Sledovať televízne vysielanie môžete tradične cez optiku, kábel alebo cez satelit. V posledných rokoch je čoraz obľúbenejšia takzvaná televízia cez internet, ktorá umožňuje pristupovať k živému vysielaniu s oveľa väčšou flexibilitou. Môžete využiť smartfón, tablet alebo počítač a sledovať televíziu kdekoľvek, kde je pripojenie do internetu cez Wi-Fi alebo cez mobilnú sieť.

Televízia cez internet ponúka vysokú mobilitu a vďaka nariadeniu Európskej komisie vám bude fungovať aj v rámci Európskej únie. Vďaka tomu si ju môžete zobrať so sebou na dovolenku a sledovať ju aj v zahraničí.

Na trhu je veľké množstvo služieb, ktoré umožňujú sledovanie TV vysielania cez internet. Ich počet sa neustále zvyšuje a dnes si môžete na Slovensku vyberať minimálne z 12 služieb. Jednotlivé služby sa líšia v niektorých vlastnostiach, avšak ich koncept ostáva zachovaný – k TV vysielaniu vám umožnia pristupovať cez rôzne zariadenia a nielen u vás doma.

Ak teda plánujete cestu na dovolenku v rámci krajín EÚ a radi by ste si sebou zobrali aj službu na sledovanie televízneho vysielania, TV cez internet je najlepšia voľba.

Stručný prehľad služieb na sledovanie TV vysielania

V tomto článku vám predstavíme TV služby cez internet, ktoré sú dostupné na Slovensku. Z pohľadu používateľa považujeme za najdôležitejšie vlastnosti to, či sa dá daná TV služba aktivovať aj samostatne, resp. či sa dá získať bezplatne k už existujúcej televíznej službe. Dôležitá je tiež podpora zariadení, cez ktoré je možné k službe pristupovať.

Takmer všetky TV služby ponúkajú TV kanály v SD a HD kvalite. Kvalita obrazu je vo všetkých službách porovnateľná, aj keď určité rozdiely sa nájdu. Služby sa tiež odlišujú použitým kodekom. H.264 je štandard, niektoré ponúkajú v nastaveniach aj voľbu H.265 pre nižšiu spotrebu dát, resp. vyššiu kvalitu pri rovnakom dátovom toku. Pri rozhodovaní treba brať do úvahy aj ponuku TV kanálov a používateľské rozhranie. Faktom je, že mnohé služby umožňujú bezplatné vyskúšanie počas časovo obmedzenej doby.

Antik TV

Cena: Od 3,90 € mesačne

Dá sa služba objednať samostatne, resp. môžem ju získať bezplatne: Dá sa objednať samostatne, bezplatne ju nezískate k inej službe

Umožňuje sledovanie na TV obrazovke: Áno, Antik predáva svoj vlastný Antik Nano 3 box, ktorý obsahuje 6-mesačné predplatné zadarmo. K dispozícii je tiež podpora pre Apple TV, Android televízne boxy a platformu Android TV

Stručná charakteristika: Antik ponúka službu Antik TV za cenu od 3,90 €. Tento variant služby funguje iba na Slovensku, verzia služby, ktorú môžete využívať aj v zahraničí, stojí 7,90 € mesačne. K dispozícii je bezplatný balík s 11 TV kanálmi, ktorý odporúčame, ak si chcete službu otestovať a vyskúšať bez platenia.

Antik TV potešil veľmi dobrou podporou zariadení. Službu môžete využívať na TV obrazovke a tiež aj mobilných zariadeniach so systémom Android a iOS. Chýba však riešenie na sledovanie na počítači. Službu môžete využívať na 2 TV zariadeniach a až na 5 mobilných zariadeniach, čo je štedrá ponuka. K dispozícii je 116 TV kanálov, tie najdôležitejšie sú v HD.

Antik podporuje aj kodek H.265 a ponúka 20-dňový TV archív. Samotná služba ponúka prehľadné rozhranie a v kombinácii s Antik Nano 3 boxom získate aj extra funkcie, ako je centrála pre inteligentnú domácnosť či možnosť pridávať si vlastné kanály napr. zo živého vysielania kamier. Antik Nano 3 box, ale aj iné podporované TV zariadenia, si môžete so sebou zobrať aj na dovolenku alebo na chatu.

DIGI GO

Cena: Od 2,50 € mesačne

Dá sa služba objednať samostatne, resp. môžem ju získať bezplatne: Dá sa objednať samostatne, ako bezplatný bonus ju nezískate

Umožňuje sledovanie na TV obrazovke: Nie

Stručná charakteristika: DIGI GO je veľmi podobná služba ako Magio GO z hľadiska technického spracovania. Využíva totožné technológie a dizajn mobilnej aplikácie. K dispozícii je pre Android a iOS zariadenia. Službu môžete využívať na 2 zariadeniach.

