Na posielanie súborov cez internet sa dá využiť email, avšak nebýva to vždy tá správna cesta, najmä ak potrebujete poslať väčší objem dát.

Vtedy prichádzajú na rad cloudové služby umožňujúce rýchle a najmä jednoduché zdieľanie súborov. Využiť môžete OneDrive alebo Google Disk, avšak častokrát sa stretávame s problémom, kedy príjemca správy musí vyžiadať dodatočný prístup k súborom. Nie vždy vieme správne nastaviť spôsob, akým zdieľať súbory bez toho, aby bolo potrebne mať účet v týchto službách alebo boli dostupné cez jednoduchý odkaz.

Nedá sa povedať, že cloudové služby, ktoré sme spomínali vyššie, sa používajú vyslovene zložito alebo nemajú funkcie, ktoré by patrili medzi pokročilé. V častých prípadoch však hľadáme nezávislé služby, ktoré nie sú viazané na náš účet, respektíve ich používame iným spôsobom a oddelene. Takto si udržíme lepší prehľad medzi posielaním súborov, ktoré nepatria medzi naše osobné. Tiež neriskujeme ani to, že za zdieľame nesprávny súbor a otvoríme tým prístup k svojim adresárom ostatným osobám.

Služieb tohto typu existuje niekoľko desiatok a u nás medzi najpoužívanejšie patria Ulož.to, Úschovna, no posledné roky sa do nášho povedomia dostala aj služba WeTransfer. Všetky sa dajú používať zadarmo, avšak biznis model je jasný a aj tu sú platené možnosti. Tie prinesú vyššiu úroveň a používania a rozšírené možnosti, najmä tie dátové. Zatiaľ zažívame časy, kedy sú služby štedré a tak nemáte prakticky žiadne obmedzenie pri používaní služieb zadarmo.

Cloudové služby

Zdieľanie súborov cez internet je odlišná kategória ako tradičné cloudové služby. Tie slúžia viac na ukladanie vašich osobných či firemných dát. Svoj kúsok koláča cloudových služieb si skúšala odhryznúť aj červená líška. Firma Mozilla skúšala šťastie na tomto trhu so službou Firefox Send.

Na Slovensku nebola služba príliš rozšírená a 17. 9. 2020 ukončila jej pôsobenie. Služby na zdieľanie súborov predstavené v tomto článku nie sú jediné výhradné na trhu. Rovnako tak môžete použiť napríklad Box.net alebo Dropbox.

Úschovna.cz

Česká Úschovna patrí medzi najznámejšie služby, ktorá umožňuje štedré využitie dát zadarmo. Funguje to nasledovne. Bez registrácie sa dá posielať až do 30 GB dát a doba uloženia týchto dát je 14 dní. Zároveň tu funguje limit počtu stiahnutí. Celkovo sa tak zásielka dá stiahnuť 30×. S týmto treba počítať.

Zdieľanie linku pre viacero osôb, ktoré využijú typicky firmy, bude vyžadovať prémiové zásielky. Tie majú neobmedzený počet stiahnutí a až 90 dňovú platnosť uloženia. Úschovna zároveň zvyšuje limit a to až na 50 GB v rámci jednej zásielky.

Samotná Úschovna podporuje 3 typy posielania súborov. Prvý je zadarmo a pre bežného používateľa nepredstavuje reálne obmedzenie. Prémiová zásielka, ktorú sme uvádzali vyššie, je vhodná pravdepodobne pre firmy alebo v prípadoch, kedy potrebujete predĺžiť dobu platnosti linku.

Tiež vtedy, keď nechcete byť obmedzovaný, koľko ľudí si môže danú zásielku stiahnuť. Nakoniec je tu ešte tretí typ a ten podporuje až 50 GN dát na uloženie zásielok. V tomto prípade ide o trvalé uloženie súborov. Takisto nie ste limitovaný počtom stiahnutí. Dá sa hovoriť, že je to istá obdoba klasického cloudového úložiska. K dispozícii máte aj aplikáciu pre smartfóny a Windows.

Ulož.to

Táto služba je takisto stálica na českom ale aj slovenskom trhu. Nájdete tu rôzny multimediálny obsah, ktorého právna podstata môže byť v mnohých prípadoch sporná. Toto tvrdenie sa dá paušalizovať na všetky cloudové služby a rozhodne sa netýka len tejto. Závisí od používateľov, aký obsah si tu nahrávajú a aký zároveň zdieľajú. Na Ulož.to sa viac pozeráme ako miesto, odkiaľ súbory sťahujeme. Odpovedá tomu aj biznis model tejto značky.

Posielanie súborov je zadarmo a takisto môžete využiť jednorazový prístup, do ktorého sa netreba registrovať. Dá sa využiť účet, v ktorom sa prihlásite a budete mať väčší prehľad o tom, čo sa deje s vašimi súbormi. Sťahovanie je možné zadarmo, avšak za poplatok dostanete rýchlostne nelimitované sťahovanie.

Nahrávanie nemá žiadne limity v počte alebo veľkosti súborov. Sťahovať ich môžete aj zadarmo, avšak vaša rýchlosť bude obmedzená na niekoľko stoviek kilobajtov za sekundu. Máte možnosť dobiť si kredit, pričom napríklad 10 GB stojí 1,99 eur a 150 GB kúpite za 19,49 eur. Balíčkov je viac a je z čoho vyberať. Prihlásení používatelia, ktorí sú registrovaní v tejto službe, majú možnosť sťahovať súbory plnou rýchlosťou bez limitu.

Podobne ako Úschovna a aj Ulož.to má svoju službu na trvalé ukladanie súborov. Volá sa Disk a poskytuje priestor na vaše dáta a možnosti ich zdieľania alebo uloženia vo forme súkromných dát. Do istej miery sa dá hovoriť, že ide o obdobu služieb Google Disk či OneDrive.

WeTransfer

Služba je nadmieru obľúbená pre svoju jednoduchosť. Ponúka však zároveň najväčšie limity pre posielanie súborov. Aj napriek tomu bude táto služba mnohým používateľom dostatočná, bez registrácie a bez akýchkoľvek poplatkov umožňuje posielať zásielky až do veľkosti 2GB. Je lepšie sa do služby prihlásiť, nakoľko následne získate prehľad o zásielok a o počte ich stiahnutí.

Kto potrebuje posielať väčšie súbory a chce väčší dátový limit, tak je tu možnosť verzie Pro, ktorá umožňuje posielanie až 200 GB zásielok a poskytne 1 TB priestor na osobu v danom účte. Poplatok v tomto je 10 eur mesačne účtovaný 1× za rok, teda 120 eur ročne. Verzia Premium nemá žiadne limity, teda ani vo veľkosti posielaných zásielok ani veľkosti úložiska a stojí 19 eur mesačne s tým, že takisto ide o sumu, ktorú treba zaplatiť raz ročne, čiže 228 eur.

Služba poskytuje rozhranie podporujúce metódu Drag&Drop a registrovaní používatelia majú k dispozícii aj adresár. Je to ideálne, najmä pri pravidelnom posielaní zásielok užšej skupine používateľov. Pre niekoho môže byť nevýhodou aj 7-dňová doba exspirácie zásielok, teda odkazu, ktorý prijímateľ dostane na stiahnutie súboru.

Ufile.io

Táto cloudová služba vo svojej podstate kombinuje jednoduché zdieľanie súborov s cloudovým úložiskom. Bez poplatku dostanete 10 GB priestoru na vaše dáta a rýchlosť sťahovania 1 MB/s. Maximálna veľkosť súboru je limitovaná na 5 GB. V istých prípadoch môže byť nevýhodou to, že v rámci simultánneho sťahovania je povolených len 10 sťahovaní.

Poskytovateľ služby sa takto chráni, aby nedochádzalo k neobmedzenému sťahovaniu vašich dát a aby išlo viac menej o vaše cloudové úložisko než o všeobecný nástroj, odkiaľ si budú ľudia sťahovať dostupný typ dát.

Verzia za poplatok, ktorý je 8 dolárov za mesiac podporuje až 1000 GB a nelimituje rýchlosť sťahovania. Tiež zvyšuje počet simultánneho sťahovania na 30 v jednom čase. Sťahované súbory je možné chrániť heslom alebo limitovať, kto bude mať prístup do zdieľaného adresára. Týmto sa služba začína podobať na cloudové úložiská typu OneDrive alebo Google Disk.

Ako si vyberať?

Výber služby bude pravdepodobne ovplyvnený tým, na čo ste zvyknutí. V prípade, že sa vo vašom okolí používa veta „pošli to cez úschovňu“, je voľba jasná. Rozdiely v týchto službách iste nájdete a budú to detaily, ktoré vás motivujú rozhodnúť sa pre tú či onú službu.

Najjednoduchšia je z nášho pohľadu WeTransfer, ktorá nevyžaduje žiadnu registráciu, hoci to nevyžadujú priamo ani ostatné, ale jej rozhranie je skutočne jednoduché. Vynikajúca je vtedy, keď potrebujete z času na čas niečo poslať. Rovnako tak odporúčame aj Úschovnu alebo Ulož.to, posledná zmienená, je zameraná predovšetkým na sťahovanie dát.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.