Cena elektrickej energie rastie a aj bude rásť. Viacerí tak premýšľajú nad tým, ako ušetriť.

Ako ušetriť?

Začnime najväčším žrútmi elektrickej energie. Ak kúrite elektrickou energiou, je to bezkonkurenčne najväčší spotrebiteľ elektriny v dome či byte.

Elektrické vykurovanie

Zníženie teploty v dome o 1 °C znamená zníženie nákladov na vykurovanie o 6 % – toto platí, ak máte v byte teplotu medzi 19 až 24 °C, čo je typické pre obytné priestory v domácnostiach na Slovensku. Znamená to, že teplota okolo 20 °C je vhodným riešením a stále vytvára tepelnú pohodu pre človeka, v bežnom domácom oblečení.

Ešte poznámka – počas útlmu teploty v byte v dobe neprítomnosti osôb by nemalo prísť k úplnému prerušeniu dodávky tepla, ale len k zníženiu teploty vykurovacej vody . Ak klesne teplota pod kritickú hodnotu 16 °C, opätovné vykúrenie priestorov na 20 °C spotrebuje viac energie. Pridať sa môže aj problém s kondenzáciou vzdušných pár. Myslite aj na elektrické vykurovanie podlahy v kúpeľni, tiež je to prípad veľkej spotreby elektrickej energie, nemusíte mať teplotu nastavenú viac ako na 22 °C.

Do kategórie obrovského žrúta elektrickej energie patrí aj bytová klimatizácia, prevádzka domácej sauny a podobne.

Zníženie teploty o stupeň znamená výraznú úsporuZdroj: 123rf.com
Zníženie teploty o stupeň znamená výraznú úsporu

Chladnička

Žrútmi elektrickej energie sú veľké domáce spotrebiče – najviac chladnička, no tiež práčka či sušička. Chladnička totiž na svoje fungovanie môže spotrebovať približne štvrtinu z celkovej ročnej spotreby v domácnosti (ak nekúrite elektrinou). 

Pri súčasných cenách elektriny to môže predstavovať energiu v cene 100 eur a viac. Ako ju znížiť? Chladnička musí byť umiestnená dosť ďaleko od vykurovacieho telesa, okna alebo sporáka. Od steny by mala byť vzdialená minimálne 10 cm kvôli výmene tepla. Udržujte chladničku naplnenú na 75 % kvôli cirkulácii vzduchu vo vnútri chladničky. Ak máte v chladničke menej potravín, vložte do nej fľaše naplnené vodou aby zaberali priestor. 

Určite do nej nevkladajte jedlá ešte horúce, ideálna je izbová teplota a postarajte sa, aby bola chladnička vždy vyčistená. Moderné chladničky majú automatické rozmrazovanie no myslite na to, že každý milimeter námrazy zvyšuje elektrickú spotrebu o 10 %. Dvere chladničky otvárajte iba na nevyhnutne krátky čas. Pre potraviny výrobcovia odporúčajú teplotu 5 °C, pre mrazničku -18 °C. Opäť platí, že zníženie teploty o 1 °C znamená ušetrenie 6 % spotreby elektrickej energie.

Ak máte starú chladničku, pri odhadovaných cenách elektriny sa vám oplatí kúpiť novú, hľadajte štítok s elektrikou spotrebou po novom označený ako trieda A. Ročná spotreba energie takejto chladničky pre 4-člennú rodinu pri bežných podmienkach je okolo 280 kWh. Pri horších energetických triedach je to viac ako 300 kWh.

Energetickú triedu si všímajte aj pri iných zariadeniach. Hoci vaša práčka môže spoľahlivo fungovať aj 10 rokov, jej spotreba vody a hlavne elektrickej energie už v konkurencii moderných produktov neobstojí. Pri modernej práčke s náplňou 5 kg je spotreba počas jedného prania okolo 1 kWh (+ 50 litrov vody). Ak uvážime, že domácnosť perie dvakrát do týždňa, do roka je to okolo 104 kWh.

Nutnosť výmeny naozaj starého modelu platí aj pre staršiu sušičku, varnú rúru, kanvicu na vodu, žehličku, ale aj pre volfrámové žiarovky. Používajte LED žiarovky a zhasínajte za sebou. V prípade práčky je výhodné prať pri nižšej teplote, zvážte pri maximálnej teplote 40 °C a prispôsobte aj frekvenciu prania počas týždňa.

Vyberáme chladničku

Televízor

Elektrická spotreba televízora veľmi závisí od technológie zobrazovania a veľkosti obrazovky. Dnes sú najpopulárnejšie 65-palcové televízory s technológiou LCD. Ročná spotreba energie takýchto televízorov je okolo 150 kWh. Spotreba televízora sa dá znížiť viacerými spôsobmi – na rozdiel od chladničky sa dá vypnúť v dobe nepoužívania.

Niečo sa dá dosiahnuť prepnutím obrazu do iného režimu s menším jasom, prípadne je výhodou, ak sa televízor sám vypne keď rozpozná, že pred ním nie je napríklad počas hodiny žiadny pohyb (zaspali ste). Vypnutie do úsporného režimu znamená spotrebu okolo 0,5 W. Ak teda sledujete televízor každý deň, nemá príliš zmysel vypínať ho úplne, to má zmysel vtedy, ak ste napr. na dovolenke na niekoľko dní. Len pripomeňme, že priemerná spotreba 65-palcového televízora pri zapnutom stave je okolo 280 W.

Samsung The Frame na umeleckom podstavciZdroj: TOUCHIT.sk

Kde sa šetriť neoplatí?

Dobrá rada znie, určite sa neoplatí šetriť na svojom zdraví. Neznižujte teplotu v domácnosti pod 19 °C, jedzte zdravo. Nemusíte ani vykrúcať žiarovky, ak si chcete večer čítať a mohli by ste si pokaziť oči. Takto totiž nič neušetríte a môžete si ublížiť.

Určite sa neoplatí šetriť na svojom zdraví a ani na zariadeniach, ktoré pomáhajú vytvárať zdravšie prostredie pre bývanie. Alergici potrebujú čistý vzduch s optimálnou vlhkosťou. Rovnako nedáva zmysel, že by ste namiesto vysávaču začali používať mechanickú metlu. Jednoducho stačí uplatniť sedliacky rozum.

V rámci našej redakcie sme už od začiatku pandémie používali zariadenia od švajčiarskeho výrobcu Stadler Form, vďaka čomu sme dokázali vytvoriť bezpečné prostredie na prácu. Naše dlhodobé trojročné skúsenosti nám umožňujú konštatovať, že napríklad naša redakčná čistička vzduchu Roger má na najnižšom stupni prevádzky spotrebu 4 Watty, čo je ročná spotreba 35 W a pri súčasných cenách to znamená, že za rok jej nepretržitej prevádzky zaplatíme 3,40 eura čo je zanedbateľná čiastka.

Roger Big
Čističky vzduchu či zvlhčovače, sa vypínať neoplatí, Zdroj: TOUCHIT

Trendy v zariadeniach starostlivosti o zdravie sú však jednoznačné. Výrobcovia sa snažia najnovšie produkty dostať na čo najlepšiu energetickú triedu s minimálnou spotrebou elektriny. Napríklad aj najnovší zvlhčovať vzduchu Karl Big má pri najnižšom stupni spotrebu len 2,4 W a to znamená, že za rok optimálne zvlčeného vzduchu zaplatíte sumu len 2,04 eura pri súčasných cenách elektrickej energie (DD2 – 0,09712 eur/kWh), čo je ešte menej ako má naša redakčná čistička vzduchu Roger. Tieto zariadenia môžete používať trvalo počas celého roka a to aj v prípade výrazného zvýšenia ceny elektrickej energie.

Ak chcete mať domácnosť bez prachu, ideálny je robotický vysávač. Ten môže upratovať každý deň a to bez toho, aby ste sa o to museli starať. Vytvorí vám doma čisté prostredie s minimalizovaným množstvom prachu, dá sa naprogramovať tak, aby vysával vtedy, keď nie ste doma aby vás svojím hlukom nerušil.

V redakcii dlhodobo používame robotický vysávač iRobot Roomba i3+ ktorý má v sebe akumulátor, ktorý postačí na povysávanie priemerného bytu a potom sa nabíja zhruba 2 hodiny. Pri jeho nabíjaní sme namerali odber okolo 20 W. Po nabití ostáva robotický vysávač v nabíjacej stanici uspatý a namerali odber okolo 2,2 W. Ak by sme redakciu vysávali aj každý deň v roku, spotrebujeme ročne energiu 30,80 kWh. Prepočítané na peniaze je to 2,98 eur za rok pri stálom odbere 24 hodín denne. To znamená, že vypínať robotický vysávač nemá zmysel – ani u nás v redakcii a ani u vás doma.

Potešilo nás, že aj ohlásená novinka iRobot Roomba Combo j7+ bude mať opäť nižšiu energetickú spotrebu a budeme v redakcii vysávať ešte úspornejšie.

iRobot Roomba Combo j7 PlusZdroj: iRobot
Spotreba elektriny robotického vysávača je zanedbateľná

Celkové porovnanie spotreby jednotlivých zariadení si môžete pozrieť v našom grafe.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.