DIGI GO ponúka prístup k TV kanálom Digi Sport 1, 2, 3, 4, 5, Sport 1, Sport 2, Nova Sport 1, Nova Sport 2 a Golf Channel. Je zrejmé, že osloví najmä športových nadšencov. V tomto smere je hlavným lákadlom exkluzívna ponuka TV kanálov Digi Sport. Tie obsahujú práva na anglickú, španielsku, taliansku futbalovú súťaž a ďalšie športy.

Z technického hľadiska sa aplikácia DIGI GO za posledný rok príliš nezmenila. Posledná aktualizácia Android aplikácie je rok stará. Dnes by sme ocenili vyššiu kvalitu obrazu a podporu sledovania na TV obrazovke.

Horizon Go

Cena: Zadarmo k UPC TV

Dá sa služba objednať samostatne, resp. môžem ju získať bezplatne: Nedá sa objednať samostatne, je súčasťou digitálnej televízie od UPC

Umožňuje sledovanie na TV obrazovke: Áno, k dispozícii je aplikácia pre Android TV boxy, resp. platformu Android TV. Horizon Go takisto podporuje Chromecast a AirPlay.

Stručná charakteristika: Horizon Go je služba, ktorú si určite aktivujte, ak máte na ňu nárok. Je bezplatným doplnkom všetkých digitálnych TV od UPC. V rámci Horizon Go môžete sledovať všetky TV kanály, ktoré sú dostupné v tejto službe a zároveň ich máte zahrnuté vo vašom TV balíčku.

Horizon Go ponúka aplikácie pre platformy iOS a Android. Takisto umožňuje sledovanie cez Windows 10 aplikáciu, resp. cez webové rozhranie na počítači. Súčasťou služby je tiež videotéka MyPrime s databázou viac ako 2000 filmov, seriálov a dokumentov. Táto funkcia podporuje off-line režim, stiahnutý obsah je k dispozícii počas 14 dní.

Horizon Go tiež ponúka 7-dňový archív. Kvalitu samotnej aplikácie aj technického spracovania a kvality obrazu chválime. Aplikáciu môžete používať na 3 zariadeniach.

Kuki TV

Cena: od 8,90 € mesačne

Dá sa služba objednať samostatne, resp. môžem ju získať bezplatne: Objednať ju môžete iba samostatne

Umožňuje sledovanie na TV obrazovke: Áno, k dispozícii je Kuki TV box, podpora pre inteligentné TV od Samsungu, platformu Android TV, Chromecast a Apple TV. Čoskoro pribudne podpora pre LG TV

Stručná charakteristika: Kuki TV je spoločne s Lepšia.TV a SledovanieTV.sk zástupcom internetových TV služieb, ktoré predstavujú úplne novú konkurenciu pre tradičných operátorov a poskytovateľov TV. Tieto firmy sa špecializujú iba na poskytovanie televízie cez internet, nič iné vo svojom portfóliu nemajú. Faktom je, že vďaka tomu sú pružnejší z hľadiska nasadzovania nových technológií a prinášania nových funkcií.

Okrem bohatej podpory TV zariadení môžete využívať Kuki TV na mobilných zariadeniach so systémom iOS a Android. K dispozícii je tiež webové rozhranie. Službu môžete využívať na 1 TV zariadení a na 5 mobilných zariadeniach.

Kuki TV sme pôvodne testovali pred necelým rokom, služba odvtedy prešla na novú platformu, čo sa prejavilo aj úplne novými aplikáciami pre iOS a Android. K dispozícii je 14-dňová skúšobná doba, počas ktorej si môžete službu vyskúšať a zhodnotiť jej kvalitu.

Kuki TV je dostupná v dvoch variantoch. Za 8,90 € mesačne získate 54 TV kanálov, časť z nich je v HD. Za 138 TV kanálov si Kuki pýta 16,90 €. Unikátnou vlastnosťou je možnosť upraviť si zoznam TV kanálov, ktoré sú súčasťou vášho balíčka. Časť TV kanálov je pevne daná, zvyšok si môžete raz za mesiac meniť. Počas leta si napríklad dáte viac detských TV kanálov a následne ich vymeníte za hudbu alebo šport.

