Už dnes podvečer, o 19:00 nášho času, Apple predstavíinovované operačné systémy (iOS, macOS, watchOS, tvOS), ktoré prinesú viacero noviniek a zaujímavostí. Nejaké novinky už unikli, ale veríme, že toho bude ešte omnoho viac.

WWDC 2019 bude prebiehať v americkom San Jose, presnejšie v McEnery Convention Center. Samozrejmosťou bude aj živý prenos z tejto akcie, ktorý budeme pozorne sledovať a môžete ho online sledovať aj vy!

Ako sledovať priamy prenos z predstavenia noviniek? 

Každému, kto chce pozerať tlačovú konferenciu naživo, dávame do pozornosti nasledujúci odkaz – https://www.apple.com/apple-events. Prostredníctvom neho môžete sledovať predstavenie noviniek v priamom prenose.

V prípade, že tento event sledovať nechcete alebo jednoducho nemáte čas, tak si ešte dnes večer môžete na našom webe prečítať kompletné zhrnutie všetkých predstavených noviniek.

WWDC 2019 začína o 19:00 nášho času! Do pozornosti dávame aj hardvérové a softvérové požiadavky – k sledovaniu budete potrebovať prehliadač Safari na zariadeniach so systémom iOS a macOS alebo Microsoft Edge v prípade počítačov s Windows 10. Používatelia systému Linux môžu využiť aktuálne verzie prehliadačov Chrome a Firefox. Prípadne môžete sledovať aj prostredníctvom Apple TV, ak toto zariadenie vlastníte.

Zrekapitulujme si, aké softvérové novinky nám dnes večer Apple ukáže

iOS 13 by mal priniesťobľúbený tmavý režim, čo môže byť celkom zaujímavá zmena. Inovácia sa očakáva aj v aplikácii pripomienky: zmena radenia + nové priečinky/zložky. V správach (iMessage) pribudnú tiež nové možnosti, ktoré budú pripomínať viac „chat“. Apka knihy bude mať nový systém monitorovania pokroku čítania a udeľovania odmien. Natívny email umožní stlmiť jednotlivé vlákna, blokovať vybrané prichádzajúce maily a zjednodušiť by sa mala aj správa priečinkov. Ak máte rozsiahlejší Apple ekosystém, resp. viaceré zariadenia, tak vás poteší možnosť používať iPad ako externú obrazovku/displej macOS zariadení, čoby mohlo byť veľmi zaujímavé – minimálne z pohľadu produktivity a možnosti používať v rámci macOS a jeho aplikácií Apple Pencil.

Aplikácia Apple Mapy bymala byť rozšírená o nové položky, ako napr. často navštevované miesta s možnosťou priradenia fotografií a iné zaujímavosti. Apka zdravie ponúknekomplexnejší prehľad o denných aktivitách a menštruačných cykloch, čo dámy určite ocenia. Očakáva sa aj zlúčenie aplikácií Find My iPhone a Find My Friends s jednoduchšímmonitorovaním priateľov/zariadení. Na záver to bude nepochybne aj vylepšenie používateľského prostredia, zmena animácií a pod. Očakáva sa ešte lepšia optimalizácia a tým aj zrýchlenie celého systému – aj na starších zariadeniach.

Nový macOS by mal priniesť funkciu čas pred obrazovkou, novinky v aplikácii iMessage (rovnaké ako v iOS), ale aj integráciu Skratky Siri, načosa veľmi tešíme. Automatizácia rôznych procesov a nastavení tak bude ešte jednoduchšia. Vylepšením alebo skôr zmenou prostredia má prejsť aj apka hudba a podcasty. Aj tu sa očakáva zlúčenie aplikácií Find My iPhone a Find My Friends, rovnako ako v iOS (viď vyššie). Najzásadnejšej zmeny sa dočkáme až neskôr, ale stále sa k nej približujeme – ide o zlúčenie aleboskôr možnosť používania iOS aplikácií na macOS zariadeniach. To bude možné vďaka novej SDK sade, ktorá zjednodušuje proces vývoja – Cross Platform. Na tejto funkcii sa stále pracuje – úplnej optimalizácie by sme sa mali dočkať v roku 2021.

Na záver tu máme watchOS. AppleWatch by mali dostať, ako inak, nové ciferníky, vyhradený alebo skôr vylepšený App Store, aplikáciu hlasové poznámky, kalkulačka a knihy. Rovnako ako v iOS pribudnú aj tu nové možnosti v monitorovaní dennej aktivity.

Veríme, že vyššie uvedené novinky sú iba časť z toho, čo si pre používateľov Apple pripravil. Už teraz sme zvedaví na WWDC 2019 a všetky novinky, ktoré tu budú predstavené. Tie, samozrejme, nájdete po skončení konferencie na našom webe. 

Prečítajte si aj:

iPhone 2019: Pripravované ochranné obaly potvrdzujú prvotné obavy z dizajnu fotoaparátov

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE