Nabíjanie smartfónu je dôležitá vlastnosť, ako sa ukazuje, nielen procesor a fotografie zaujímajú používateľov pri výbere nového smartfónu.

Prinášame prehľad, v ktorom sa dozviete, aký maximálny nabíjací výkon umožňujú niektoré smartfóny. Z nášho pohľadu ide o dôležitú súčasť celkového zážitku z používania smartfónu. V minulosti sa smartfóny nabíjali výkonom 5 W. Bohužiaľ, dodnes si najlacnejší segment smartfónov ponecháva túto neblahú vlastnosť. Štandardom sa ale stávajú ďaleko vyššie rýchlosti nabíjania, respektíve nabíjací výkon, pričom v najlacnejších smartfónoch zvyknete nájsť 10 / 18 W nabíjanie. Čo to v praxi znamená a prečo je dôležité?

Spomenúť môžeme aj tlačidlové telefóny, ktoré sa nabíjajú základnými nabíjačkami s výkonom 5 W. Avšak toto je trochu iný prípad, keďže tieto telefóny vydržia na jedno nabitie niekoľko dní. Technologicky a možnosťami sa nedajú porovnávať so smartfónmi a tak doba nabíjania nie je pri tomto segmente až tak kritický parameter.

Súčasný rekordér v rýchlom nabíjaní je model Realme GT3, ktorý podporuje až 240 W nabíjanie.

Uvedomujeme si, že najdôležitejšia vlastnosť smartfónu je dnes fotografovanie ruka v ruke s jeho výkonom. Rovnako ako vy, aj výrobcovia vedia, že celkový zážitok zlepší rýchle nabíjanie. Aj preto sa táto možnosť prezentuje pri uvedení nových smartfónoch. Ak sa výrobca má čím pochváliť, rozhodne to urobí.

To podstatné o nabíjaní smartfónu

Rýchlo alebo pomaly?

Odpoveď na túto otázku sa bude odlišovať podľa toho, koho sa opýtate. A nie je to len z radov bežných používateľov. Rovnako je to aj z radov výrobcov. Jedni tvrdia, že rýchle nabíjanie batérii škodí, druhí sú zástancovia rýchleho nabíjania, pretože telefóny dnes už majú technológie na to, aby vedeli kontrolovať teplotu batérie a prispôsobovať tak nabíjací výkon. To by malo zabrániť nadmernému opotrebovávaniu.

Obe skupiny majú vo svojich tvrdeniach kúsok pravdy a závisí od toho, čo reálne od telefónu požadujete. Rýchle nabíjanie je v posledných rokoch žiadaná funkcia a sú výrobcovia, ktorí sa predháňajú s výkonom nabíjania svojich smartfónov.

Xiaomi duálne nabíjanie. Toto bude budúcnosť. Dva samostatné bloky batérií

Na to aby sa dal telefón rýchlo nabíjať, potrebujete mať kompatibilnú batériu, čipset a nabíjačku. Keby sme mali ísť ešte viac do detailov, tak nabíjačka znamená mať aj kompatibilný kábel. Otestovali sme to na viacerých prípadoch a potrebujete špeciálny tienený kábel, ktorý sa dodáva k nabíjaciemu adaptéru.

Ako príklad môžeme uviesť nabíjačku s výkonom 120 W a k nej dodávaným citeľne hrubším káblom a nabíjačkou s výkonom 33 W a jemne tenším káblom, obe od rovnakého výrobcu. Použitie tenšieho kábla so super rýchlou nabíjačkou na úrovni 120 W vám nezaistí najrýchlejšie možné nabíjanie a smartfón budete nabíjať iba na hodnote 33 W.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Napájacie zdroje pre Xiaomi 12 a Xiaomi 12 Pro

To je zároveň maximálny výkon na nabíjanie konkrétneho modelu. Podobných situácií môžete zažiť viac. Aj preto je najistejším spôsobom používať nabíjačku dodanú k vášmu smartfónu alebo kompatibilnú nabíjačku, no to už je iná téma. Na zjednotenie nabíjacích technológií stále čakáme a tak rýchlo sa nedočkáme.

Objavujú sa ale prvé lastovičky a firmy Xiaomi, Huawei, vivo a Oppo sa spojili, aby vytvorili jednotný štandard rýchleho nabíjania.

Najprv rýchlo, potom pomaly

Výrobcovia zvyknú argumentovať v prospech pomalšieho nabíjania ešte jedným dôležitým faktorom. Hovoria, že rozdiel medzi 25 a 45 W je rozdiel len niekoľkých minút. Hovoríme zhruba o 5 až 10 minútach celkového času nabíjania. Je rozdiel, či nabíjanie telefóny z úplne vybitej batérie po 100 % a je rozdiel, či nabíjate počas dňa, kedy máte povedzme 40 percent kapacity batérie.

Pre príklad, niekam sa chystáte alebo budete potrebovať používať telefón a chcete ho mať nabitý aspoň na 80 %. Toto sú dva hlavné scenáre použitia a telefóny s rýchlym nabíjaním majú jednoznačne navrch. Ide o celkové pohodlie používania. Málokedy sa stane, že máme telefón vybitý úplne a potrebujeme ho nabiť na 100 %. Väčšina z nás potrebuje nabiť telefón o 20, 30 možno 40 %. Nie je to o tom nabíjať na plnú kapacitu, čo sa mimochodom ani neodporúča.

Vyššie uvedenému argumentu s minimálnym rozdielom v dĺžke nabíjania pri použití rýchlej a super rýchlej nabíjačky môžeme dať za pravdu, avšak to len v prípade, že telefón nabíjate z úplne vybitého stavu. V prípade, že potrebujete mať k dispozícii vždy nabitý telefón a nechcete na to myslieť vopred, odporúčame siahnuť práve po rýchlejšom nabíjaní.

Smartfónom, ktoré disponujú rýchlym či super rýchlym nabíjaním, sa netreba nejako vyhýbať. Kto má obavu alebo nepotrebuje rýchle nabíjanie a chce šetriť batériu, má možnosť telefónu v nastaveniach zakázať rýchle nabíjanie.

Najviac sa oplatí nabíjať smartfón s kapacitou nad 20 %, pretože vtedy je čas nabíjania najrýchlejší. Iste bude rýchly aj pri 5 %, no pod 20 % by ste s ohľadom životnosti nemali ísť. Najvyšší výkon dosiahnete pri vybitej batérii. Postupne sa výkon nabíjačky spomaľuje. Napriek tomu dokážete telefóny s podporou super rýchleho nabíjania nabiť za približne 15 minút. V praxi to ale funguje tak, že pri používaní telefónu alebo pri zapnutom displeji, sa nabíjanie spomalí, vypnutím displeja sa opäť zrýchli. Toto sme si overili v praxi a údaje sme merali.

Ako ilustračný príklad poslúži telefón Xiaomi 11 Lite NE 5G, ktorého nabitie z úplne vybitého stavu po stopercentnú kapacitu trvá 1 hodinu a 1 minútu. Na posledné percento sme však čakali 15 minút.

Dĺžka nabíjania

Chápeme, že tento údaj nemusí byť pre každého najdôležitejší. Sú medzi nami používatelia, ktorí nabíjajú telefón v noci, prípadne im nerobí problém nabíjať telefón v práci. Je to otázka zvyku a používania. Mnohí sa boja práve opotrebovávania batérie. Výrobcovia ale uvádzajú, že používajú špeciálne technológie na to, aby batériu udržali pri plnom zdraví.

Porovnanie rýchlosti nabíjania naprieč smartfónmi Xiaomi

V preklade by to podľa ich slov znamenalo 800 nabíjacích cyklov, prípadne viac technológie sa vyvíjajú batérie tiež. A hoci nejde o tak žiarivý segment ako displeje alebo procesory, pokrok nastal aj v tomto segmente. Stačí si uvedomiť, že v mnohých telefónoch máme 5000 mAh batérie a ich hrúbka je tenšia ako pri smartfónoch so 4000 mAh batériou pred niekoľkými rokmi. Keď chcú výrobcovia zaujať ultra tenkým dizajnom, použijú práve 4000 mAh batériu.

Na základe našich znalostí a testov môžeme zhodnotiť, že výrobcovia ako Xiaomi, Realme alebo napríklad OPPO, používajú vyššie nabíjacie výkony. Postupne sa k nim pridala aj Motorola. Naopak značky ako Apple a Samsung preferujú skôr pomalšie nabíjanie, hoci aj to sa za posledné roky zrýchlilo s dôrazom na zachovanie čo najvyššej kvality a udržania kapacity batérie počas niekoľkých rokov.

Biznis navyše – adaptér si dokúp

Aj napriek tomuto tvrdeniu však museli aj títo výrobcovia zareagovať a nabíjanie zrýchliť. Apple to urobil šalamúnsky s dôrazom na ich biznisovú stránku. A k iPhonu nabíjačku pre istotu vôbec nepribalí. Výkonnejšiu nabíjačku s kapacitou 20 W alebo viac si musíte dokúpiť samostatne. Výrobca argumentuje tým, že chce, aby používatelia šetrili batériu a nepoužívali rýchle nabíjanie.

Otázkou potom zostáva, čo ostatní, ktorí si za poškodzovanie batérie musia dokúpiť ešte samostatné príslušenstvo. Samozrejme s prirážkou od Applu. Toto veľmi nedáva logiku, ale tak to je. Keď už nezaberie nič iné, hrá sa na ekológiu, hoci aj v nej je trochu pravdy.

