Byť úspešným youtuberom je snom mnohých (nielen) mladých ľudí. Magazín TOUCHIT má svoj úspešný kanál na YouTube a prinášame vám v ňom videá so zaujímavými produktami z oblasti smartfónov, notebookov, automobilov, motoriek, robotických vysávačov a pod.

V tomto článku sa s vami podelíme o naše skúsenosti s tým, ako čo najjednoduchšie vytvoriť video, ktoré bude na pohľad pekné a bude mať taký „cinematografický“ nádych. Z vlastnej skúsenosti vám hneď povieme, že samotná kvalita videa pre úspech na YouTube určite nestačí, ale môže vám veľmi pomôcť.

Predpokladajme, že zatiaľ nemáte doma vytvorené youtuberské štúdio, ale chcete ho natáčať vonku, teda v teréne. Jednoducho je nejaký zaujímavý produkt, príkladom môže byť najnovšie elektrické auto a chcete urobiť jeho recenziu. Elektro-auto obyčajne láka pozornosť na YouTube, hlavne ak ide o dobre predávané značky na Slovensku ako je napr. Škoda či Hyundai. Mimochodom, videorecenzia na auto je kráľovská kategória pri tvorbe videa. Vyskúšate si úplne všetko – statické zábery zvonka, umiestnenie kamier v kabíne, auto v pohybe a pod. Ak zvládnete urobiť video z auto, nemáte sa čoho obávať pri inom type produktu.

Ak teda chcete naozaj dobre vyzerajúce video, chce to minimálne dvoch ľudí – jedného kameramana a jedného herca. Ďalšie úlohy môžu byť delené, k úspešnému videu totiž potrebujete ešte režiséra, scenáristu, zvukára, osvetľovača strihača, možno aj producenta. Obyčajne je to tak, že režisérom a scenáristom je herec a zvukárom a osvetľovačom kameraman. Kto to celé zaplatí, to je už otázka, dobré videá veru niečo stoja. Tak predpokladajme, že producenta máte a môžeme ísť teda smelo do toho.

Sprievodné auto alebo dron

Na realizáciu videa si vyberte pekný priestor. Ak by sme hovorili o testoch automobilov v okolí Bratislavy, pekné miesta sú napr. Pezinská baba, vinice nad Svätým Jurom, Zochova Chata, ak máte odvahu tak aj bratislavský Hrad alebo nový úsek diaľnice smerom na Dunajskú stredu. Na to, aby ste mali pekné zábery z jazdy a aj z výšky, potrebujete nejaké zariadenie, ktoré to zvládne. Ak máte k dispozícii druhé auto a odvážneho kameramana, dá sa to tak, že tento sedí v batožinovom priestore s otvorenými zadnými dverami a natáča vás ako jazdíte s autom.

Natáčanie auta z druhého idúceho vpredu

Sú to však ďalšie náklady – treba ďalšie auto a okrem odvážneho kameramana a aj šoféra sprievodného vozidla. Ak chcete ušetriť, dajú sa urobiť pekné zábery s dronom. My používame DJI Mavic Air 2 a je to v súčasnosti jedno z najlepších riešení. Umožňuje toho dosť veľa nakrútiť, pritom je to celkom bezpečné lietanie aj s tým, že sa dron sám vyhne prekážkam. Pozor na to, že v niektorých miestach nie je možné lietať s dronom a DJI to má vyriešené tak, že na menej problematických miestach sa musíte registrovať so svojím číslom mobilu a zobrať na seba všetku zodpovednosť alebo vám neumožní lietať vôbec. V každom prípade zábery s dronom sú veľmi efektné. Nezabudnite si nastaviť farebné podanie na kamere v drone podobné, ako na hlavnej kamere.

DJI Mavic Air 2

DJI Mavic Air 2

Hlavná kamera

No to je otázka, čo bude a pre čo sa rozhodnete, rozhodovanie je medzi smartfónom a skutočnou kamerou/fotoaparátom. Smartfóny už naozaj dnes obsahujú foto a video výbavu, ktorá vám umožňuje nakrútiť veľmi pekný film. Hlavne, ak je to za normálneho svetla počas dňa. Výhodou voči realizácii videa pomocou smartfónu je to, že hlavný objekt máte takmer vždy dobre zaostrený a natáčanie so smartfónom je jednoduchšie aj z hľadiska jeho hmotnosti a použitia.

Realizácia videa pomocou smartfónu (FilmicPro)

Realizácia videa pomocou smartfónu (FilmicPro)

Obyčajne je záber plný farieb.  Bývajú situácie, kedy automatická expozícia nie je vždy to pravé, rovnako ako automatická biela. Ak toto použijete v náročnejšom prostredí, obyčajne vám obraz „lieta“ a vidno to. Prirodzene, profesionálne režimy vo vlajkových smartfónoch od známych výrobcov toto umožňujú nastaviť, ale radi sa zvyknú prestaviť na automatiku napr. po vypnutí telefónu.

Predpokladajme teda, že budete robiť video so skutočným fotoaparátom, čo je stále preferovaná možnosť pri úspešných youtuberoch. S kamerou je o niečo viac starostí, ako so smartfónom, ale máte veľa možností navyše a vyššiu kvalitu obrazu. Konkrétne si voličom nastavíte manuálny režim, na všetko podstatné máte mechanické ovládače (clona, expozícia, ISO) a je len na vás, ako obraz vyzerá. Obyčajne je na fotoaparáte aj 3,5 mm jack pre externý mikrofón, čo je fajn na nakrúcanie dobrého zvuku. Z nejasného dôvodu výrobcovia fotoaparátov často šetria na 3,5 mm jacku pre slúchadlá, čo je však na realizáciu dobrého videa veľmi šikovná pomôcka.

Sony Alpha 6600 sme si pri realizácii videa veľmi obľúbili

Sony Alpha 6600 sme si pri realizácii videa veľmi obľúbili

V redakcii na natáčanie videa používame dve bezzrkadlovky – Sony Alpha 6600 a Nikon Z50. S dvoma kamerami sú možné dva pohľady a to sa tiež hodí pri strihaní. Nezabudnite si batérie do fotoaparátov nabiť. Na „placi“ už na nabíjanie nie je čas a často ani taká možnosť.

Batéria na Sony A6600

Batéria na Sony Alpha 6600

Rovnako radíme venovať pozornosť výberu SD kariet. Nie je nič príjemné, ak doma zistíte, že údaje z karty sa nedajú prečítať. A opravovať kartu na čítanie dát je extra drahé. Tak radšej nakúpiť kvalitnú značku a veľkosť nech je do 256 GB. Ak budete mať viac, nebudete trpieť pocitom, že údaje si musíte uložiť napr. na externý disk a pri poruche karty by ste takto mohli prísť o niekoľko dňovú prácu.

Akčné kamery

Radi používame aj akčné kamery, ktoré sa odvážime prichytávať napr. na vonkajšiu stranu auta pri jazde. GoPro Hero 9  je sakra drahá akčná kamera, ale podľa nášho názoru najlepšia z hľadiska výsledného obrazu. Osobne používame kameru Niceboy VEGA X Pro za 156 eur a svoju prácu si pri natáčaní pohľadu na palubnú dosku určite zastane. Je lepšie mať v aute viacero uhlov pohľadu a na to sú akčné kamery ako stvorené. Podmienkou je, aby ste mali dosť prípravkov na uchytenie kamery. My používame flexibilný držiak GoPro Jaws, ktorý je síce drahý (60 eur), ale široko použiteľný. Sú veci, ktoré sa oplatí používať v originálnom vyhotovení.

S GoPro Jaws pripevníte kameru kdekoľvek

S GoPro Jaws pripevníte kameru kdekoľvek a drží ako prilepená

Stabilizácia: statív a gimbál

Držať smartfón alebo kameru v ruke, to je síce možné pri rýchlych dynamických záberoch, ale pri statických záberoch musí kamera stáť a v obraze sa môže hýbať len natáčaný objekt. Ak je to opačne, je to nesprávne a vo videu to hneď vidno. Nespoliehajte sa na stabilizáciu vo fotoaparáte či v objektíve. S výnimkou akčných kamier ako je GoPro Hero 8 alebo 9 to nefunguje tak, že by táto stabilizácia dokázala eliminovať viditeľné pohyby s kamerou. Musíte mať na to prípravky.

Súčasťou vašej výbavy ak musí byť statív. Aspoň jeden a ten musí byť naozaj stabilný, hlavne v prípade, ak sa rozhodne pre fotoaparát. Umiestniť smartfón alebo akčnú kameru na statív sa prirodzene dá, sú na to špeciálne držiaky. Osobne používame pre takéto príslušenstvo nákup z Aliexpressu, lebo ceny sú oveľa vyššie. Áno, kvalita je často nižšia a kúpili sme si už aj nepoužiteľné veci, ale v priemere je to dobrá možnosť na príslušenstvo aj s neuveriteľnou šírkou ponuky. Počítajte však s mesačnou dobou dodávky, ak to tovar posielaný z Číny. Treba to jednoducho dožiť.

Všakovaké statívy z obchodu Aliexpress

Všakovaké statívy z obchodu Aliexpress

Ak máte dosť peňazí na univerzálny statív aj pre svetlo a mikrofón, odporúčame vám JOBY GorillaPod Mobile Vlogging Kit. Je to naozaj riešenie, ktoré odolá drsnému zaobchádzaniu a vydrží vám na pár rokov. Výrobca o tom vie a nechá si ho dobre zaplatiť.

Gorilla Pod od JOBY

Gorilla Pod od JOBY

Ešte lepšiu možnosť na skoro stabilné zábery aj na dynamické deje predstavuje kvalitný gimbál. Je to zariadenie, ktoré stabilizuje celý fotoaparát alebo smartfón pri držaní v ruke a výborne sa hodí na video z áut.

Ak chcete robiť video so smartfónom, odporúčame DJI Osmo Mobile. Opäť to nemusí byť najnovšia verzia, model číslo 3 je plne použiteľný a teraz je za výhodnú cenu. Výhodou je, že je k tomu celkom dobrý softvér, ktorý napr. urobí časozberné videá, pohyby po určenej dráhe a dokonca tu môžete časti videí aj postrihať.

DJI Osmo Mobile 3 ako výhodná možnosť na stabilizáciu videa pri použití smartfónu

DJI Osmo Mobile 3 ako výhodná možnosť na stabilizáciu videa pri použití smartfónu

Ak ste sa na naše odporúčane rozhodli robiť video s fotoaparátom, bude to s gibálom o niečo komplikovanejšie aj drahšie. Ak teda zostaneme pri osvedčenej ponuke od firmy DJI, potom si vystačíte s modelom  Ronin SC. Ten je schopný pracovať s fotoaparátom do hmotnosti 2 kg, čo nami používané oba modely bezzrkadloviek spĺňajú. Opäť ušetríte, ak nevyhnutne nemusíte mať najnovší model, ale postačí aj predchádzajúci. Pár doplnkov vám odporúčame. Napr. je to držiak na doplnkové svetlo či externý mikrofón, rovnako veľmi oceníte pri dlhšej práci s Roniom, že máte aj páku navyše a my máte aj predlžovaciu tyč, ktorá umožňuje Ronina využiť aj v pozícii statívu. A to bez toho, a by ste museli hľadať nejaký stôl na jeho položenie. Všetky doplnky máme z Aliexpresu, fungujú bez problémov (zatiaľ).

Gimbál DJI Ronin SC

Zvuk

No, toto je kapitola sama o sebe. So zvukom sa paradoxne pri videu narobíte viac, ako s obrazom. Obraz totiž vždy viete nejako oklamať, nahradiť nejakými inými zábermi a len tak sem-tam nechať prebliknúť to, čo ste pôvodne chceli nahrať a nepodarilo sa. Ale ak pokazíte zvuk, môžete celé video robiť ešte raz. Osobne sme napr. skúšali dabovať samého seba pri pokazenom zvuku vo videu, ale je tak náročné, že je rýchlejšie zbaliť si všetky veci, ísť na rovnaké miesto a urobiť to ešte raz a poriadne. Teda, ak taká možnosť vôbec existuje.

Problém so zvukom je aj tom, že ho neviete „na placi“ len tak skontrolovať. Teda nie vtedy, ak si výrobca vášho fotoaparátu povedal, že ušetrí na 3,5 mm jacku pre slúchadlá a jednoducho to nepoužil. To je veľká škoda. Záchranou môžu byť rôzne grafické ukazovatele zvuku, ale či je to „čisté“ a bez šumu, to sa dozviete až doma a môže byť neskoro. Reprodukcia cez zabudovaný reproduktor býva sporná, nepočujte totiž detaily zvuku. Skrátka a dobre, slúchadlá nič nenahradí a kameraman (teda zvukár) by ich mal mať na ušiach počas celej doby natáčania, aby vedel aj to, keď sa niečo stane len občas a treba to hneď pretočiť.