Mesačný poplatok sa môže navýšiť aj o extra funkcie, ako je napr. balíček Naviac seriály, ktorý obsahuje prístup k najžiadanejším programom a TV seriálom počas obdobia 6 mesiacov od ich vysielania. Táto funkcia stojí 2,50 € mesačne. Kuki TV obsahuje aj bezplatný 7-dňový TV archív.

Ak vás služba zaujala, do pozornosti dávame oficiálny web kukitv.sk, ktorý obsahuje všetky podstatné informácie.

Lepšia.TV

Cena: 7,39 € mesačne

Dá sa služba objednať samostatne, resp. môžem ju získať bezplatne: Iba samostatne

Umožňuje sledovanie na TV obrazovke: Áno, podporované sú prakticky všetky značky inteligentných TV a Android TV boxy. K dispozícii je tiež Lepšia.TV box

Stručná charakteristika: Lepšia.TV poteší širokou podporou inteligentných televízorov. K dispozícii je tiež webová verzia služby, ktorá je kompatibilná s prakticky všetkými webovými prehliadačmi. To je pomerne vzácna vlastnosť, pre niekoho môže ísť o konkurenčnú výhodu. Samozrejmosťou je aplikácia pre iOS a Android.

Na používateľské rozhranie služby si budete chvíľu zvykať. V porovnaní s niektorými konkurentami pôsobí v niektorých momentoch príliš jednoducho a inokedy zas naopak preplácane. Službu si však môžete vyskúšať za poplatok 10 centov počas prvého mesiaca, a to je výborný spôsob, ako sa s ňou zoznámiť a zistiť, či vám bude vyhovovať.

Lepšia.TV stojí 7,39 € mesačne. Získate 92 TV kanálov, z toho 41 je v HD kvalite. Z hľadiska pomeru cena/počet TV kanálov je Lepšia.TV najvýhodnejšia čisto internetová TV služba. K dispozícii je tiež podpora pre H.265 kodek a až 30-dňový TV archív. Ostatné čisto internetové TV služby majú 7-dňový TV archív a ak berieme do úvahy všetky TV služby, ktoré sa dajú sledovať cez internet, Lepšia.TV má spoločne s Orange TV cez internet najdlhší TV archív na trhu.

Vývojári nedávno pridali do ponuky služby Lepšia.TV aj systém používateľských profilov – funguje to podobne ako v službe Netflix a každý člen rodiny môže mať svoj vlastný profil. Je to praktická funkcia. Služba tiež ponúka až 20-tisíc rádií.

Magio GO

Cena: Od 3,99 € mesačne

Dá sa služba objednať samostatne, resp. môžem ju získať bezplatne: Dá sa objednať samostatne, získate ju zadarmo k Magio televízii

Umožňuje sledovanie na TV obrazovke: Áno, cez Magio GO TV Box. Ten je však aktuálne vypredaný, takže ak ho nevlastníte, Magio GO si na veľkej TV obrazovke nepozriete

Stručná charakteristika: Magio GO je služba, ktorú môžete získať bezplatne, ak máte Magio televíziu od Telekomu. V takom prípade túto ponuku určite využite.

Magio GO môžete sledovať na zariadeniach so systémom Android a iOS a tiež aj cez prehliadač Chrome. V porovnaní s konkurenciou je webová verzia služby trochu ťažkopádna, operátor tvrdí, že je to kvôli dodržaniu autorských práv. Magio GO je tiež k dispozícii aj na veľkej televíznej obrazovke, avšak zariadenie, ktoré slúži na tento účel, Telekom vypredal a nie je známe, či ho niekedy opäť naskladní. Resp. či prinesie nové riešenie.

Služba od Telekomu je atraktívna najmä ponukou TV programov. Dá sa kúpiť aj samostatne a v takom prípade odporúčame variant Premium za 5,99 € mesačne. Ten obsahuje 62 TV kanálov, a to vrátane exkluzívnych TV kanálov, ako je Digi Sport, Ťuki TV alebo Folklorika. Ocenili by sme však vyššiu kvalitu obrazu a tiež aj modernejšie spracovanie aplikácií, resp. celej platformy. Bez ohľadu na to, ak berieme do úvahy cenu, počet TV kanálov a exkluzívny obsah, Magio GO patrí medzi najatraktívnejšie riešenia na cesty. Vašu domácu TV službu vám však zatiaľ nenahradí.

O2 TV v mobile

Cena: 5 €

Dá sa služba objednať samostatne, resp. môžem ju získať bezplatne: Dá sa objednať iba k fakturovanému O2 programu, nedá sa získať bezplatne

Umožňuje sledovanie na TV obrazovke: Nie

Stručná charakteristika: Aj O2 má svoju službu na sledovanie TV cez internet, ale necháva ju žiť vlastným životom. Aplikácia pre Android nebola aktualizovaná už viac ako 2,5 roka a operátor túto službu ani aktívne nepropaguje. Ale má ju vo svojom portfóliu a môžete si ju objednať k fakturovanému O2 programu.

Službu môžete využívať na 4 zariadeniach, k dispozícii je aplikácia pre Android, iOS a podpora webového prehliadača. O2 TV v mobile ponúka 37 TV kanálov, 16 je v HD kvalite. Extra funkcie alebo niečo, čo by si vyžadovalo zdôrazniť, sme nenašli.

Orange TV cez internet

Cena: Od 6 €

Dá sa služba objednať samostatne, resp. môžem ju získať bezplatne: Je možné ju objednať samostatne a dá sa získaj aj bezplatne k Orange TV službám, za určitých podmienok

Umožňuje sledovanie na TV obrazovke: Áno, cez Orange TV stick a Orange box

Stručná charakteristika: Orange TV cez internet je služba, ktorú si môžete objednať samostatne a môžete ju získať aj k iným Orange TV službám po splnení určitých podmienok. Ak máte doma Orange TV, určite sa u operátora informuje o možnosti získania tejto služby zadarmo.

Orange TV cez internet je k dispozícii v dvoch variantoch, Basic a Optimal. Orange tiež ponúka aj samostatné predplatné TV kanálov Orange Šport. Bez ohľadu na variant, službu môžete využívať na mobilných zariadeniach so systémom iOS a Android a tiež aj cez webové rozhranie. K dispozícii je aj Orange box a zariadenie Orange TV stick, ktoré pripojíte do HDMI portu televízora a ovládate ho cez mobilnú aplikáciu.

Orange TV stick predstavuje najkompaktnejšie TV zariadenie, ktoré si môžete so sebou nosiť a jednoducho sledovať internetovú TV na televíznej obrazovke. Milo nás prekvapila aj kvalita obrazu pri sledovaní vysielania cez Orange TV stick. Na druhej strane, ovládanie cez aplikáciu je trochu ťažkopádne.

Orange TV cez internet ponúka dobrú kvalitu obrazu, až 32 TV kanálov a 31-dňový TV archív, čo je najviac na trhu.

Skylink Live TV

Cena: Od 3,99 € mesačne

Dá sa služba objednať samostatne, resp. môžem ju získať bezplatne: Dá sa získať samostatne a aj ako bezplatný doplnok k Skylink balíčkom

Umožňuje sledovanie na TV obrazovke: Televízory Samsung, LG a televízory s platformou MB211 a MB130, box Tesla MediaBox QX4 priamo od Skylinku

Stručná charakteristika: Skylink Live TV ste mohli v minulosti získať iba ako bezplatný doplnok k Skylink balíčkom. Poskytovateľ satelitnej TV sa však rozhodol túto službu osamostatniť a aktuálne si ju môžete vyskúšať na mesiac zadarmo aj v prípade, že nie ste zákazníkom Skylinku. Ak sa vám služba bude páčiť, môžete pokračovať v jej používaní za poplatok od 3,99 € mesačne.

Službu môžete využívať na 4 zariadeniach, ponúka až 57 TV kanálov, videopožičovňu a 7-dňový archív. K dispozícii je webové rozhranie, aplikácia pre mobilné zariadenia a tiež aj podpora vybraných inteligentných televízorov. Skylink takisto predáva box, pomocou ktorého môžete sledovať TV vysielanie na ľubovoľnom televízore a môžete si ho nosiť aj so sebou – podobne, ako v prípade konkurenčných služieb.

Skylink Live TV ponúka kvalitné technické spracovanie a dobrú kvalitu videa. Skylink Live TV určite odporúčame vyskúšať v bezplatnej dobe počas prvého mesiaca.

SledovanieTV.sk

Cena: Od 5,99 € mesačne

Dá sa služba objednať samostatne, resp. môžem ju získať bezplatne: Iba samostatne

Umožňuje sledovanie na TV obrazovke: Áno, k dispozícii je podpora pre Apple TV, Android TV, Chromecast, Sledovanie.TV box a televízory Samsung, LG a Panasonic

Stručná charakteristika: SledovanieTV.sk môžete sledovať na počítači cez webový prehliadač, podporované sú prakticky všetky obľúbené prehliadače, čo je veľká výhoda. K dispozícii je tiež mobilná aplikácia pre Android a iOS, ktorá je pomerne strohá, ale funguje dobre a naplno využíva aj displeje s pomerom strán 18 : 9. Služba podporuje platformy Chromecast, Apple TV a Android TV, ponúka tiež vlastný set-top box. Aplikáciu má aj pre televízory značiek Samsung, LG, Panasonic + už spomínané zariadenia s Android TV. Túto platformu využíva naplno, nechýba teda podpora funkcie Živé kanály.

SledovanieTV.sk má bezplatný balíček s Jednotkou, Dvojkou, TA3, TV Lux a NASA TV. Ďalej je k dispozícii balík Základ s 59 TV kanálmi, 33 je v HD. Ten stojí 5,99 € mesačne a detailný zoznam TV kanálov ako aj informáciu o rozlíšení nájdete na webe služby. V ponuke sú aj balíky Štandard a Premium + doplnkové balíčky.

Služba tiež obsahuje až 7-dňový TV archív, priestor na až 120 hodín nahrávok a videopožičovňu. Archív a priestor na nahrávky sa odlišujú v závislosti od zvoleného variantu služby. SledovanieTV.sk môžete vyskúšať na prvý mesiac za poplatok 10 centov.

SWAN GO

Cena: Od 3,99 € mesačne

Dá sa služba objednať samostatne, resp. môžem ju získať bezplatne: Áno, dá sa objednať samostatne. Bezplatne ako doplnok k inej TV službe od SWAN ju nezískate

Umožňuje sledovanie na TV obrazovke: Áno, cez Chromecast

Stručná charakteristika: SWAN GO je služba, ktorú môžete využívať na 3 zariadeniach. K dispozícii sú aplikácie pre Android a iOS, aplikácia podporuje vysielanie obrazu cez Chromecast. Služba ponúka 14, resp. 30 TV kanálov. Lacnejší variant stojí 3,99 €, drahší stojí 6,99 € mesačne. Ide o ceny pri 24-mesačnej viazanosti.

Používateľské rozhranie je veľmi jednoduché a základné, služba tiež obsahuje 48-hodinový TV archív.

touch TV

Cena: Od 2,90 € mesačne

Dá sa služba objednať samostatne, resp. môžem ju získať bezplatne: Dá sa objednať aj samostatne, bezplatne ju nezískate

Umožňuje sledovanie na TV obrazovke: Áno, podporuje platformu Android TV a satelitný prehrávač iNEOS iN5

Stručná charakteristika: touchTV je služba od spoločnosti Satro, ktorá je dostupná pre mobilné zariadenia so systémom iOS a Android a najnovšie aj pre televízory a set-top boxy s platformou Android TV. Službu môžete tiež využívať aj v satelitnom prijímači iNEOS iN5.

touchTV ponúka 20 slovenských a českých TV kanálov, niektoré sú v HD kvalite. Nechýba ani 7-dňový TV archív. TV vysielanie môžete sledovať na 3 zariadeniach. Dizajn aplikácie je základný a v prípade Android TV verzie nie je úplne prispôsobený rozhraniu veľkej televíznej obrazovky. Navigácia je teda trošku ťažkopádna, ale samotné sledovanie vysielania je v poriadku.

Služba je dostupná za poplatok 2,90 € mesačne, ak máte už nejakú službu od Satro alebo 3,90 € v prípade samostatného predplatného.

Verdikt

Služieb na sledovanie TV cez internet máme na Slovensku skutočne veľa a vybrať si z nich tú správnu, je náročná úloha. Ak máte doma TV službu od niektorého operátora, ktorý ponúka mobilnú TV cez internet ako bezplatný benefit, určite to využite. V tomto smere dávame do pozornosti najmä Horizon Go, Skylink Live TV a Magio GO.

Pokiaľ ste v situácii, že si chcete predplatiť službu na sledovanie TV cez internet, je vhodné zamyslieť sa nad tým, či dokáže táto služba plniť úlohu vašej domácej TV služby a tiež aj mobilnej TV. Ak to dokáže, je to ideálny stav a tento potenciál majú čisto internetové TV – Lepšia.TV, Kuki TV a SledovanieTV.sk a tiež aj Antik TV, Skylink Live TV a Orange TV cez internet, ak si od Orangeu kúpite aj potrebné TV zariadenie. Takmer všetky spomenuté služby si môžete vyskúšať zadarmo, čo aj odporúčame spraviť. Najlepšie tak zistíte, ktorá služba vám vyhovuje najviac.

V prípade Orange TV cez internet sa oplatí zamyslieť na kombináciou Orange TV a internetová TV ako doplnok po splnení potrebných podmienok. Ak máte od Orangeu aj hlasový paušál či pevný internet, toto bude asi najlepšia voľba. Rovnako je to v prípade Magio televízie, ak využívate mobilné služby Telekomu.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit