Na renovácii a druhej šanci nie je nič zlé, potrebujete to ale ako zákazník vedieť vopred.

Na YouTube kanáli človeka menom Iskandar Souza sa dozviete o praktikách renovátorov grafických kariet. Námet na článok poskytol web Video Cardz, ktorý na praktiky poukázal. V čom je rozdiel a prečo sa tejto téme venujeme?

V prvom rade oceňujeme, ak veci môžu slúžiť aj naďalej. My túto oblasť sledujeme a odporúčame vám pozrieť si našu reportáž zo spoločnosti MBTech, kde si kúpite renovované notebooky a počítače za lepšie ceny. Dostanete tiež dvojročnú záruku na hardvér. To ale nie je prípad, ktorý môžeme smelo nazvať podvodom, grafických kariet vyčistených od prachu s prefarbenými čipmi.

Ide o jednu z praktík, ako vdýchnuť nový život značne opotrebovanej grafickej karte. Navyše, ak ich renovátori predávajú ako nové. Starší čip je zožltnutý alebo má farebný odtieň blízky žltej farbe. Aj to je znamenie, že karta už má čo-to za sebou.

Ide ale iba o vizuál a hoci utretie od prachu pomôže, prefarbenie čipov ich nevynoví. Ide o predpoklad, že karty boli použité v ťažobných strojoch a boli aj veľmi namáhané. Názory sa odlišujú a jedni hovoria, že pri správnom chladení má karta dlhú životnosť, druhí sa ani na chladenie a prevádzkové podmienky veľmi nespoliehajú.

TecLab hovorí o tom, že tento typ „nových“ kariet sa predáva v Brazílii. V časoch globalizácie a internetových bazárov a objednávania môže byť len otázkou času, kedy sa s použitými „novými“ grafikami stretneme aj na Slovensku.

Ako sme už v úvode uviedli, tento postup má svoj ekologický rozmer a je vhodné ho používať. Avšak zákazník by mal byť informovaný o tom, ako je výrobok spracovaný. Nekritizujeme prespájkovanie čipov medzi kartami, no vydávať ich za nové je trúfalé a rozhodne ide o nekalú praktiku.

Zdroj: Video Cardz

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.