Predpovedanie ceny akejkoľvek kryptomeny, nielen Bitcoinu, je veľmi ošemetná záležitosť.

V tomto článku vám chceme ukázať tipy na to, ako sa rozhodovať pri kúpe Bitcoinu, ale aplikovať ich môžete na akúkoľvek inú kryptomenu. Častou otázkou je, kedy Bitcoin dosiahne cenu 50 či 100 tisíc prípadne viac. V čase písania článku sa diskutuje o tom, či Bitcoin dosiahne, prípadne mierne presiahne hranicu 30 000 USD za 1 Bitcoin.

Nemáme krištáľovú guľu a nebudeme sa hrať na to, že vieme, akým smerom sa trh bude uberať. Táto informácia by mala cenu zlata, respektíve cenu mnohých Bitcoinov a to kam sa bude uberať trh nevedia ani veľkí hráči. To sú svetoví hráči na trhoch, typicky inštitúcie, ktoré si môžu dovoliť kúpiť kryptomeny za státisíce až milióny dolárov.

Trading View USD dominanceZdroj: Trading View
USDT dominancia na hodinovom grafe

Férovo treba priznať, že žiadny článok na internete vám nedá radu, ako zbohatnúť, kedy nakúpiť, no môže vám pomôcť zorientovať sa v tejto problematike a neurobiť možno začiatočnícke chyby. Témam Bitcoinu, ako ich nakupovať a kedy sme sa venovali už v minulosti.

Teraz sa pozrieme práve na aktuálnu hladinu, ktorú netrpezlivo mnohí očakávajú a tou je práve spomínaných 30 000 USD / 1 BTC. Rozhodne sa dá predpokladať, že Bitcoin v tomto roku dosiahne hranicu 30 000 dolárov, avšak nie je jasné, ako dlho sa na nej udrží a či jeho cena vzápätí nebude klesať. Rovnako je pravdepodobné, že zažijeme ešte pokles a to aj bez výkyvu k tejto nami očakávanej hranici. Ako sa dočítate ďalej, z oboch situácií môžete vyťažiť.

V prípade, že sa rozhodujete, čo urobíte, potrebujete akceptovať dva scenáre. Niekedy sa objavia tri a často sme svedkami, keď trh ide takzvane do strany. Veľmi nestúpa ani neklesá a drží sa v istom rozmedzí.

Kedy začne Bitcoin stúpať? Pozrime sa na aktuálnu situáciu na trhoch, pričom práve spomínajúca sa recesia, kríza a rôzne iné prívlastky aktuálnej situácie tomuto faktu veľmi nenahrávajú. FED ohlásil infláciu na úrovni 6,4 %, čo je stále vysoko nad limitom. Limit, ktorý chce FED dosiahnuť sú 2 % alebo byť blízko tejto hodnoty. Je pravdepodobné, že finančné inštitúcie vo svete budú vykonávať kroky na to, aby zrazili infláciu na nižšie hodnoty.

To ale nebude prospievať trhom a ak budú trhy klesať, je logické, že Bitcoin nebude rásť. Spomeňte si na rok 2020 v marci, keď sa začali peniaze pumpovať do ekonomiky. Spôsobovalo to infláciu? Určite, avšak zároveň sa objavili ďalšie peniaze vo vreckách ľudí, ktorí ich mohli investovať. Teraz je situácia iná a očakávame, že vlády budú viac škrtiť.

Druhým ukazovateľom, ktorý môžete sledovať, je takzvaná USDT dominancia. Ide o stablecoin, ktorý mnohí používajú na obchodovanie a vo svete kryptomien je to ekvivalent dolára, prípadne eura, skrátka hotovosti, ktorú nemusíte držať a zároveň máte túto kryptomenu použiteľnú na priamy nákup. Nárast dominancie USDT znamená, že investori predávajú svoje krypto aktíva a prelievajú ich práve do tohto stablecoinu. To ale logicky bude znamenať, že nielen Bitcoin, ale aj ostatné kryptomeny budú na svojej cene klesať.

Je viacero stránok, na ktorých môžete takúto dominanciu vidieť, využiť sa dá napríklad TradingView. Platí aj opačný postup a tým je klesanie dominancie USDT. Vtedy to znamená, že investori vyberajú svoje stablecoiny, konkrétne USDT (existujú aj iné stablecoiny ako napríklad USDC) a používajú ich na nákup kryptomien.

Odporúčania v skratke

V prípade investovania si vždy musíte spraviť vlastný úsudok a brať na vedomie, že znášate veľké riziko. Ideálne je investovať len vtedy, keď viete do čoho investujete a máte povedomie o tom, ako sa trh v danej oblasti správa v prípade, že máte akékoľvek pochybnosti, je lepšie sa obrátiť na finančného poradcu.

Ďalším z ukazovateľov, v akom stave je trh, je sledovanie indexu S&P 500 (Standard & Poor’s 500 Index). Združuje 500 najväčších firiem v Spojených Štátoch. Okrem toho sledujte dominanciu USDT a majte pripravené scenáre, čo v jednotlivých prípadoch robiť. Spravidla to znamená mať po ruke dva scenáre. Jeden bude riešiť pokles trhu a druhý jeho stúpanie.

Tento článok nepredstavuje finančné poradenstvo.

Zdroj: vlastné, CoinMarketCap

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.