V prvej časti nášho seriálu sme hovorili o tom, ako si nakrútiť pekné video tak, aby malo šancu sa presadiť na YouTube a mohli ste na tom zarobiť.

Teraz témou pokračujeme a povieme si o šikovnom príslušenstve, ktoré vám pomôže pri nakrúcaní videa. Ako príklad sme si vybrali video recenziu auta, kde sa toho dá ukázať najviac a zároveň je to video robené nie v štúdiu, ale vonku.

Spomínali sme, že pre kvalitu videa je stále o niečo lepšie, aby ste video nakrúcali fotoaparátom. My v redakcii preferujeme fotoaparát Sony Alpha 6600 kvôli jeho kompaktnosti, cene a vysokému výkonu. Je to fotoaparát, ktorý pokojne dáte na gimbál DJI Ronin SC a z toho gimbálu si dokáže vyskladať prenosné štúdio, ktoré si so sebou môžete zobrať aj do lietadla.

Toto veľmi odporúčame. Aby ste nemuseli vždy kalibrovať gimbál, použite rýchloupínaciu svorku Manfrotto

Toto veľmi odporúčame. Aby ste nemuseli vždy kalibrovať gimbál, použite rýchloupínaciu svorku Manfrotto

A práve to je obsahom dnešnej časti. Chceme teda ukázať, ako sa dá vybaviť gimbál tak, aby ste mali vo výsledku dobre osvetlené video, aby bol obraz stabilizovaný aj pri pohybe kamery a zároveň aby ste mali kvalitný zvuk. Naozaj sa to dá, s takouto výbavou sme nakrútili už nejedno video.

Základom prenosného štúdia je teda v našom prípade povedzme nejaký gimbál a nejaký fotoaparát, pričom tieto dve základné súčasti medzi sebou musia „hrať“. Tým myslíme to, že gimbál fotoaparát spoľahlivo udrží a súčasne existuje funkčné napojenie medzi gimbálom a fotoaparátom tak, aby ste mohli fotiť, resp. spustiť/zastaviť nahrávanie videa pomocou tlačidiel na gimbále. V prípade kombinácie Ronin SC a Sony Alpha 6600 je to bezo zbytku splnené.

Osvetlenie pomocou doplnkového svetla

Teraz ideme na osvetlenie. To určite potrebujete, aj pri slnečnom dni svetlo namierené na hlavného herca mu dá iskru v oku a presvetlí časť pod nosom i okolie očí. So svetlom to nemôžete prehnať a zase ho nemôže byť málo.  Takže tak akurát, iným slovami je fajn, ak na vašom svetle máte možnosť regulovať silu svetelného toku. Prípadne aj meniť farbu svetla medzi bielou a žltou. Práve žltá farba je totiž na osvetlenie ľudskej tváre príjemnejšia. Ako ale umiestniť svetlo na zostavu gimbál/fotoaparát?

Svetlo umiestnené na sánkach nad fotoaparátom

Svetlo umiestnené na sánkach nad fotoaparátom

No, ak to urobíte ako ukazujeme na obrázku, teda svetlo je v sánkach nad fotoaparátom, máte zarobené na problémy so stabilizáciou fotoaparátu. Ťažisko novej zostavy sa vám totiž posunie výrazne smerom dohora a stabilná poloha fotoaparátu sa stane vratkou. Nebudete vedieť stabilizovať fotoaparát so svetlom.

Svetlo prichytené na nástavec ku gimbálu

Svetlo prichytené na nástavec ku gimbálu

Potrebujete tak špeciálny držiak, na ktorý sa prichytiť svetlo, prípadne aj externý mikrofón. My sme zakúpili držiak, ktorý jednak umožňuje lepšie držať celý gimbál v rukách, ale zároveň je možné osadiť na sánky hneď dve zariadenia. Svetlo je s nastaviteľnou silou a batéria je nabíjateľná, resp. sa alternatívne dajú použiť aj 4 AA batérie. Rovnako, špeciálny kĺb umožňuje smerovať svetlo tam, kam potrebujete.

Zvuk ako kráľovská kategória

Už sme to spomínali v prvej časti. Zvuk vo videu nemôžete pokaziť, inak je celé video na vyhodenie. My to robíme tak, že zachytávame zvuk jednak pomocou bezdrôtového modulu Rode WirelessGo a jednak pomocou samostatného mikrofónu Rode Videomic. Je to istota, že jeden zo zvukov bude určite dobrý. Podobne ako sa používajú v profesionálnych kamerách dve karty na záznam rovnakého videa – jedna z nich sa určite bude dať prečítať.

Dva mikrofóny znamenajú istotu vo zvuku

Dva mikrofóny znamenajú istotu vo zvuku

Dva mikrofóny dávame do sánok na hornej časti fotoaparátu. Toto nie je ťažká výbava, ťažisko novej zostavy sa vám posunie len minimálne a fotoaparát bude stále stabilne „sedieť“ v gimbále.  Na to, aby sme mohli mať v jedných sánkach dve zariadenia používame špeciálny nástavec ako vidíte na obrázku.  Je to kus kovu, nejde o nič drahého, pokiaľ nevyžadujete, aby to malo logo nejakej zvučnej značky.

 

Uchytenie dvoch mikrofónov v hornej časti fotoaparátu

Uchytenie dvoch mikrofónov v hornej časti fotoaparátu

Trochu iný problém je ako dostať do jedného portu v fotoaparáte výstupy dvoch mikrofónov. Na to už treba trochu špeciálnejší kábel, ktorý si buď vyrobíte sami alebo kúpite od zvučnej značky. Naša výbava to má urobené tak, že sa nahráva na jednu stopu jeden výstup z mikrónu a na druhú zase výstup z druhého mikrofónu. To je výhodou pre neskorší strih videa. Tam si vyberiete, čo vám vyhovuje viac, prípadne zmiešate obidva s rôznou intenzitou a máte celkom autentický zvuk vo vysokej kvalite. V dobrom strihacom programe to nie je veľká práca. My osobne používame v redakcii EDIUS X Pro a tu je to otázka chvíľky. Podobne ako v Adobe Premiere. O programoch na strih videa budeme ešte hovoriť v samostatnej časti.

Aby sme dobre videli (a počuli)

Displej na fotoaparáte je síce dobrá vec, ale nie je tak veľký, aby ste dobre videli detaily vo videu. Napr. čo presne je, resp. nie je zaostrené. Na to treba väčší displej, ideálne tak 7 palcov a vyššie. Nie, nenájdete fotoaparát so 7-palcovým displejom, to by nedávalo zmysle. Riešením je externý displej, ktorý opäť pripevníte na gimbál.

Displej má vlastný držiak a napájať sa dá batériou od zariadení Panasonic alebo Canon

Displej má vlastný držiak a napájať sa dá batériou od zariadení Panasonic alebo Canon

Displej sa dá poháňať aj pomocou batérie a s fotoaparátom je prepojený pomocou HDMI káblu. Na strane fotoaparátu je to microHDMI, na strane displeja plné HDMI. Takto vidíte pekný obraz na displeji aj so zvýraznením hrán, na ktorých je obraz zaostrený.

Externý displej pripojený pomocou HDMI káblu

Externý displej pripojený pomocou HDMI káblu

Mimochodom, pripojenie externého displeja rieši aj problém, ako preklenúť šetrenie výrobcu fotoaparátu, ak na ňom nie je port pre slúchadlá. Na displeji tento port je a cez HDMI sa zvuk do neho dostáva. Takto naozaj môžete použiť slúchadlá na kontrolu zvuku, aj keď pôvodný fotoaparát port na slúchadlá vôbec nemá.

Externý displej umožňuje aj pripojiť slúchadlá

Externý displej umožňuje aj pripojiť slúchadlá

 Ako urobiť z gimbálu statív?

No celkom jednoducho. Stačí si kúpiť predlžovaciu tyč a máte kameru v polohe, ktorá umožňuje dobre natáčať situáciu, keď stojíte pred kamerou. S dodávanou trojnožkou je to celkom stabilné riešenie.

Gimbál sme s predlžovacou tyčou zmenili na statív

Gimbál sme s predlžovacou tyčou zmenili na statív

My používame ešte špeciálny držiak, ktorý sa vám oplatí, ak máte gimbál pri natáčané nie vo vertikálnej ale v horizontálnej polohe. Pri nej sa dajú robiť rôzne efektné zábery, ale na ruke vtedy cítite každý gram z fotoaparátu. Po polhodine držania toho už máte tak akurát dosť. Aby to nebolo nekonečné cvičenie s činkami, vybavili sme náš gimbál pomocným držiakom. Ten navyše obsahuje aj dve ďalšie sánky pre ďalšie príslušenstvo. To sme zatiaľ nevyužili, ale ruka v tejto polohe veľmi uľahčí pri držaní gimbálu s fotoaparátom.

Doplnkový držiak pre pohodlnejšie nosenie celej zostavy

Doplnkový držiak pre pohodlnejšie nosenie celej zostavy

OK, pripravený na točenie teda sme a môžeme natočiť veľa záberov. V tretej časti sa pre zmenu pozrieme na to, ako vytvoriť video v štúdiu.

Zopakujete si prvú časť nášho seriálu

Ako urobiť pekné video a skúsiť s ním na YouTube zarobiť? Časť 1

Tretia časť seriálu

Ako urobiť pekné video a skúsiť s ním na YouTube zarobiť? Časť 3

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.