Otázka, ktorú ste si dávali sami sebe alebo vás o radu prosil niekto z vašich známych.

Video k tomu článku si môžete pozrieť pod touto vetou. Ak sa vám nezobrazuje, nájdete ho priamo na našom YouTube kanály.

TOP 3 najlepšie funkcie v notebookoch

  1. Prihlasovanie do Windows 10 pomocou tváre
  2. Podsvietená klávesnica
  3. Výdrž na batériu nad 10 hodín – minimum modelov na trhu

Tou príjemnejšou správou v roku 2021 je, že dnešné počítače sú dostatočne rýchle na to, aby ste nie veľmi stupili vedľa. Poďme sa spolu so mnou pozrieť na to, aké notebooky sa dnes dajú kúpiť, za akú cenu a čo všetko budú mať.

Viac ako len na nejaké parametre typu, procesor, veľkosť disku ale grafická karta sa pozrieme na to, čím by vás notebooky mohli zaujať a aké technologické vymoženosti od nich dostanete.

Veľkosť uhlopriečky

Hľadáte veľký notebook, ktorý bude prevažne doma na stole v obývačke a bude taká univerzálna vec pre vzdelanie, prácu a zábavu vašich detí? Tu jednoznačne odporúčam 15,6“ model. Aj keď tých bolo vždy menej a je to už poriadny kúsok. Stále sa budú dať niekam preniesť v batohu a nebojte, kupujete si notebook, teda môže vždy cestovať s vami.

Potom tu máte menšie modely, napríklad 14, 13,3 alebo 12,5“. To sú najčastejšie veľkosti uhlopriečok displeja. Čoraz častejšie sa objavujú modely, pri ktorých získate pri 13,3-palcovom šasi až 14-palcový obraz. Na cestovanie sú vhodné 14“ a menšie notebooky, taký notebook ľahko otvoríte na kaviarenskom stolíku, väčší 15,6“ zase poskytne väčšiu uhlopriečku napríklad na pozeranie filmov.

Tým sa ale dostávame k otázke. Nezmestí sa mi na notebook s väčšou uhlopriečkou viac zobrazeného obsahu? To bude záležať od rozlíšenia obrazovky. Ak majú oba notebooky Full HD, budú stránky vyzerať rovnako, akurát na jednej obrazovke budú optický väčšie a budú sa niekomu lepšie čítať, ako na menšej obrazovke.

Je to ako s televízormi. Na všetkých vidíte film rovnako, na väčšom budú veci proste väčšie, neznamená to ale, že by ste videli viac. Iný prípad je rozlíšenie. Keď budete mať 4K rozlíšenie, na obrazovku sa zmestí viac, avšak myslím, že mnohým z vás postačí Full HD.

Hmotnosť a odolnosť

Toľko k veľkosti. Čo keby ale notebook nemusel vážiť 3 kilá a vážil by menej ako 1 kg balenie cukru? Aj také notebooky nájdete na trhu, no budete musieť priplatiť trošku viac. A zatiaľ zostávate v segmente notebookov 14 a menej palcov. Na ultraľahké 15,6“ notebooky si ešte musíme počkať.

Už viac ako 5 rokov tu máme jednu špecialitu a sú ňou konvertibilné notebooky. To sú také, ktoré majú klávesnicu od displejovej časti oddelenú alebo sa im dá preklopiť displej a spraviť z nich akýsi hrubý tablet. Ale aj toto bude vec, za ktorú bude treba zaplatiť viac.

Ďalšou kategóriou sú aj super odolné notebooky. Nie je ich na trhu veľa a je len málo výrobcov, ktorí sa púšťajú do tohto segmentu. Sú to notebooky, ktoré prežijú pád na zem, ich šasi sa po zatvorení podobá na kufrík a prežijú Saharu aj Mt. Everest. Zväčša ich používajú silové a záchranné zložky alebo pracovníci na stavbách. Sú aj poriadne drahé. Cena 3000 eur nie je ničím výnimočná.

Niektoré notebooky majú touchpad a displej zároveň. Je to užitočné a rozhodne netradičné. Svoje uplatnenie si nájde, nezavadzia keď chcete klasický touchpad, pomôže, keď chcete niečo naviac.

A teraz si predstavte, že by ste mali v notebooku ešte väčší druhý displej. Napríklad nad klávesnicou. A je to skutočný druhý displej a Windows ho rozpozná ako ďalší monitor. Dá sa využiť pri tvorbe videa, hudby, hraní hier alebo skrátka ako ďalšia obrazovka. Na čo by ste ho využili vy?

Doplnkové funkcie

Zaužívaným štandardom je čítačka odtlačkov. Možno ste sa už aj vy prihlasovali do systému niektorým z vašich prstov. Ak nie, odporúčam. Je to rýchle a bezpečné. A pozor na prsty.

Infračervená kamera, to už je vyšší level. Do systému sa môžete prihlásiť pomocou tváre a to dokonca aj po tme.

Na trhu nájdete aj notebooky, ktoré sú síce takpovediac kancelárske, no ich zvukové vylepšenia sú silno multimediálne. Kvalitný zvuk je dobrá vec a možno vás prekvapí fakt, že najlepší zvuk dostanete z najmenších modelov. Teda najčastejšie z 13,3“ ultratenkých notebookov.

Takisto je jedno z najlepších vylepšení podsvietenie klávesnice. Pracovať nemusíte vyslovene v noci ale aj za šera či pri slabom osvetlení si zabezpečíte lepšiu viditeľnosť na klávesnicu.

Cena

Notebook sa dá dnes kúpiť už za 200 eur. Tomuto sa vyhnite, bolo by to trápenie a prakticky bez úžitku. Rozumné minimum za notebook sa dá považovať 500 eur.

Za 700 eur už kúpite kancelárky orientovaný notebook vhodný na multimédiá a staršie hry. Za 900 eur už sa na notebooku môžete hrať hry. Za 2000 eur získavate prvotriedny pracovný stroj s bezpečnostnými funkciami.

Prečítajte si aj:

ROG Flow X13: Je toto budúcnosť herných notebookov? (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.