Svetový deň použiteľnosti, ktorý sa oslavuje 11. novembra už od roku 2005, je ideálnou príležitosťou na to, aby sme sa zamysleli nad tým, ako naše každodenné technologické návyky ovplyvňujú nielen nás, ale aj životné prostredie. Pri zlepšovaní použiteľnosti našich zariadení by sme nemali prehliadať ekologický rozmer technológií.

Svetový deň použiteľnosti vznikol na základe iniciatívy americkej Asociácie profesionálov v oblasti použiteľnosti, pričom jej hlavnou myšlienkou bolo zabezpečenie jednoduchšieho prístupu a používania služieb či produktov dôležitých pre náš život. Tu je niekoľko tipov, ako prispieť k lepšej použiteľnosti a zároveň podporiť udržateľnosť.

Ako používať mobilné telefóny či smart hodinky efektívnejšie: Tieto tipy určite oceníteZdroj: Mobilonline

1. Recyklujte staré zariadenia

Máte mobilný telefón, ktorý viac nevyužívate? Určite ho nevyhadzujte. Môžete ho darovať, no taktiež ho môžete predať. Mnohé firmy ponúkajú výkup použitých telefónov, často aj s finančným bonusom. Spoločnosť Mobilonline patrí k jednotke vo výkupe telefónov na Slovensku. Okrem telefónov dokonca vykupuje aj tablety, notebooky, smart hodinky a fitness náramky.

Pokiaľ je už vaše zariadenie nefunkčné, tiež by ste ho nemali vyhodiť do bežného komunálneho odpadu. Odovzdajte ho do elektroodpadu. Zberné miesta nájdete vo väčšine predajní s elektronikou. Spoločnosť Mobilonline takéto nefunkčné telefóny recykluje originálnym a kreatívnym spôsobom. V spolupráci s umelcom Jozefom Stančíkom z nich vznikajú umelecké diela významných osobností, ktoré zmenili svet. Tento projekt sa nazýva “Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti” a po dokončení 12 obrazov prebehne aukcia, z ktorej výťažok bude venovaný na pomoc prírode a životnému prostrediu.

2. Zvážte nákup repasovaného zariadenia

Repasované telefóny sú rovnako bezpečné a vhodné na používanie ako nové. Sú skontrolované a upravené do stavu, ktorý je veľmi blízky novým zariadeniam. Na e-shope Mobilonline nájdete aj repasované notebooky, repasované tablety a repasované smart hodinky. Rozdelené sú do tried A, B, C podľa miery ich opotrebenia. Týmto spôsobom nielen šetríte svoje peniaze, ale aj prispievate k zníženiu odpadu.

3. Využite servis a opravu

Ak váš telefón potrebuje opravu, zvážte možnosti servisu namiesto okamžitej výmeny za nový model. Mnohé problémy sú opraviteľné a oprava môže zariadenie vrátiť do plne funkčného stavu. Aj týmto spôsobom môžete ušetriť desiatky až stovky eur a zároveň dáte svojmu zariadeniu druhú šancu na život.

Ako používať mobilné telefóny či smart hodinky efektívnejšie: Tieto tipy určite oceníteZdroj: Mobilonline

Tipy, ako efektívne používať svoje zariadenia

Aby ste mohli zlepšiť svoj používateľský zážitok s mobilnými telefónmi, tabletmi či smart hodinkami, máme pre vás pár konkrétnych tipov, ktorými by ste sa mohli inšpirovať:

  • Prispôsobte si domovskú obrazovku – Na domovskej obrazovke si nechajte len tie aplikácie, ktoré používate najčastejšie. Vďaka tomu budete mať lepší prehľad a rýchlejšie sa dostanete k tomu, čo potrebujete.
  • Optimalizujte životnosť batérie – Vypnite zbytočné aplikácie bežiace na pozadí a využívajte funkcie ako adaptívny jas obrazovky.
  • Využite skratky a widgety – Mnohé zariadenia umožňujú pridávanie widgetov alebo skratiek pre rýchly prístup k často používaným funkciám. Napríklad, môžete mať widget pre počasie alebo skratku na zapnutie baterky.
  • Využite režimy šetrenia batérie – Smart hodinky a telefóny mávajú režimy šetrenia energie, ktoré predĺžia životnosť batérie.
  • Aktualizujte svoj softvér – Pravidelné aktualizácie softvéru môžu zlepšiť výkon zariadenia a pridať nové funkcie.

Svetový deň použiteľnosti je ideálnou príležitosťou, aby sme začlenili tieto ekologické aspekty do našich životov. Vďaka nim môžeme zlepšiť našu vlastnú používateľskú skúsenosť a zároveň pozitívne prispieť k ochrane životného prostredia. Je dôležité, aby sme tento deň oslávili zvýšeným povedomím o udržateľnosti.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Mobilonline.

Prečítajte si aj: