Otázka za nové „Lambo“, alebo si nechajte spraviť výpočet na špecializovanej stránke.

Na webe www.bitcoindollarcostaverage.com sa dozviete, ako vplýva metóda Bitcoin Dollar-Cost Average na vaše zisky alebo straty. Vyskúšať si môžete výpočty na základe rôznych metód a termínov dokupovania.

BDCA je slovným odvodením metódy zvanej ako Dollar-Cost Averaging, čo nie je nič iné ako priemerovanie ceny dolára. Používa sa pri nákupoch vo svete investovania a nemusí byť priamo spätá s dolárom.

Téme kryptomien sme sa venovali aj v týchto článkoch:

Kryptomeny a dane

O čo ide?

Investori, najmä tí začínajúci chcú čo najlepšie načasovať svoj vstup. Do tohto sa nepúšťa ani investor Warren Buffet, ktorý túto metódu považuje za jedno z najrozumnejších. Načasovať správne trh totiž nedokáže ani on. Teda čakať, že nakúpite dno a predáte na vrchole, je nepravdepodobné. Trafiť sa do trhu nie je najistejšia stratégia pre traderov ani investorov, ťažko si myslieť, že ju zvládne začiatočník. Potrebujete teda spriemerovať cenu vašich vstupov.

Ako poznáte, čo je dno? Je to dno do konca roku 2022? Je to dno do konca tohto týždňa atď. Rovnaké otázky si môžete položiť o cenovom vrchole. Záleží, kedy chcete predať a teda realizovať zisk. Najmä v otázkach kryptomien je toto metóda na zvýhodnenie ceny, menej stresov, pre mnohých bude ako vhodná súčasť plánu a jasne danej stratégie. Impulzívne nakupovanie neprináša žiadané výsledky.

All-in len pre hazardérov

Predstavte si situáciu, kedy sa pozeráte na grafy. Bitcoin padá a tak ešte počkáte, veď chcete kúpiť za lepšiu cenu. Trh sa však môže otočiť a potom neodstanete šancu nakúpiť. Keď idete metódou all-in, teda vstupom vášho celého kapitálu v jednom okamihu do trhu, miniete si ho a nebudete mať na ďalšie dokupy, keď trh bude ďalej klesať. Je vhodné sa zamyslieť aj nad tým, či all-in je princíp serióznej metódy alebo hazard. Prikláňame sa viac k tomu, že ide o hazard.

Zdroj: Kraken
Denný graf BTC od polovice februára do polovice júla. Predstavte si váš all-in vstup v koncom marca. Miniete si kapitál na vrchole

Rovnako to ale platí, že čakanie na nižšiu cenu vás môže stáť príležitosť na dokúpenie. Čakáte a čakáte, nakoľko cena ide hore. Po týždni a mesiacoch môžete zistiť, že cena je už podstatne vyššie, ako v minulosti. Nedostali ste príležitosť na nákup. Môžete nakúpiť a trh buď pôjde do strany alebo bude klesať. Kúpili ste vrchol, možno vrchol posledných troch mesiacov, no aj tak vrchol. Preto je dôležitá metóda DCA.

Spôsob investovania

Čo vyhovuje jednému investorovi, nemusí druhému. Niekto si kúpi časť Bitcoinu a potom dlho nedokupuje. Aj keď je jeho investícia v strate, nezrealizoval stratu, nakoľko nepredal BTC pod hodnotu svojho nákupu a stále ho drží. Aj toto je jednej zo spôsobov, primárny cieľ je v tomto prípade množiť BTC. Niekto kúpil raz-dvakrát a zatiaľ nepredáva, aj keď je v zisku. Zároveň berie na seba riziko

Druhý spôsob je dokupovanie v poklesoch podľa časového obdobia, aké si zvolíte, napríklad každý mesiac jeden dokup. To už sa dostávame k DCA, no nemusíte presne 15. v mesiaci dokupovať, ale necháte si rozptyl 5 dní, ak by cena klesla. Pozor na to, že môže aj stúpnuť. V každom prípade je lepšie držať sa svojho pravidla DCA a dokúpiť napriek tomu. Ak by cena „vystrelila“ nahor a najbližšieho pol roka stúpala, už ste si poistili pozíciu na danej cene. Nenakúpenie by znamenalo stratu príležitosti pri danej cene.

Zdroj: Kraken
Pri pohľade na týždenný graf nevyzerá cena BTC až tak vysoká

Množiť alebo tradovať?

Jedným z najlepších spôsobov je prestať časovať trh, prestať sa správať podľa toho, čo hovoria médiá a nepodliehať tlaku podľa fantastických videí na YouTube, kde vám niekto odporúča kúpiť to či ono. Väčšinou ide o platenú spoluprácu alebo šarlatánstvo a na toto sa spoliehať nechcete.

Mať plán je základ, rovnako druhý pilier vašich základov plánu je držať sa ho. Vedieť, čo plánujete robiť najbližší rok. Chcete BTC množiť? Chcete obchodovať každý týždeň, alebo chcete raz nakúpiť a nechať investíciu, kým nedosiahne vami stanovenú (skôr želanú) sumu?

DCA

Časovanie trhu na nákup je niečo, čo pravdepodobne nezvládnete. Nemusíte nutne používať DCA na mesačnej báze. Pokojne nakupujte dvakrát do roka. No je istejšie nakupovať viackrát do roka, pokojne aj viac ako 12-krát. Nemusí ísť o mesačný interval.

Základom je držať sa tejto stratégie. Keď cena, klesne kúpite za rovnakú sumu viac. Keď stúpne, kúpite menej, ale zároveň máte vstupnú pozíciu na dobre cene, ak by cena BTC začala stúpať a trh by vám nedal šancu do neho rozumne vstúpiť.

Zdroj: Bitcoin Dollar Cost Average

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.