Spoločnosť Huawei a jej divízia Digital Power na veľtrhu Intersolar Europe 2022 predstavila nové inteligentné fotovoltaické riešenia a tiež riešenia na skladovanie elektrickej energie.

Je to spôsob ako reagovať na aktuálne rastúce ceny energií. Predstavené riešenia vám tak umožňujú ušetriť peniaze za elektrinu ale zároveň prispievajú k ochrane životného prostredia.

Huawei má v tejto oblasti 30 ročné skúsenosti s výskumom a vývojom technológií a produktov a aktuálne k nim pridáva aj umelá inteligencia a cloud computing. Stánok spoločnosti Huawei sme si preto na výstave Intersolar prešli detailne a prinášame to najlepšie, čo sme tu videli.

Nový 215 kW menič od HuaweiZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nový 215 kW menič od Huawei

Inteligentné fotovoltaické riešenie pre domácnosti 3.0

Po uvedení rezidenčného inteligentného fotovoltického riešenia „1+3+X“ 2.0 v roku 2021 Huawei v Mníchove ukázal modernizovaný dizajn „1+4+X“.

Zapojenie 10 kW meniča a troch batérií s výkonom 15 kW pre domácnosti Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Zapojenie 10 kW meniča a troch batérií s výkonom 15 kW pre domácnosti

Integrované riešenie umožňuje vytvoriť celý ekosystém inteligentnej spotreby energie domácnosti. Ten obsahuje inteligentný regulátor energie, ktorý spája optimalizátor pre fotovoltaický systém, modul na skladovanie energie, nabíjačku elektromobilov a systém riadenia.

Huawei Digital PowerZdroj: Huawei
Systém na skladovanie a distribúciu energie v domácnosti

Ak použijete k svojmu fotovoltaickému systému toto riešenie, posilníte mieru nezávislosti celej domácnosti od vonkajších zdroja energie a opäť zvyšuje ochranu životného prostredia. Získate tak čistú elektrickú energiu a to s radikálne nižšími nákladmi ako je to pri externých zdrojoch. K tomu dostávate aj aktívnu bezpečnosť a inteligentného asistenta.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Jednotlivé časti systému skladovania energie pre domácnosti

Nás zaujala hlavne nabíjačka elektromobilov, ktorá umožňuje vnútornú, ale aj vonkajšiu inštaláciu a poskytne rýchle nabíjanie vášho vozidla. Systém poskytuje aj ochranu pre možnými výkyvmi v sieti. Elektrické auto sa takto pri nabíjaní nikdy nepoškodí.

Na ISE 2022 prezentoval Huawei systém s troma 5 kW batériami s celkovým výkonom 15 kW a špeciálnym protipožiarnym systémom so zadymením vnútorného priestoru batérií. Navyše sa ako zákazník môžete rozhodnúť pre variant 5, 10 alebo 15 kW. Najčastejšie sa pritom používa variant 10 kW, ktorý jednak dostatočne pokrýva potreby bežnej domácnosti a druhy dôvod je ten, že pre takýto výkon potrebujete 22 až 24 solárnych panelov. V každom prípade je možné spojiť až 6 batériových úložísk vedľa seba, čo už je dostatočná kapacita aj pre malú spoločnosť.

V súčasnosti začína byt trend, tzv. Sharing, a teda môžete svoju energiu zdieľať so susedom. Ak má napr. váš sused dostatok priestoru pre fotovoltaické panely a vy nie, môžete si vzájomne pomôcť, Celkovo takto dosiahnete nižšie obstarávacie náklady.

Na ISE 2022 prezentoval Huawei systém s troma batériami s celkovým výkonom 15 kW a špeciálnym protipožiarnym systémom so zadymením vnútorného priestoru batérií. Výkon 15 kW postačuje pre domácnosť, napr. pre chladničku, pračku, klimatizáciu či tepelné čerpadlo. Neodporúča sa ho použiť na elektrické podlahové kúrenie.

Celý systém sa ovláda cez aplikáciu SmartDesign 2.0 a môžete ho riadiť a monitorovať aj na diaľku. Pripojenie teda môže byť cez Wi-Fi alebo cez sieť 4G. Jednotlivé články majú ešte aj svoju vlastnú ochranu.

Zohľadňuje aj predpoveď počasia

Videli sme aj novinku s označením Emma, ktorá dokáže na základe predpovede počasia upozorniť používateľa, že napr. zajtra nebude vhodné počasie na výrobu elektrickej energie zo Slnka, pretože bude pršať. Vtedy máte informáciu, že je lepšie s vašou energiou šetriť a niektoré činnosti radšej odložiť na neskôr, aby bolo dosť lacnej a čistej energie na činnosti, ktoré pre domácnosť nevyhnutné.

Skladovanie elektrickej energie z fotovoltaických elektrární

Keď hovoríme o tom ako lacno získať čistú energiu, napadnú vás obnoviteľné zdroje v prírode – slnko, voda, vietor a pod. Práve slnko a fotovoltaické články prinášajú spôsob ako získať takmer zadarmo elektrickú energiu, pričom vôbec neznečisťujete okolité prostredie. Problém je v tom, že slnko svieti počas dňa a požiadavka na odber energie napr. pre domácnosti je skôr po zotmení a v noci. Preto nevyhnutne potrebujete energiu vytvorenú počas dňa uskladniť na neskôr a z tohto „skladu“ potom čerpať vtedy, keď to naozaj potrebujete. A presne o takomto skladovaní elektrickej energie boli riešenia prezentované Huawei Digital Power.

Huawei Digital PowerZdroj: Huawei
Reťazový systém na skladovanie energie určený pre komerčné využitie

Hlavným exponátom na stánku bol inteligentný systém batérií s optimalizáciou skladovania energie a celkovým výkonom až 2 MW. Tento je určený predovšetkým pre komerčný systém. Ide o reťazový systém skladovania energie Smart String ESS (Energy Storage System), ktorý rieši nedostatky doterajších systémov. Konkrétne máme na mysli obmedzenú kapacitu, krátku životnosť, zložitú prevádzku ale aj údržbu a vysoké bezpečnostné riziká.

Jednotlivé moduly majú hmotnosť 146 kgZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Jednotlivé moduly majú hmotnosť 146 kg

Huawei na Intersolar prezentoval unikátnu štruktúru inteligentného reťazca, ktorá integruje digitálne technológie, technológie výkonovej elektroniky a skladovania energie. Celý reťazec je zložený z jednotlivých kabinetov s hmotnosťou 146 kg a vlastným chladením a k tomu je riadiaci systém. Na stánku sme videli systém, ktorý v jednom racku obsahoval 3 × 6 batérií. Celkovo to bola batéria zložená z 6 takýchto rackov a to dáva výslednú kapacitu až 2 MW. To využijú napr. prevádzkovatelia distribučných sietí. Celý svoj výkon pritom táto batéria dokáže poskytnúť počas pol hodiny.

Jednotlivé batérie sa dajú pri poruche samostatne vymeniť a nabíjanie nového modulu prebieha v harmónii s ostatnými tak, aby sa zachoval rovnaký stav nabitia všetkých modulov. Každý modul má svoj vlastný protipožiarny systém.

Smart String ESS využíva distribuované chladenie a modulárnu štruktúru. To výrazne zjednodušuje celý proces nabíjania a vybíjania batérií ako aj prípadnú náhradu niektorého z modulov. Vytvára tak ideálny spôsob ako skladovať energiu z fotovoltaických elektrární.

Systém ponúka komplexnú bezpečnosť so štyrmi vrstvami ochrany. Tie zahŕňajú detekciu skratu na úrovni článkov, bezpečnostné vypnutie na úrovni modulov, prúdovú ochranu a izoláciu porúch na úrovni stojanov ako aj inteligentné potlačenie požiaru na úrovni celého systému.

Okrem tohto 10 MW riešenia sme videli aj maketu pripravovaného produktu s výkonom 200 kW.

Stabilita dodávok

Ako sme na stánku v Mníchove videli, záujem o tieto produkty je obrovský. Nahrávajú tomu rastúce ceny energií a tiež reálna možnosť nedostatku zemného plynu v celej Európe. Huawei pritom dokáže aj v tejto dobe zabezpečiť kontinuitu dodávok a včasné dodanie výrobkov či služieb.

Zdroje: vlastné, Huawei

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.