Otázka čitateľa: Pred pár dňami sme pochovali s obrovským smútkom nášho syna, ktorý sa žiaľ nedožil svojich 32. narodenín. Bude nám veľmi, veľmi chýbať. V jeho osobných veciach, ktoré nám na súdnom lekárstve odovzdali, bol aj jeho mobil, v ktorom sa nachádza množstvo spoločných fotografií z dovoleniek a iných príležitostí. Radi by sme sa k nim dostali a zachovali si tak na neho spomienky, ale nevieme mobil sprístupniť, nakoľko nepoznáme PIN kód. Je možné nejakým spôsobom aspoň k týmto najcennejším dátam získať prístup?

Vašu snahu o zachovanie spomienok v podobe cenných digitálnych dát plne chápeme. Strata najbližších osôb je to najtragickejšie v živote každého človeka a chceme si zachovať čo najviac spomienok. Dnes je digitálna stopa človeka značná, pričom sa týka obvykle niekoľkých rôznych e-mailových účtov, rôznych profilov na sociálnych sieťach, ako napr. Facebook a Instagram a takisto pravdaže aj osobných digitálnych multimédií, ako sú fotky a videá, ktoré môžu byť nielen na cieľovom zariadení, ako je práve smartfón, ale aj na rôznych cloudových účtoch a on-line galériách.

V tejto situácii si vždy treba odpovedať na niekoľko základných otázok. Tou najhlavnejšou je to, koľko počítačov daný človek, v tomto prípade váš syn, používal a kde sú. Používal výhradne iba smartfón? Alebo pravidelne používal aj notebook, desktop, či tablet, ktoré teraz ležia u neho doma na stole alebo na gauči?

Ak je totiž zariadení viac, pričom k nim máte prístup, môžete ich použiť ako vstupné brány do ostatných zariadení a sprístupniť si tak prakticky kompletný digitálny život ich pôvodného majiteľa.

/Ilustrácia: Mustafa Hacalaki/

To či daný človek používal výhradne len smartfón alebo aj iné počítače značne ovplyvňuje aj miesto uloženia jeho dát. Typicky, ak syn používal iba smartfón a nič viac, tak kapacita tohto zariadenia nie je nikdy bezodná. Vzhľadom na jeho vek smartfón/smartfóny nepochybne používal už roky, takže počas tohto času fotky a videá zrejme aj nahrával na cloudové úložiská Googlu (predpokladáme, že telefón používa systém Android), aby v zariadení uvoľnil miesto. Je preto dosť dobre možné, že na smartfóne bude mať uložené už len fotky a videá z relatívne nedávnej doby.

Ak naopak používal aj notebook, je veľmi pravdepodobné, že tieto staršie fotky a videá budú zálohované aj na disku notebooku, alebo externom disku, ktorý k nemu pripájal. Obe metódy v podobe lokálneho uloženia a cloudu sa pravdaže nevylučujú a môžu byť použité súčasne.

Pozrime sa teda na jednotlivé možnosti, podľa ktorých zistíte, ako postupovať a či si budete vedieť poradiť sami. Ak nie, zistíte aspoň, koho budete musieť požiadať o asistenciu.

Máme prístup k nezaheslovanému desktopu alebo notebooku:

Toto je suverénne najlepší prípad. Zosnulý po sebe síce zanechal mnoho zaheslovaných on-line účtov a neprístupný smartfón, ale používal aj notebook, alebo desktop, ku ktorému si u neho doma môžeme sadnúť.

Tu vôbec nejde len o to, že na diskoch daných zariadení mnoho fotiek a iných obdobných cenných dát pravdepodobne rovno aj nájdeme.

Hlavným pokladom je internetový prehliadač. Drvivá väčšina ľudí totiž používa automatické zapamätávanie hesiel. Či už dotyčný človek používal prehliadač Chrome alebo Firefox, môžete ho skrátka otvoriť a navštíviť stránky sociálnych sietí, emailových účtov a cloudových lokalít, do ktorých budete prihlásený a budete s nimi môcť operovať.

Z pohľadu daných služieb sa totiž nič nezmenilo a vo vašom prípade k nim pristupujete akoby v „topánkach“ vášho syna. Ste do týchto lokalít buď už rovno prihlásený, alebo sa do nich môžete prihlásiť na jedno kliknutie s pomocou zapamätaného hesla, ktoré prehliadač bez okolkov doplní.

To nie je všetko. Tieto uložené heslá sa dajú zobraziť a prečítať. Väčšina ľudí používa len niekoľko rôznych hesiel, takže stačí si pozrieť, pod akým heslom sa syn prihlasoval do e-mailu, na Facebook atď., pričom jedno nich bude takmer určite fungovať aj na prihlásenie a odomknutie jeho telefónu.

Zobrazenie uložených hesiel v prehliadači Chrome

Zobrazenie uložených hesiel v prehliadači Chrome

V prehliadači Chrome sa k uloženým heslám dostanete kliknutím cez menu troch bodiek v pravom hornom rohu a zvolením možnosti Nastavenia/Automatické dopĺňanie/Heslá. V prehliadači Firefox sa k nastaveniu dostanete cez hamburgerové menu v pravom hornom rohu, kde otvoríte menu Možnosti/Súkromia a bezpečnosť/Uložené prihlasovacie údaje.

S najväčšou pravdepodobnosťou ihneď uvidíte, že heslá sa opakujú a budete ich úspešne používať aj na iných zariadeniach a účtoch. Okrem toho, keďže týmto spôsobom dostane prístup aj k e-mailovej schránke dotyčného, budete môcť akékoľvek nezistené/neznáme heslo on-line služby aj resetovať, pričom potvrdenie a zadanie nového hesla vám dorazí na prístupný e-mail.

