BeeStation je najjednoduchšie spravovateľný cloud do domácnosti.

Cloudové služby využívame bežne a takmer si to už ani neuvedomujeme. Je to najmä z dôvodu zálohy na inom mieste, než mať dáta uložené v pôvodnom zariadení. Na rozdiel od bežných diskov, je cloudová záloha dostupná kdekoľvek sa nachádzate, prostredníctvom internetového pripojenia. Synology BeeStation umožňuje takéto pripojenie s tým, že máte nad dátami vlastnú kontrolu.

Domáci cloud je určený používateľom, ktorí nechcú dáta posielať do internetu a chcú ich mať u seba v súkromí. Rôzne firemné alebo pracovné materiály nemusia opustiť fyzicky vašu domácnosť a budete ich mať uložené u seba. Umožňuje využívať presne to, na čo ste zvyknutí pri online cloudových službách, avšak s tým rozdielom, že využijete vlastné úložisko a dostanete vyššiu prenosovú rýchlosť.

V domácnosti, kde máte viacero počítačov a smartfónov, máte možnosť jednoduchým spôsobom zálohovať vaše dáta. Na rozdiel od internetového pripojenia prepnete na vyššiu rýchlosť tým, že ich budete mať vo vlastnej sieti. Akonáhle budete dáta potrebovať a budete sa nachádzať u seba doma v sieti s BeeStation, získate najvyššiu možnú rýchlosť pre vaše zariadenia. A to bude rýchlejšie ako cesta cez internet.

synology beestationZdroj: TOUCHIT

Aj preto je tento špeciálny sieťový disk vhodný na veľké objemy dát. Neraz sme totiž limitovaní práve týmto faktorom. Používatelia by síce chceli zálohovať svoje dáta, no pre ich objem túto činnosť neraz odkladajú. Internetový prenos nemusí byť dostatočne rýchly a pohodlný. Akonáhle si zálohujete dáta priamo u seba na lokálne zariadenie, ktoré môže byť dostupné aj cez internet, získate oveľa väčšie pohodlie.

synology beestationZdroj: TOUCHIT

Schopnosti BeeStation

BeeStation je doslova domáci cloud. Využiť sa dá nielen na vytváranie záloh, ale aj na bežné umiestňovanie súborov. Kancelárske dokumenty, s ktorými pracujete, môžu byť priamo ukladané do tohto sieťového úložiska. Stačí zahrnúť adresár súborov do synchronizovaných adresárov alebo ho otvoriť cez Prieskumník v počítači.

Okrem toho sa ukladajú aj kópie verzií. Na trhu nájdete množstvo iných sieťových diskov. Tento je však extrémne jednoduchý na použitie a jeho sprevádzkovanie je skutočne hračkou. Kúpiť si ho môže naozaj úplný začiatočník, ktorý nemá predchádzajúce skúsenosti s podobným typom zariadení.

synology beestation webZdroj: TOUCHIT
Rozhranie na webe sa podobá Prieskumníkovi

Získate nielen prístup prostredníctvom webového prehliadača a internetu, ale aj aplikáciu, ktorá umožní automatickú synchronizáciu dát z vášho počítača alebo smartfónu priamo do zariadenia. Súčasťou dodávky je pevný disk.  Je priamo integrovaný v stanici. Na rozdiel od iných zariadení tu nie je potrebné nič dokupovať samostatne a zariadenie ako také je ihneď po rozbalení pripravené na zapojenie do domácej siete. Na trhu zatiaľ existuje variant so 4 TB diskom. To je dostatok priestoru na dlhodobé používanie a zálohovanie vašich počítačov alebo smartfónov.

synology beestation webZdroj: TOUCHIT
So súbormi môžete pracovať podobne ako na počítači. Potiahnutím súboru alebo adresára do okna prehliadača sa nahrá do vášho BeeStation.

Verejný <> súkromný

Webové rozhranie zobrazuje súbory podobne ako Prieskumník. Okrem toho je tu špecializovaná aplikácia BeePhotos na multimediálne súbory. Nechýba dokonca ani možnosť prepojenia s online cloudovými službami. Podporované sú Dropbox, Google Disk a Microsoft OneDrive.

Po prepojení s takouto službou sa nastaví spôsob komunikácie. Je tu možnosť vytvorenia obojsmernej komunikácie. To znamená, že čo uložíte na OneDrive alebo napríklad Google Disk, bude skopírované aj do vašej domácej stanice. Jednosmerné nastavenie bude kopírovať dáta z verejného cloudu do vášho sieťového disku.

synology beestation webZdroj: TOUCHIT
Voľba synchronizácie medzi verejným cloudom a súkromným BeeStation

Aplikácia vo forme Prieskumníka podporuje aj zobrazenie náhľadov dát. Celkovo podporuje viac ako 100 rôznych typov súborov. Nechýba možnosť vytvorenia zdieľaného linku, ktorý pošlete ostatným používateľom. Zdieľanie dát funguje presne tak, ako ste zvyknutí z iných cloudových služieb. Rovnako aj tu platí princíp fungovania osobného cloudu v porovnaní s bežným cloudom. Nemusíte mať zapnutý počítač na to, aby dáta z vášho sieťového disku boli dostupné ostatným používateľom. Jedinou podmienkou je pripojenie na internet.

Zariadenie obsahuje dva USB porty v konfigurácii 1 × USB-A 3.2 Gen 1 a 1 × USB-C 3.2 Gen 1. Je možné si nastaviť automatické zálohovanie z pripojených zariadení alebo funkciu automatického začlenenia do Prieskumníka na zobrazenie obsahu pripojených zariadení.

synology beestation webZdroj: TOUCHIT
Aplikácia na počítači sa postará o automatickú synchronizáciu dát. Funguje podobne ako OneDrive

Verdikt

BeeStation je NAS s jednoduchým nastavením a používaním. Je navrhnutá tak, aby ste mali pocit, že ju už dlho poznáte. Zálohy ako aj prenos fotiek zo smartfónu na váš súkromný cloud bude taká bežná činnosť, ako používanie iných cloudových riešení.

Ideálne aj pre používateľov, ktorí nechcú NAS riešenie a zaoberať sa dokupovaním diskov. Odporúčame pre každého, kto hľadá extrémne ľahko použiteľný sieťový disk a chce mať svoje dáta len u seba.

Technické parametre

  • Procesor – Realtek RTD1619B, 4-jadrový, 1,7GHz
  • RAM – 1 GB DDR4
  • HDD – 1 × 4 TB
  • LAN – 1 Gbps

Cena: 245 eur

Zapožičal: Synology

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.