Zhrnuli sa zase všetky vaše ikony na Pracovnej ploche do rohu obrazovky? Máte ich veľa a poriadne vás to rozčúlilo? A čo tak sa proti takémuto javu poistiť?

Pokiaľ máte na svojej Pracovnej ploche starostlivo roztriedených množstvo odkazov, tak jeden z najotravnejších zážitkov je, ak sa ich pozícia znenazdajky resetuje a zhrnú sa všetky dohromady do ľavého horného rohu. Obvykle k tomu dochádza pri rozličných zakopnutiach grafického čipu, pri ktorých dôjde napríklad k resetu rozlíšenia, avšak príčinou tohto neželaného javu môže byť ešte aj niekoľko iných záležitostí.

Ak sa to stane, v základe nie je vo Windows integrovaný žiadny mechanizmus, ktorý by to dokázal vrátiť späť. Zhrnutie ikôn do jedného zhluku síce v základe nie je katastrofa, ktorá sa nedá prežiť, ale ide nepochybne o veľmi otravnú záležitosť. Aj keď si totiž pôvodnú pozíciu každej jednej ikony ako tak pamätáte, pri novom ručnom rozmiestnení ešte dlho cítite, že ste sa netrafili a je to „akosi inak“. Ak k takémuto rozhádzaniu odkazov dôjde častejšie, je to veru poriadny budič stresu a hnevu.

Nie, nemusíte si robiť návod na ručnú nápravu pomocou snímku obrazovky. Existuje množstvo maličkých a veľmi jednoduchých utilít, ktoré si si týmto problémom poradia a dovolia vám naň celkom zabudnúť. Nebojte sa pritom, že by na pozadí stále musel bežať nejaký ťažkopádny program. Ide o aplikácie, ktoré jednorazovo spustíte, pozíciu ikon v nich uložíte a následne program vypnete a zapnete ho zas po mesiacoch či dokonca rokoch, keď ho bude naozaj potrebovať.

Jednou z najjednoduchších utilít tohto typu je Save My Desktop! od Johnnyho Tuckera, ktorá má prosím pekne len 32 kB. Je celkom zdarma a nie je ju potrebné inštalovať. Stačí si ju stiahnuť niekde na vhodné miesto disku a spustiť. Na obrázku môžete vidieť, ako sparťansky vyzerá. Stačí stlačiť tlačidlo Save icons (Ulož ikony) a je hotovo. Po uložení sa vedľa programu automaticky vytvorí maličký textový súbor, nazvaný podľa vášho rozlíšenia, ktorý bude obsahovať súradnice jednotlivých ikon. Program následne môžete zavrieť a spustiť ho v momente, kedy bude potreba. Nech sú ikony akokoľvek rozhádzané, na pôvodné pozície ich vrátite tlačidlom Restore icons (Obnov ikony). Obnovia sa všetky, s výnimkou tých, ktoré ste pridali od posledného uloženia. Tie zostanú na mieste. Pri veľkých zmenách na ploche teda program nezabudnite znova spustiť a ikony si uložiť nanovo (súbor sa prepíše).

Ak by vám takýto rudimentárny program nestačil a chceli by ste si ukladať rôzne rozmiestnenia ikon, medzi ktorými sa dá rýchlo prepínať, je možné použiť komplexnejší programík ReIcon (0,9 MB). Ani ten nie je potrebné inštalovať. Stačí rozbaliť jeho ZIP archív.

Program okrem základného anglického rozhrania obsahuje aj český preklad, ktorí niektorí našinci môžu uprednostniť. Stačí kliknúť na menu Options/Languages/Czech. Ikonou diskety si môžete uložiť toľko rôznych pozícii ikon Pracovnej plochy, koľko len chcete, pričom tlačidlom pripomínajúcim hodiny ich môžete obnovovať.

Obnovovaciu prácu je možné ešte aj urýchliť. Ak kliknite na menu Nastavenia/Pridať do kontextového menu, môžete vybrať napríklad položku Plocha, čím sa do kontextového menu pravého tlačidla myši, stlačeného na Ploche, pridá zodpovedajúca položka programu na rýchle uloženie alebo obnovenie pozície ikon. Kliknutím na Odinštalovať všetko túto úpravu menu môžete kedykoľvek odobrať.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.