Dobre, tak čím teda nahrávať zvuk? Prosím, ani nepomýšľajte na to, že to budete robiť zabudovaným mikrofónom. To sa dá v istých situáciách, keď máte kameru blízko pri sebe a nemeníte svoju vzdialenosť od nej. Navyše musí byť pomerne ticho vo vašom okolí. Príkladom takej situácie, kedy sa to dá je kamera GoPro Hero 9 alebo Niceboy VEGA Pro X umiestnená pri recenzii auta tak, že sníma palubnú dosku. Tu to môže fungovať dobre, lebo mikrofóny v týchto kamerách sú kvalitné a navyše, vaše ústa sú vo vhodnej polohe na zaznamenávanie zvuku.

Ale myslieť si, že budete mať dobrý zvuk, ak ste od kamery tak 5 metrov a hovoríte k divákom, nie je správna myšlienka. Bude to mať nízku hlasitosť a veľa okolitého šumu. V tomto prípade odporúčame špeciálny smerový mikrofón umiestnený v kolíske nad fotoaparátom. Vhodným typom je Rode Videomicro s pripojením na 3,5 mm jack port.

Rode

Nikon Z50 a mikrofón Rode Videomicro

Toto riešenie je fajn, ak potrebujete natočiť vlog – teda hovoríte v miestnosti na kameru. To je inak celkom zaujímavá psychická skúška a pravdepodobne vám to na prvý raz nepôjde. Netreba sa vzdávať, praxou sa to všetko poddá a nebudete sa hanbiť rozprávať sa s kamerou aj pred cudzími ľuďmi, ktorí si vás obzerajú.

Niečo iné je kvalitne zaznamenať zvuk pri tvorbe video recenzie auta. Tu musíte chodiť, kameu držať ideálne v gimbáli a mať zaznamenaný zvuk kvalite aj vtedy, keď je auto v pohybe. Musí vás byť dobre rozumieť, váš hlas musí byť dominantou zvuku, inak je to celé zle.

Potrebujete teda dostať snímanie zvuku celkom blízko k vašim ústam a to bez ohľadu na polohu kamery. Dá sa síce použiť aj riešenie drôtové, ale máte takto zarobené na problémy s rozmotávaním káblu a je tu šanca, že kábel bude vo videu vidieť. Na druhej strane, kábel je kábel a nejaké rušenie tu nehrozí.

Moderné riešenie je však bezdrôtové. My používame Rode WirelessGo a to je súprava dvoch malých krabičiek – vysielač a prijímač s displejom a na ne nedáme dopustiť. Fungujú na prvé zapojenie, je to bez šumu a dlho vydržia na batériu. Naozaj krásne riešenie aj s tým, že si sem môžete pripojiť svoj vlastný mikrofón, ktorý pricvaknete ku golieru na košeli či na vetrovke. Tomu pricvaknutiu treba venovať pozornosť, lebo nesmie byť počuť šúchanie mikrofónu o ošatenie. Nám sa oplatila špeciálna protiveterná ochrana (tzv. vinčus), ktorá si poradí aj s oblečením.

Súprava Rode WirelessGo

Súprava Rode WirelessGo

Tak teraz ste už pripravení na nakrútenie dobrého videa. Ak to všetko spočítate, čo sme tu spomenuli, ste na sume niekde okolo 4000 eur. To určite nebudete chcieť na prvý krát minúť, ale postupne si dokupovať ako sa vám bude dariť. Začnete teda s niečím, čo máte, dajte si pozor na zvuky a hlavne potrebujete chuť to celé urobiť a nenechať sa otráviť neúspechmi.

Tie patria k tomuto chlebíčku a nejde len o veci, ktoré urobíte nesprávne po technickej stránke. Dosť vedia otráviť komentujúci na YouTube, ktorí vám nadávajú za nejaké maličkosti vo videu, hoci sami by neboli schopní urobiť ani desatinu z toho, čo viete vy. Toto však k slovenskej youtuberskej scéne, žiaľ, dnes patrí.

V ďalšej časti sa budeme venovať strihu videa a pre účely zverejnenia na YouTube. Spomenieme aj to, ako to urobiť tak, aby ste na YouTube zarábali a teda si vedeli obhájiť investície, ktoré vložíte do vašej video výbavy. Nie je to však obyčajne beh na krátku vzdialenosť.

Príklad videa natočeného s kamerou Sony Alpha 6600 osadenou na gimbále Ronin SC a s mikrofónmi Rode WirelessGo uvádzame nižšie.

Pozrite si aj druhý diel nášho seriálu

Ako urobiť pekné video a skúsiť s ním na YouTube zarobiť? Časť 2

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.