Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nachystajte na zimu nielen seba, ale aj svoje vozidlo.

Mínusové teploty ovplyvňujú všetky autá a elektromobily zvlášť. Je teda kľúčové adaptovať svoje správanie počas jazdy a pri elektroautách aj mimo nej. Ktoré kroky by ste s takýmto autom v zime nemali vynechať?

Batérie vs mrazy

Väčšina elektrických áut je poháňaná lithium-iontovými batériami. Tie sú veľmi senzitívne na zmenu teploty. Nemusíte sa však báť, že bude cez zimu vaše elektrické vozidlo stáť v garáži. Napríklad v Nórsku (krajina, kde sú teplotné rozdiely väčšie ako na Slovensku) bolo v roku 2022 až 79,3 % z celkového počtu predaných áut elektrických. To ukazuje, že elektromobily  sú spoľahlivé aj v zime. Pred bezpečnou jazdou by ste mali vedieť, na ktoré ich časti zima vplýva. Čo môžete teda očakávať?

  1. Znížený dojazd. Štúdie ukazujú, že 15 až 20 % elektromobilov má počas zimy o niekoľko kilometrov nižší dojazd ako v lete. Preto ak v zime vyrážate na cestu, uistite sa, že máte vaše auto nabité viac ako zvyčajne. Pri dlhších výletoch v tomto ročnom období sledujte dojazd, aby ste nezostali niekde nečakane stáť.
  1. Dlhší čas nabíjania. Elektrické autá majú rady stabilnú teplotu a iné to nie je ani pri nabíjaní. Najefektívnejšie nabíjanie dosiahnete, ak cez zimu presedláte na používanie rýchlonabíjačky. Ak nechcete namáhať batériu, jednoducho počítajte s niekoľkými minútami na nabíjanie navyše.
Spätné zrkadlo automobiluZdroj: pexels.com/ Thomas H.

Ako sa pripraviť na jazdu v zime?

Už viete, čo môžete od elektromobilu v zime očakávať. Ako ho na toto ročné obdobie pripraviť tak, aby ho zvládlo čo najlepšie a najbezpečnejšie? Na začiatok postupujte rovnako ako pri aute so spaľovacím motorom. Prezujte pneumatiky, skontrolujte brzdy a vymeňte vodu v ostrekovačoch. Zabezpečte tiež správnu hladinu brzdovej kvapaliny, prípadne jej výmenu.

Zime prispôsobte aj štýl vašej jazdy. Brzdenie a akcelerovanie by malo byť v týchto mesiacoch opatrnejšie. Plynulá jazda je jedným z najlepších opatrení proti šmyku. Dodržiavajte takisto predpísanú vzdialenosť medzi autami. Platí, že na mokrých cestách by mala byť trikrát väčšia ako na suchých. Väčšina nových vozidiel síce obsahuje brzdového asistenta, no aj s ním by ste mali myslieť na dodržiavanie tejto vzdialenosti. 

Ako v zime bezpečne jazdiť na elektroaute?

  1. Nabíjajte pravidelne. 

Spotreba energie vo vašom aute bude pravdepodobne vyššia ako v lete. Batéria, ktorou elektroautá poháňajú motor, pracuje v zimných mesiacoch dvojnásobne kvôli kúreniu a iným asistentom (napríklad brzdovému). Ak budete nabíjať auto v pravidelných intervaloch, nikdy sa vám nestane, že by ste sa naň nemohli spoľahnúť.

  1. Používajte rekuperáciu. 

Rekuperácia alebo regeneratívne brzdenie je proces, pri ktorom vaše auto zachytáva kinetickú energiu a používa ju na poháňanie vozidla. To vám v zimných mesiacoch ušetrí kilometre, ktoré stratíte vplyvom chladného počasia. Pri viacerých modeloch elektrických áut viete regulovať silu rekuperácie. Preto sa uistite, že ju v zime  nastavíte na najvyšší výkon.

  1. Udržujte batériu v teple. 

Najväčšou výzvou pre elektroautá v zime je teplota batérie. Ak príliš klesne, mohlo by to znížiť jej životnosť. Preto sa pokúste cez mrazivé noci neparkovať vonku a nenechávať auto príliš dlho odstavené. Najjednoduchšia vec, ktorú môžete urobiť, je jazdiť často. Aj krátke vzdialenosti zahrejú batériu dostatočne na to, aby jej zima neublížila. 

Vodiči elektroáut by teda mali byť v zime ostražitejší nielen počas jazdy, ale aj pri údržbe. Čoraz nižším teplotám, ľadu na ceste alebo snehovým závejom sa však musia prispôsobiť všetci vodiči. Aj tí, ktorí vlastnia autá so spaľovacím motorom. Preto by vás tieto kroky nemali odradiť. Využitie ich vo svoj prospech a budete si vo svojom aute užívať plynulú a bezstarostnú jazdu nielen v zime, ale aj v lete.