100 grafických šablón, podpora sociálnych sietí a reklamných bannerov

Link na výrobcu: www.websitex5.com
Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu touchIT
Link: predplatitelia a čitatelia papierovej verzie magazínu touchIT našli link na stiahnutie úplnej verzie zadarmo v čísle 1/2015. Predplatťe si magazín teraz a získajte aj vy exkluzívny obsah magazínu touchIT

Mohli by vás zaujímať aj tieto články:
Ktoré appky najviac vyšťavujú váš telefón?
8. tipov pre dlhšiu výdrž batérie
Spustite si Android aplikácie na počítači. Povieme vám ako.

WebSite X5 Evolution 11

HM_EN

Verzia Evolution má všetko podstatné na vytvorenie pokročilých firemných stránok alebo bežných stránok vo forme hobby alebo špecializovaných blogov. V praxi nenarazíte na žiadne limity. V programe môžete vytvárať neobmedzený počet projektov a každý môže mať 10 000 stránok. Kód je generovaný v súlade s W3C, čím je zabezpečená kompatibilita pri zobrazení vo všetkých hlavných prehliadačoch. Stránky sú vytvárané v štandarde HTML5 a nechýba podpora CSS 2.1 / 3.

Silnou stránkou je ale množstvo grafických návrhov. Prakticky dokážete vytvoriť vlastnú webovú stránke za pár hodín, ak máte pripravené texty a nejaké obrázky. Ostatné tu totiž už je. Teda napríklad 1500 šablón z rôznych sfér života. Svoju stránku si vytvoria nielen IT odborníci, ale aj záhradkári, dizajnéri alebo tvorcovia blogov. Nepotrebujete vedieť nič o programovaní ani o internetových štandardoch. Práve to je výhoda WebSite X5. Každý odborník vo svojej oblasti si môže spraviť vlastný web a nepotrebuje byť odborníkom na niečo nové.

Tvorba funguje metódou Drag&Drop, teda pridávanie textových polí, rozvrhnutie stránky, ale aj vytváranie nákupného košíka. S programom si totiž vytvoríte aj e-shop, emailové formuláre alebo produktový katalóg, či fotogalérie. Obchod môžete napojiť na platobný systém PayPal alebo pripraviť na platby platobnými kartami. Je tu toľko možností, že zo začiatku bude ani nie tak problém vytvoriť stránku, ale vybrať si z dostupných prvkov. Tým, že web sa tvorí ako projekt, používateľ má vždy možnosť rýchlo prerobiť stránku podľa aktuálnych potrieb. Až vo výslednom kroku sa exportujú súbory na disk alebo na FTP. Vždy sa dá k projektu vrátiť a za pár minút ho kompletne  zmeniť. Ak ste totiž vybrali horizontálne menu, jedným kliknutím z neho spravíte vertikálne. Na základné úpravy obrázkov je možné využiť vstavaný editor, tiež aj na úpravu štandardných šablón. Okrem iného aj na zmenu jej farebného ladenia. Aplikácia automaticky zálohuje rozpracované projekty. Vytvoriť sa dajú aj špeciality ako úvodná stránka alebo viacjazyčný web. Kto potrebuje, má možnosť pridávať vlastné kódy.

Súčasťou ceny programu je aj jedna doménová registrácia, 30 GB priestoru, jedna databáza a neobmedzený počet emailov.

Pokročilá verzia s podporou tvorby e-shopov, blogov, fotogalérií a ďalších užitočných prvkov pre pokročilých používateľov

Pokročilá verzia s podporou tvorby e-shopov, blogov, fotogalérií a ďalších užitočných prvkov pre pokročilých používateľov

Rozhranie programu je v slovenskom jazyku a oproti verzii 10 z minulého roka prešla výrazným grafickým vylepšením. Autori lepšie usporiadali ovládacie prvky a funkcie na zjednodušenie prístupu k nim. Či už potrebujete pridať integráciu sociálnych sietí na stránku alebo mapu, knihu návštev, prípadne vytvoriť prihlasovanie do určitých sekcií, všetko ľahko nájdete a použijete.

Hlavné výhody:
Webové stránky bez programovania, podpora pre e-shopy, blogy, databázy, fotogalérie, skutočne hodnotný program

Link na výrobcu: www.websitex5.com
Cena: 69,99 EUR
Link: predplatitelia a čitatelia papierovej verzie magazínu touchIT našli link na stiahnutie úplnej verzie zadarmo v čísle 1/2015. Predplatťe si magazín teraz a získajte aj vy exkluzívny obsah magazínu touchIT

 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.