Spotreba energie zapríčinená ťažbou Bitcoinu dostáva lepšiu mienku.

Diskusie o tom, že kryptomeny a špeciálne Bitcoin slúžia pre zločincov a prania špinavých peňazí, tu máme odkedy sa vlády začali obávať tejto digitálnej meny. Zatiaľ formálne uznanej len v niektorých menších štátoch sveta. Prečo Bitcoin? Pretože je pre mnohých synonymom kryptomien a derivát Litecoin ešte nemusí byť v očiach verejnosti tak známy. Je ale pravda, že Litecoin vyžaduje podstatne menej energie a výpočtového výkonu na overovanie transakcií. Overenie zvládne za 4× kratší čas.

Podľa webu CBECI nie je Bitcoinovej siete tak dramatická, ako to iné jazyky hovoria. Je celkom prirodzené, že čokoľvek by narúšalo autonómiu klasického menového systému, bude v nemilosti štátov, organizácií a úradníkov.

Ťažba Bitcoinu v minulosti prebiehala najmä pomocou neobnoviteľnej energie, na čo reagovali viaceré krajiny a najmä Čína svojim najvypuklejším zásahom snahy o jeho zakázanie. Ak však bude na ťažbu využívaná obnoviteľná energia, reštrikcie z vládnej strany nebudú tak silné.

Výnimkou nie sú ani argumenty, že vlastne prevádzka bankového systému je niekoľkonásobne väčšina s dopadom na životné prostredie. Len pre porovnanie, celosvetová spotreba elektrickej energie všeobecne (obnoviteľné + fosílne palivá) sa odhaduje na 20 863 TWh, z čoho Bitcoin reprezentuje 0,43 %.

Toto je údaj podľa štúdie z roku 2016. V súčasnosti sa čoraz viac prechádza na ťažbu z obnoviteľných zdrojov, teda spotreba môže narastať ale dopad na energickú náročnosť v rámci neobnoviteľných zdrojov sa bude znižovať.

Pre porovnanie tu máme údaje z roku 2019, ktoré hovoria o spotrebe Bitocinu na úrovni 93,92 TWh ročne. Taký Kazachstan je na hodnote 91,67 TWh a napríklad Spojené Arabské Emiráty na spotrebe 119,45 TWh ročne.

bitcoin_spotreba

Všetky vypnuté zariadenia v režime „stand-by“ v USA by stačili na napájanie bitcoinovej siete 2,3 roka. Zdroj: CBECI

Zdroj: Cambridge Centre for Alternative Finance

Prečítajte si aj:

Bitcoin padá, aké sú hlavné dôvody?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.