Vďaka cyklotrenažérom môžete naplno trénovať aj v prípade, že je vonku škaredo.

Niekomu stačí stacionárny bicykel, avšak náročnejší používatelia nedajú dopustiť na cyklotrenažéry – zariadenia, do ktorých pripevníte svoj bicykel a môžete naplno trénovať aj v prípade, že je vonku škaredo. Stačí si ho rozbaliť doma na chodbe, v garáži alebo inde, kde máte dostatok priestoru na umiestnenie bicykla.

Je zrejmé, že pridaná hodnota cyklotrenažérov sa naplno prejaví najmä počas zimy. A aj to je dôvod, pozrieť sa na tento segment zariadení podrobnejšie. Ak si totiž budete vyberať nový cyklotrenažér, mali by ste poznať kľúčové vlastnosti a funkcie týchto zariadení.

Cyklotrenažér TacxZdroj: Garmin
Cyklotrenažér Tacx

Odporový systém alebo priamy pohon?

Cyklotrenažér je vo svojej podstate zariadenie, ku ktorému pripojíte váš bicykel a ktoré sa stará o to, aby ste získali čo najlepší zážitok z bicyklovania aj napriek tomu, že bicyklujete staticky na jednom mieste. V porovnaní so stacionárnym bicyklom je výhodou tohto riešenia lepšia skladnosť – v závislosti od typu cyklotrenažéra ho môžete rýchlo a jednoducho schovať napríklad pod posteľ, ak ho nebudete dlhšiu dobu používať.

Cyklotrenažéry sa odlišujú spôsobom pripevnenia bicykla. Dva základné spôsoby sú odporový systém a priamy pohon. Odporový systém funguje takým spôsobom, že do trenažéra vložíte aj zadné koleso a to je pribrzďované špeciálnym systémom. Niektoré trenažéry využívajú na tento účel jeden rad magnetov, pokročilejšie modely majú dva rady magnetov.

Magnety vytvárajú magnetické pole a nastavením jeho intenzity môžete meniť úroveň odporu kolesa. Pri výbere cyklotrenažéra s odporovým systémom odporúčam brať do úvahy aj to, či má zariadenie vo výbave plášte, ktoré zabraňujú preklzávaniu kolesa a tým zlepšujú prenos sily a znižujú hlučnosť.

Priamy pohon sa označuje ako Direct Drive technológia. V tomto prípade sa vkladá bicykel do trenažéra bez zadného kolesa a nastavenie odporu má na starosti priamo zadná oska. Výsledkom je realistickejší pocit z bicyklovania a takisto aj presnejšie meranie rýchlosti a výkonu. Nevýhodou je vyššia cena trenažérov s priamym pohonom, takže ak máte obmedzený rozpočet, pravdepodobne si kúpite niektorý z trenažérov s odporovým systémom.

Platí, že väčšina trenažérov je kompatibilná s bicyklami hneď po vytiahnutí z redakcie. V určitých prípadoch je však potrebné použiť niektorý z adaptérov, ktorý zabezpečí kompatibilitu s vašim bicyklom. To si viete overiť priamo u predajcu.

Cyklotrenažér TacxZdroj: Garmin
Cyklotrenažér s odporovým systémom

Aký typ zotrvačníka?

Okrem odporového systému, resp. priameho pohonu je vhodné poznať pri výbere cyklotrenažéra aj typ zotrvačníka. Ide o závažie, ktoré pri bicyklovaní na trenažéri zabezpečuje realistický pocit z jazdy. Napríklad to, že keď prestanete pedálovať, tak sa bicykel hneď nezastaví – rovnako, ako pri skutočnom bicyklovaní vonku.

Platí, že čím je zotrvačník ťažší, tým je pocit pri pedálovaní realistickejší. Mnohé trenažéry však využívajú magnety na simulovanie vyššej zotrvačnosti – príkladom sú trenažéry Tacx Flux S a Flux 2. Flux S má 7 kg zotrvačník, avšak vďaka magnetom dokáže simulovať zotrvačnosť až 22,8 kg. V prípade modelu Flux 2 má zotrvačník hmotnosť 7,6 kg a simuluje zotrvačnosť až 31,2 kg.

V prípade drahších trenažérov sa môžete stretnúť aj s virtuálnym zotrvačníkom. Príkladom sú trenažéry Tacx Neo. Tie dokážu vďaka zabudovanému brzdnému elektromotoru a magnetom vytvoriť premenlivú zotrvačnosť až na úrovni 125 kg hmotnosti.

Výhoda premenlivej zotrvačnosti spočíva v simulovaní špecifických podmienok, ako sú sklon (virtuálnej) trate, rýchlosť a hmotnosť jazda. Vďaka tomu môžete pri použití cyklotrenažéra nasimulovať prakticky identické podmienky, ako keby ste bicyklovali na dlažobných kockách, na blate alebo drsných povrchoch.

Cyklotrenažér TacxZdroj: Garmin
Cyklotrenažér s priamym pohonom

Inteligentný alebo hlúpy?

V súvislosti so simuláciou trate súvisí posledná kľúčová vlastnosť, ktorú je vhodné zvážiť – či je cyklotrenažér hlúpy alebo inteligentný. Pod pojmom inteligentný mám na mysli, či podporuje jazdu na virtuálnych trasách a použitie tréningových apiek (vrátane tretích strán) ako Zwift, Rouvy, Tacx alebo TrainerRoad.

Pre niektorých používateľov môže byť použitie inteligentného cyklotrenažéra atraktívnejšie a viac motivujúce, nakoľko môžu počas bicyklovania zdolávať aspoň virtuálne trasy. Virtuálne bicyklovanie môže byť zároveň zábavnejšie, nakoľko na virtuálnej trati vidíte zmeny terénu alebo stúpania, ktoré automaticky pocítite aj na odpore cyklotrenažéra.

Cyklotrenažér TacxZdroj: Garmin
Jazdenie na inteligentnom cyklotrenažéri je zábavnejšie a motivujúcejšie

Cyklotrenažéry Tacx

Cyklotrenažéry značky Tacx patria medzi to najlepšie, čo je dostupné na trhu. Potvrdzuje to aj fakt, že úplne prvé esports majstrovstvá sveta v cyklistike (2020 UCI Esports World Championships) prebiehali výhradne na cyklotrenažéroch Tacx Neo 2T.

Cyklotrenažéry Tacx sú dostupné vo viacerých modeloch, ktoré sa odlišujú cenou, funkciami a vlastnosťami. Pri ich výbere a takisto aj v porovnaní s inými značkami je vhodné brať do úvahy parametre, ktoré som spomínal v článku.

Tacx Boost Trainer bundle (279,90 eur) je základný model cyklotrenažéra s bezmagnetovým snímačom rýchlosti v balení. Využíva odporový systém s dvoma radmi magnetov, má zotrvačník s odporom na úrovni 9,2 kg a nepodporuje prepojenie s aplikáciami. Tento cyklotrenažér je vhodný na simuláciu jazdy na ceste a takisto aj na intenzívne intervalové tréningy.

Tacx Flux S (599,90 eur) je inteligentný cyklotrenažér s priamym pohonom a zotrvačníkom so simuláciou zotrvačnosti na úrovni 22,8 kg. Nakoľko ide o inteligentný cyklotrenažér, k dispozícii je riadená záťaž prostredníctvom aplikácie v PC, tablete, smartfóne a podpora jazdy po virtuálnych trasách vďaka aplikáciám Zwift, Tacx, Rouvy Trainner Road.

Tacx Flux 2 (799,90 eur) je pokročilejšia verzia modelu Flux S. Funkcionalita je rovnaká, zotrvačnosť je však na úrovni až 31,2 kg. Tento cyklotrenažér takisto umožňuje maximálnu záťaž pri šprinte na úrovni až 2000 W. V prípade modelu Flux S je to 1500 W.

Tacx Neo 2T (1299,90 eur) je inteligentný cyklotrenažér pre najnáročnejších používateľov. Nie je preto náhoda, že práve tento trenažér použili aj na esports majstrovstvách sveta v cyklistike. Podporuje simuláciu stúpania, klesania, jazdy na povrchu a zotrvačnosťou na úrovni až 125 kg. Maximálna záťaž pri šprinte, ktorý trenažér vydrží, je až 2200 W.

Tacx Neo Bike (2599,90 eur) je All-in-One cyklotrenažér, ktorý funguje úplne samostatne a netreba k nemu pripájať žiaden bicykel. Z hľadiska parametrov ponúka totožné vlastnosti ako Tacx Neo 2T.

Cyklotrenažér TacxZdroj: Garmin
Cyklotrenažér je zariadenie, ku ktorému pripojíte váš bicykel. Tacx Neo Bike je však All-in-One riešenie, ktoré funguje samostatne

Zdroj: garmin, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit