Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pred Vianocami zvykneme míňať viac a mnohí z nás si na darčeky aj požičajú. Ako vyriešiť predvianočné nákupy a pritom zbytočne neplytvať časom, ani peniazmi? Máme pre vás niekoľko  tipov.

Vianočné nákupy bývajú silným náporom na našu peňaženku. Mnohí Slováci si preto zvýšené výdavky zvyknú doplniť pôžičkou. „Vyšší  záujem o pôžičky na nákup vianočných darčekov evidujeme už od novembra.  V porovnaní s inými mesiacmi v roku ide približne o 10 až 15 %-ný nárast,“ hovorí Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverov VÚB. Ako ďalej uvádza, ľudia si v tomto období požičiavajú v priemere 6 500 € na 7 rokov, čo je asi o 15 % viac ako v rovnakom čase minulého roku. Na vianočné nákupy nad 500 Eur odporúča napríklad bezúčelovú VÚB pôžičku, ktorú možno získať rýchlo a jednoducho na čokoľvek. Úrokové sadzby sa v porovnaní s kreditnou kartou či povoleným prečerpaním pohybujú na nižšej úrovni, aktuálne už od 6,9% p.a.

Z hľadiska zdravého úverovania by však výdavky rodiny na splátky úverov nemali presiahnuť 33 % z čistého príjmu,“ dodáva A. Farkašová.

Slováci radi nakupujú aj prostredníctvom platobných kariet. „Nárast v platbách kartou zaznamenávame štandardne na konci roka. Najsilnejšie sú posledné týždne pred Vianocami – hlavne dni medzi 20.a 22. decembrom, kedy je používanie kariet najintenzívnejšie,“ hovorí Andrea Šipošová, vedúca oddelenia Kartové produkty. Ľudia uprednostňujú rýchlosť a pohodlnosť, ktorú platba kartou prináša pri nákupoch. Rovnako je tomu pri platbe kartou na internete. Jednoznačnou výhodou kreditných kariet je aj fakt, že pokiaľ nimi platíte za tovar, alebo službu a nie ste spokojní s kvalitou dodanej služby, o peniaze neprídete. (Ak reklamáciu nevybavíte s obchodníkom, môžete sa obrátiť na svoju banku, ktorá vám po predložení potrebných podkladov pomôže s vybavením vašej reklamácie. Navyše, kreditná karta človeku umožňuje splatiť dlžnú sumu jednorázovo bez úroku v rámci bezúročného obdobia, ktoré sa pohybuje až do 40 – 50 dní. Zákazníci pri nákupe elektroniky kreditnou kartou získajú zároveň predĺženú záruku na tovar. Teda ak v predajni dostanú dvojročnú záruku, pri platbe kreditkou sa záruka na tovar predĺži o ďalší rok. Niektoré kreditné karty majú aj poistenie proti poškodeniu, či krádeži tovaru, takže v prípade, že vám zlodeji pred nákupným centrom „vyrabujú“ auto aj s vianočnými darčekmi zakúpenými kreditnou kartou, o peniaze neprídete. Kartou odporúčame nakupovať aj vtedy, keď kupujete ako darček letenky či zájazd pre blízkych. V prípade, že by letecká spoločnosť či cestovná kancelária skrachovala, o peniaze neprídete. Keby ste to platili klasicky prevodom alebo v hotovosti, môže sa stať, že vám peniaze nevrátia. Kreditné karty sú však poistené a vy svoje peniaze dostanete späť.

Pre tých, ktorí by radi nakúpili darčeky v menšej hodnote ako 500 € je vhodným riešením povolené prečerpanie k bežnému účtu alebo kreditná karta, vďaka ktorej majú peniaze k dispozícii kedykoľvek. Na malé nákupy alebo v neočakávaných situáciách možno použiť povolené prečerpanie, vďaka ktorému spláca človek iba vtedy, kedy mu to vyhovuje. Úroky platí len z čerpanej sumy.

Každoročne narastá počet Slovákov, ktorí vybavujú vianočné darčeky cez internet. Dnes takto kupujú darčeky desiatky tisíc ľudí aj preto, že je to jednoduché, pohodlné, stačí si len správne vybrať, čím potešiť svojich blízkych.„Najväčší nárast platieb u obchodníkov na internete cez naše e-platby sme tento rok zaznamenali na e-shopoch s elektronikou, knihami a hračkami. V prvom decembrovom týždni sa počet platieb oproti novembru zdvojnásobil, na niektorých portáloch bol až trojnásobný. Pri najväčších portáloch to predstavuje asi 1000 platieb za týždeň,“ hovorí Petra Slafkovská, špecialista pre e-biznis VÚB banky.

Na niekoľko vecí by sme však pri nakupovaní cez internet nemali zabúdať. Aby nás namiesto darčeka, nečakalo iné prekvapenie. Máme pre vás 6 tipov ako online nakupovať bezpečne na Vianoce:

  1. Pripájajte sa z bezpečného miesta a zariadenia

Základným pravidlom bezpečného nakupovania cez internet je pripájanie sa z dôveryhodného a bezpečného zariadenia. Využívate mobilné bankovníctvo? Platby realizujte len zo svojho smartfónu či tabletu. Do služieb elektronického bankovníctva sa neprihlasujte cez free wi-fi.

  1. Nepodceňte žiadne podozrenie

Nastavte si notifikáciu o pohyboch na účte. Keď vám príde správa o platbe, ktorá sa vám nepozdáva, ihneď reagujte. Aj pri najmenšom podozrení okamžite kontaktujte banku. Majte v telefóne uložené číslo na kontaktné centrum banky.

  1. Kontrolujte stránky, na ktorých nakupujete

Pri e-shopoch, ktoré požadujú osobné informácie, vždy hľadajte https:// alebo zámku v URL lište prehliadača. Klikom na ikonu zámku si overte platnosť certifikátu. URL adresy Internet bankingu zadávajte vždy ručne. Vyhnete sa tak podvodným stránkam napodobňujúcim tie oficiálne. Po ukončení transakcie sa vždy odhláste.

  1. Chráňte sa s 3-D Secure

Služba ponúka vyšší štandard zabezpečenia cez dodatočnú autorizáciu platieb kartou SMSkou alebo bezpečnostným kódom, ktorý vytvorí Token či jeho virtuálna verzia Mobilný Token.

  1. Zabezpečte sa silnými heslami

Prihlasovacie heslo do internetového bankovníctva pravidelne meňte. Vytvárajte si také, v ktorých použijete minimálne malé, veľké písmená a číslice a budú mať aspoň 8 znakov. Nevyužívajte rovnaké heslo vo viacerých aplikáciách.

  1. Nikomu nedávajte osobné údaje

Osobné údaje, prístupové heslá, ani údaje z platobnej karty neposkytujte iným osobám, neukladajte si ich v elektronickom zariadení.