Samsung už postupne prestáva pribaľovať nabíjačky k svojim smartfónom a netýka sa to len vlajkových lodí, ale aj série A. Tu ale platí podobný princíp ako pri Apple. Kto chce nabíjať svoj telefón Samsung na maximálnej možnej rýchlosti, musí si nabíjačku dokúpiť ako samostatné príslušenstvo.

Motorola Edge 30 UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Motorola Edge 30 Ultra so 125 W nabíjaním

Každý z výrobcov má svoj postup a nesúdime, ktorý je správny a ktorý nie. Prestať pribaľovať nabíjačky ku každému smartfónu je rozhodne dobrý nápad. Nadvihnuté obočie sa ale prejavuje vtedy, keď kupujete telefón za vyše 1000 eur a nemáte tam ani rýchlo nabíjačku. Výrobca sa v prezentáciách síce veľmi chváli, ako rýchlo sa darilo telefón nabiť, avšak nabíjačku si musíte dokúpiť samostatne. Toto sa týka Apple a Samsungu. Väčšina ostatných značiek zatiaľ poctivo pridávajú svoje nabíjacie adaptéry, s ktorými mimochodom môžete nabíjať aj kancelárske notebooky.

Absencia nabíjačiek v segmente strednej a lacnejšej triedy pri niektorých výrobcoch je pochopiteľná. Prihovárame sa za túto cestu. Mnohí z nás už máme nabíjačiek množstvo a ak smartfón nepodporuje super rýchle nabíjanie alebo nejaký špecifický typ štandardu, reálne napájací adaptér nepotrebujete. Doma určite nejaký máte a na nabíjanie vám bežne potom postačí núdzovo aj port USB-C z počítača. Ten je síce v častých prípadoch limitovaný, ale na najlacnejšie telefóny to nepredstavuje v praxi žiadny limit.

Naše namerané testy

V tabuľke nižšie nájdete prehľad smartfónov a podporovaného výkonu nabíjania a tiež čas, ktorý potrebujete na úplné nabitie smartfónu. Tieto časy sa budú líšiť a netreba ich brať ako exaktné meranie rekordov.

V tomto článku nám nešlo o vytvorenie laboratórnych podmienok. Tie si radi vytvárajú výrobcovia, aby sa predháňali o každú minútu. My chceme poukázať na to, ako dlho budete musieť niektorý z uvedených telefónov nabíjať a zohľadnili sme pritom naše skúsenosti a poznatky. Budete mať predstavu, aký čas bude potrebný na úplné nabitie telefónu pri danej kapacite batérie. Ako sme už ale naznačili vyššie, scenár použitia bude pravdepodobne iný a nikto z vás nebude čakať do úplného vybitia smartfónu a možno že ho nebudete potrebovať ani nabiť na 100 percent.

Samsung Galaxy S23 Ultra (biely) vs Galaxy S22 Ultra (čierny)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 Ultra (biely) vs Galaxy S22 Ultra (čierny)

Časový údaj, ktorý uvádzame v tabuľke, je na základe výrobcu alebo našich testov a prepočtov. V rámci našich samostatných testov môžeme spomenúť smartfón Xiaomi 12 Pro so 120 W nabíjaním, ktorý nabijete na hodnotu 56 % za 10 minút. Na hodnotu 89 % nabijete telefón za 20 minút, ďalších 5 minút budete potrebovať na plnú kapacitu batérie. Celkovo teda 25 min. v štandardnom režime. Telefón má ale ešte zrýchlený režim a tu ušetríte 5 minút času pri nabíjaní na 100 %.

Najnovší smartfón Samsung Galaxy S23 Ultra so 45 W nabíjaním nabijete približne za 1 hodinu. Vlajkovej lodi od Applu, modelu iPhone 14 Pro Max, trvá nabíjanie s 30 W nabíjačkou približne 100 minút.

Názov smartfónu / telefónuNabíjanie [W]Doba úplného nabitia [hh:mm]
Nokia 110 (1000 mAh)5 1:50
Nokia 6300 (1150 mAh)5 2:05
Realme C21Y (5000 mAh)10 3:20
Realme 9 5G (5000 mAh)18 2:40
Motorola RAZR 2022 (3500 mAh)30 1:10
Motorola edge 30 Ultra (4610 mAh)125 0:15
Motorola edge 30 (4020 mAh)33 0:55
Motorola g23 (5000 mAh)30 1:25
Motorola g53 (5000 mAh)10 3:20
Samsung Galaxy S23 (3900 mAh)25 1:15
Samsung Galaxy S23+ (4700 mAh)45 1:00
Samsung Galaxy S23 Ultra (5000 mAh)451:00
Xiaomi 11 Lite NE 5G (4250 mAh)331:01
Redmi Note 11 (5000 mAh)331:18
Redmi Note 11 Pro (5000 mAh)670:55
Xiaomi 12T Pro (5000 mAh)1200:19
Xiaomi 12 Pro (5000 mAh)1200:17

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.