V prvých dvoch častiach sme popisovali vytvorenie dobrého videa v teréne, príkladom bola video recenzia auta. Teraz sa pozrieme na to, ako vytvoriť efektné video ale v štúdiu, ak ide o diskusiu viacerých ľudí.

Zatiaľ čo v prípade videa realizovaného v teréne sa pripúšťa, že vám občas zavrčí mikrón, sem-tam je video roztrasené, u videa v štúdiu sa predpokladá, že všetko bude tip-top. Máte totiž výhodu toho, že ste v chránenom prostredí a teda sa od vás očakáva, že poskytnete stabilný a dobre osvetlený obraz a zároveň aj krištáľovo čistý zvuk. Zatiaľ čo pri videu v teréne občasné chybičky pridávajú na autenticite, pri videu v štúdiu sa nič neodpúšťa.

Príklad nahrávky v štúdiu

Zvuk pri diskusii viacerých ľudí

No, toto je tak trochu oriešok. Ľudia totiž rozprávajú s rôznou hlasitosťou a aj keď máte povedzme tri mikrofóny, nemáte ich bez nejakej „pomôcky“ ako dostať do jednej kamery. Práve označenie pomôcka je tu kľúčové, lebo o ňom bude hlavne dnešná časť. Ide o mixážny pult, ktorý dokáže spojiť viacero mikrónov, ale aj pomocných zvukov do jedného výsledku a ten si ľahko môžete nahrať do (hlavnej) kamery.

My sme sa rozhodli investovať do zariadenia, s ktorým realizujeme aj naše podcasty a je to RodeCaster Pro. Stojí síce cez 500 eur, ale je to zariadenia, s ktorým toho dokáže veľa. Ak napr. plánujete realizovať podcasty, je to pre vás zariadenie, ktoré musíte mať.

RodeCaster Pro pri vytváraní podcastu

RodeCaster Pro pri vytváraní podcastu

Naraz môžete mať pripojené 4 mikrofóny s koncovkou XLR, ďalej je tu káblový vstup z 3,5 mm jack portu, ďalej z USB-C vstupu a tiež si môžete pomocou Bluetooth pripojenia spojiť s RodeCaster Pro aj smartfón a do vášho videa či podcastu takto pribrať aj osobu, s ktorou telefonujete. To je super možnosť.

Výhodou je, že porty USB-C a 3,5 mm jack fungujú aj ako výstupy. Ak teda chcete, môžete výstup z mixážneho pultu zároveň nahrávať aj na notebook alebo do spomínanej kamery. Rovnako existuje aj možnosť nahrávať zvuk na microSD kartu. Je to prekvapivé, ale RodeCaster Pro nepoužíva štandardný formát SD karty, ale microSD kartu, hoci miesta na štandardný rozmer je tu dostatok. Je to jedna z mále nevýhod tohto vynikajúceho zariadenia. Druhou nevýhodou je to, že RodeCaster Pro nahráva výhradne do formátu WAV. Nemáte možnosť výberu napr. na MP4, čo je zase formát preferovaný podcastovými platformami. Áno s RodeCaster Pro realizujeme aj naše podcasty Dotyk.

Po najnovšej aktualizácii firmware pre RodeCaster Pro existuje aj možnosť nahrávania v režime Multichannel vo formáte polyWAV. Vtedy sa každý zo vstupov nahráva do samostatného „podsúboru“ a ak máte dobrý program na strih audia (Sound Forge Audio Studio, Adobe Audition, ale aj bezplatný Audacity aj v slovenčine), poradí si s tým. Multichannel je pre vás vhodný na to, aby ste aj dodatočne, teda po nahrávke dokázali upraviť hlasitosť jednotlivých účastníkov samostatne a vysporiadali sa s problémom, že vám niekto po čase začal hovoriť potichu. To sa občas stáva. Multicahnnel režim sa dá zapnúť  pri nahrávaní na microSD kartu alebo aj pri výstupe na USB.

RodeCaster Pro v režime Multichannel zapnutým pre miccroSD kartu

RodeCaster Pro v režime Multichannel zapnutým pre microSD kartu

RodeCaster Pro obsahuje ďalej samostatné výstupy na slúchadlá pre každý mikrofónový vstup. Ak teda je pre účastníkov diskusie lepšie, aby sa sami pri nahrávke počuli a takto dokázali regulovať úroveň svojej hlasitosti, dá sa to využiť. Z vlastnej skúsenosti tvrdíme, že na toto sa treba trochu naučiť, tento systém sa používa napr. v rádiu a bez cviku to môže na vás pôsobiť aj mätúco. Celkom výhodný je výstup na reproduktory s ovládaním ich hlasitosti.

Na pulte máte posuvné potenciometre na nastavenie vhodnej hlasitosti pre jednotlivé vstupy a tiež sú tu tlačidlá na sólo daného vstupu a jeho úplné stíšenie. Celom vpravo sú ešte tlačidlá na spustenie krátkych zvukových súborov, čo sa vám môže hodiť napr. pri začiatku alebo konci nahrávaného vstupu. Príkladom je potlesk, smiech alebo zdesenie virtuálneho auditória. Na displeji tiež vidíte grafickú reprezentáciu zaznamenávaného zvuku rozdeleného na jednotlivé kanály.

RodeCaster Pro je jednoducho vynikajúce zariadenie na štúdiové nahrávanie zvuku ale celkom pohodlne si ho zoberiete aj pod pazuchu a prenesiete na úplne iné miesto. Pomocou softvéru si môžete pripraviť vlastné ozvučenia priradené k farebným tlačidlám a tiež realizovať aktualizáciu tohto zariadenia. Aktualizácie pre RodeCaster Pro ochraňujú investíciu, naozaj vylepšujú vami zakúpené zariadenie o nové funkcie.

Nemáte XLR mikrofóny? No mali by ste mať, tento spôsob pripojenia je v profesionálnej audio technike preferovaný kvôli spoľahlivosti a tiež kvôli nízkemu rušeniu.  Ale keď zo naozaj potrebujete ako napr. pri klopových mikrónoch, existuje redukcia medzi XLR a 3,5 mm jackom. Opäť vyberajte dobrú značku, väčšina lacných napodobenín nefunguje. V redakcii používame pri štúdiových nahrávkach mikrofóiny značky Sure.

Video pri štúdiovej nahrávke

Na rozdiel od videa v teréne toto nie je o gimbále, ale o kamerách na statíve. Je výhodné, ak je hlavná kamera skutočný a dobre vybavený fotoaparát s kvalitou optikou a na toto zariadenie sa zaznamenáva aj zvuk z mixážneho pultu. Táto kamera by tiež mala zaznamenávať pohľad na celok – teda skupinu diskutujúcich. My na tento účel používame Sony Alpha 6600 a sme spokojní.

Sony Alpha 6600 na dobrom statíve je základom kvalitného videa

Sony Alpha 6600 na dobrom statíve je základom kvalitného videa

Ideálne potom je, ak následne máte toľko kamier, koľko je účastníkov diskusie a tu to pokojne môžu byť aj smartfóny. Každá z týchto kamier je zameraná na tvár daného človeka a každá musí byť na statíve. Rovnako môžete takto využiť aj akčnú kameru a to aj so statívom, ktorý používate v teréne.

Akčná kamera Niceboy VEGA PRO X umiestnená na sklenenej stene ako súčasť natáčania v štúdiu

Akčná kamera Niceboy VEGA PRO X umiestnená na sklenenej stene ako súčasť natáčania v štúdiu

Pred začiatkom nahrávania sa oplatí tlesknutie niekým z nahrávaných osôb, aby ste si neskôr mohli ľahko zosynchronizovať kamery. Je to taký pradávny spôsob a existujú rôzne automatické metódy v strihacích programoch, ale tlesknutie je neoklamateľné a ľahko realizovateľné aj použiteľné. Vygeneruje totiž taký zvuk, ktorý dobre zachytia aj pomocné kamery svojím zabudovaným mikrofónom a  v strihacom programe potom máte presný referenčný bod. Takýto typ videí potom vyžaduje strih priamo z časovej osi, o čom budeme ešte hovoriť v iných častiach nášho seriálu.

Osvetlenie

Je samozrejmé, že štúdio musíte dobre osvetliť. Ideálne je, ak máte viac rovnakých svetiel, ktoré svietia zo stropu na účastníkov diskusie pod uhlom 45°. Pozor na to, ak majú ľudia na sebe okuliare. Svetlo sa v nich rado odráža a nemusí to potom vyzerať presne podľa vašich predpokladov. Niekedy stačí okuliare mierne posunúť na čas diskusie na tvári dopredu. Mali by to byť svetlá na sieťové napájanie, potom máte istotu, že vám nezhasnú počas nahrávky.

Osvetlenie profesionálneho štúdia a nahrávanie pred zelenou stenou z dôvodu neskoršej výmeny pozadia za osobou

Osvetlenie profesionálneho štúdia a nahrávanie pred zelenou stenou z dôvodu neskoršej výmeny pozadia za osobou

V okolí miesta nahrávky by malo byť ticho a pri natáčaní nech sú len tie osoby, ktoré tam majú reálne čo robiť. Ľudia navyše bývajú zdrojom problémov. Ak môžete, umiestnite na stenu aj špeciálnu hmotu, ktorá pohlcuje zvuky. Tie sa potom neodrážajú a netvoria nepríjemnú odozvu, ktorú môžete počuť napr. v miestnosti, kde sú len holé steny a je bez koberca a s betónovou podlahou.

V ďalšej časti sa pozrieme na to, ako video postrihať a pridať aj hudobný sprievod.

Prečítajte si predchádzajúcu časť nášho seriálu

Ako urobiť pekné video a skúsiť s ním na YouTube zarobiť? Časť 2

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.