Máme prístup k desktopu alebo notebooku, ale nepoznáme do nich heslo:

Ak máte prístup k notebooku či desktopu zosnulého, na ktorom je Windows či iný operačný systém chránený heslom, nie je to problém. Používanie šifrovania úložiska je raritou, takže neprístupnosť používateľného účtu nie je prekážkou pre prístup k samotným dátam.

V takomto prípade je najjednoduchšie HDD alebo SSD s dátami z notebooku/desktopu vybrať a pripojiť ho k inému počítaču (pokročilejší používatelia pravdaže môžu použiť LIVE distribúcie systémov). Dáta nájdete na disku ako takom, pričom v prípade Windows pôjde o priečinok Používatelia (Users)/ Meno účtu. Väčšina dát bude v priečinkoch Dokumenty (Documents), Obrázky (Pictures) a Pracovná Plocha (Desktop). Môžu byť pravdaže aj inde, ale nebude problém disk prehľadať napríklad hľadaním JPG súborov a iných formátov obrázkov.

Aj v tomto prípade bude extrémne cenné a výhodné dostať sa k všetkým heslám zosnulého cez internetový prehliadač. V priečinku používateľského účtu Používatelia/Meno účtu je potrebné otvoriť skrytý priečinok AppData. V prípade prehliadača Chrome vás zaujíma podpriečinok AppData/Local/Google/Chrome/User Data/Default, ktorý si treba skopírovať. V prípade Firefoxu ide o priečinok AppData/Roaming/Mozilla/Firefox/Profiles.

Najvhodnejšie je, ak si daný účet prehliadača prekopírujete dovnútra prenosnej (portable) verzie týchto prehliadačov, nakoľko nemusíte nahrádzať tie vlastné. Následne už stačí len daný portable prehliadač s účtom zosnulého spustiť a dostať sa do jeho e-mailových schránok, sociálnych účtov, cloudových úložísk a podobne. Tak ako som spomenul v predošlom prípade, heslá si pomocou popísaného postupu zobrazte a prečítajte. Jedno z nich bude takmer určite fungovať aj ako vstupné heslo do Windows a ako vstupné heslo do smartfónu.

Máme prístup iba k zaheslovanému smartfónu:

V prípade, že váš syn používal iba smartfón a nič viac, nič nie je stratené. Heslo síce nevieme a nemáme ani prístup k e-mailu či iným službám, ktoré by nám ho umožnili resetovať, ale keďže dáta na smartfónoch sú v drvivej väčšine prípadov nezašifrované, takisto sa k nim môžeme dostať bez asistencie neprístupného operačného systému.

Vykonáva sa to tak, že sa smartfón pripojí pomocou USB kábla k počítaču a následne sa k obsahu jeho flash pamäte pristupuje špecializovaným softvérom (klasické pripojenie fungovať nebude, nakoľko v telefóne nemáte možnosť toto spojenie aktivovať).

Prístup k jednému typu počítača sa ľahko stane bránou do všetkých ostatných

Prístup k jednému typu počítača sa ľahko stane bránou do všetkých ostatných /Foto: Imagine/

Špecializovaný softvér tohto typu je obvykle určený na záchranu dát z poškodených a rozbitých zariadení, ale rovnako dobre je ho možné použiť aj na zamknuté zariadenia. Mnohé z nich umožňujú zámok obrazovky odstrániť (pin/heslo/odtlačok) a telefón sprístupniť, samozrejme až po zálohovaní všetkých dát, pretože pri podobných zásahoch je lepšie sa poistiť, než neskôr banovať.

Medzi najznámejšie programy tohto typu patrí Dr.fone Toolkit od spoločnosti Wondershare. Kompletná verzia tohto softvéru stojí 140 dolárov, pričom ak vás zaujíma len Android, je možné zvoliť verziu len pre tento systém za 80 dolárov. Platená je väčšina špecializovaného softvéru tohto typu, ale niektoré menej pokročilé alternatívy, ako napríklad Phone Transfer od spoločnosti FoneDog, sú značne lacnejšie (40 dolárov).

Každopádne je ale dobré zhodnotiť, o čo sa vlastne snažíte a koľko úsilia a času to bude stáť. Pre váš prípad a mnoho podobných prípadov je často lepšie navštíviť špecializované stredisko na záchranu dát a nechať si dáta z telefónu vyextrahovať na USB kľúč či optické médiá. Tieto strediská nájdete v Bratislave a v iných väčších mestách, pričom vám ich ponúkne vyhľadávač pri zadaní výrazu: strediská záchrana dát, doplnené o mesto.

Suma za túto operáciu totiž môže byť podobná, akú miniete za špecializovaný softvér. Kým ale v stredisku dostanete hotové dáta do ruky, po zakúpení softvéru budete musieť extrakciu vykonať sami. Samozrejme, ak ste technicky zdatnejší, nie je to problém. Softvér tohto typu sa vyplatí, ak plánujete takúto operáciu vykonávať viackrát na rôznych zariadeniach. Ak ale budete tápať, nakoľko nemáte s takýmito operáciami žiadne skúsenosti a nakoniec aj tak budete musieť niekoho požiadať o pomoc, je lepšie sa tým nezaťažovať. Obzvlášť ak ide o jednorazovú záležitosť, ktorú už opakovane riešiť nebudete.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.