Pália a svrbia vás oči? Príliš často slzíte a pociťujete nespavosť a nadmernú únavu? Bolí vás hlava a objavuje sa príležitostné rozmazané videnie? Ak sa tieto príznaky objavujú aj u vás, môžete trpieť digitálnou únavou očí.

Každý z nás v tejto dobe trávi hodiny pred obrazovkou svojho mobilného telefónu, počítača či televízora. Podľa nedávne zverejnených štúdií človek priemerne strávi pri týchto zariadeniach 7 – 8 hodín denne.  Výsledkom sú digitálne unavené oči. Počas dňa sú totiž neustále namáhané a nemajú si kedy oddýchnuť.

Môže za to modré svetlo. To samo o sebe nie je pre ľudské oko škodlivé. Nebezpečenstvo spočíva v tom, ak svoje oči vystavujeme tomuto žiareniu dlhodobo. Modré svetlo totiž vyžaruje z monitorov počítačov, tabletov či mobilných telefónov, preniká ku svietnici oka a môže spôsobovať jej poškodzovanie. Vo vážnejších prípadoch aj zápal spojiviek a rohovky.

Okuliare

Ako funguje modré svetlo?

Pred spaním sa každému človeku v tele uvoľňuje hormón malotonín. Ten nám umožňuje ľahko zaspať. Jeho produkciu však blokuje modré svetlo. Nedostatok tohto hormónu môže spôsobovať poruchu koncentrácie, bolesti hlavy, alebo cukrovku a srdcové ochorenia. „Modré svetlo je špecifické tým, že sietnica oka sa aktivuje približne 100 krát viac ako u iného druhu svetla. Akonáhle pozeráte do mobilu, televízora, alebo počítača dávate telu signál, že je deň. Váš mozog je zmätený a môže to rozhodiť váš prirodzený biorytmus. Výsledkom sú problémy s nespavosťou,“ konštatuje Kristýna Štěbetáková, optometristka spoločnosti Alensa.sk, on-line predajca kontaktných šošoviek, dioptrických a slnečných okuliarov.

Veľký vplyv modrého svetla je badať u starších ľudí (50 – 60 rokov).  Vďaka modrému svetlu na fotoreceptoroch vznikajú toxíny, ktoré môžu spôsobovať poškodenie sietnice a tým oslabenie zraku. Netreba preto modré svetlo podceňovať a je lepšie sa radšej pred ním dostatočne chrániť.

Okuliare

Ako tomu zabrániť?

Ochrániť sa pred modrým svetlom nie je nijak náročné. Stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad. Tou najvýraznejšou je eliminácia samotného modrého svetla hodinu predtým ako idete do postele. Vypnite televízor, nepozerajte sa do mobilu a miesto toho sa venujte rodine, alebo si zoberte do ruky dobrú knihu. Modré svetlo viete čiastočne eliminovať aj tak, že večer pri pozeraní do televízora, alebo notebooku necháte svietiť lampičku. Oči sa nebudú tak namáhať.

„Riešením je použitie okuliarov so špeciálnou povrchovou úpravou, ktorá zabraňuje prenikaniu modrého svetla. Pokiaľ poznáte svoje dioptrie, môžete si ich kúpiť on-line na alensa.sk. Takéto okuliare (sklá + rám)  môžete kúpiť už od niekoľkých eur. Všetky okuliarové rámy si súčasne môžete vyskúšať vo virtuálnom zrkadle,“ konštatuje Kristýna Štěbetáková, optometristka spoločnosti Alensa.sk, on-line predajca kontaktných šošoviek, dioptrických a slnečných okuliarov.

Podpornými riešeniami je inštalácia ochrannej fólie na monitor, alebo tvrdeného skla na mobil, ktoré zabraňuje prenikaniu modrého svetla. Rovnako je vhodné obmedziť používanie bielych LED svietidiel. Nahraďte ich svetlom v žltom farebnom spektre. Pomôcť môže aj manuálne nastavenie televízora a monitora tak, aby jas nebol tak výrazný a oči pri dlhodobej záťaži toľko netrpeli.

Okuliare

 

Článok je komerčnou spoluprácou.

Značky: