Smartfón Galaxy S20 FE sme práve dostali do redakcie na test. Vyskúšame ho podrobne, ale ešte na prvom krátkom predstavení sme sa v rámci redakcie porozprávali o tom, ako vidíme šance tohto telefónu na slovenskom trhu.

O telefóne sa rozprával Roman Kadlec a Ondrej Macko a z tejto diskusie vyplynulo, že S20 FE je jasnou reakciou na príchod lacnejších telefónov s výbornými parametrami aj na náš trh. Mnoho používateľov navyše citlivo vníma to, že Samsung pre trh v celej Európe dodáva svoj rad telefónov S s procesorom Exynos, zatiaľ čo v USA a v domácej Južnej Kórei je vo výbave Snapdragon. S20 FE vo verzii 5G tak príde do Európy práve s procesorom Qualcomm Snapdragon 865. Otázka je, či ho niektorý zo slovenských operátorov aj zaradí do svojej ponuky. Je to o 100 eur drahší ako verzia bez podpory 5G (a s procesorom Exynos 990). Na voľnom trhu na Slovensku nebude verzia 5G zatiaľ v predaji.

Zbrane proti konkurencii

Za konkurenciu v tomto prípade treba považovať nielen iné značky, ale aj domáci Galaxy S20. Ten síce stojí 899 eur, ale je viac vybavený ako S20 FE. Konkrétne má viac pamäte RAM, je tu displej s rozlíšením 1440 × 3200 pixelov, zatiaľ čo S20 FE má displej s rozlíšením 1080 × 2400 bodov. S20 FE má však 6,5 palcový displej s podporou opakovacej frekvencie 120 Hz, čo využijete hlavne pri hrách. Ako hovoríme v našej diskusii, rozdiel medzi 60 Hz a 120 Hz displejom je vidieť. Rámčeky medzi displejom a hranou telefónu S20 FE sú však širšie. Rozmerovo sa S20 FE skôr podobá na S20 + so 6,7 palcovým displejom.

S20 má 8 GB RAM, zatiaľ čo S20 FE len 6 GB, ale tento rozdiel nevnímame ako niečo, čo by sme pocítili obmedzujúco. Pamäť pre používateľa je 128 GB a dá sa pomocou microSD karty rozšíriť až o 1 TB.

Rozdiely sú aj vo výbave fotoaparátov, S20 FE má napr. teleobjektív s rozlíšením 8 Mpx, zatiaľ čo S20 má v tomto prípade rozlíšenie 64 Mpx. V tejto dobe ešte nemáme reálne skúsenosti s fotením s týmto telefónom, ale porovnanie si urobíme a zverejníme naše poznatky. Selfie kameru má S20 FE z radu telefónov A, je to 32 Mpx v porovnaní s 10 Mpx selfie kamerou v telefóne S20.

Fotoaparáty v Samsung Galaxy S20 FE

Fotoaparáty v Samsung Galaxy S20 FE

Po stránke batérie je na tom S20 FE lepšie ako S20, je tu 4500 mAh v porovnaní so 4000 mAh u S20. Je to reálny predpoklad, že telefón vydrží hranie hier a prácu na celý deň.

Na čom sa šetrilo?

Pri čo najnižšej cene Samsung ušetril na tom, že vo výbave nie sú slúchadlá a nabíjačka je len s výkonom 15 W, hoci telefón S20 FE ponúka možnosť až 25 W super rýchleho nabíjania. Podpora bezdrôtového nabíjania je k dispozícii, rovnako ako bezdrôtové nabíjanie inteligentných hodiniek.

V celkovom hodnotení sa S20 FE oplatí hlavne v predobjednávke, keď si môžete vybrať medzi dvoma darčekmi. Je to buď herný balíček s herným ovládačom a predplatným na hry od Microsoftu (Xbox Game Pass) na 3 mesiace alebo športový balíček s náramkom (Galaxy Fit2). Na predobjednávky máte ešte čas do polnoci 1. októbra.

Farebné verzie telefónu Galaxy S20FE

Farebné verzie telefónu Galaxy S20FE

Telefón sa začne u nás predávať 2. októbra v šiestich farebných verziách: červená, oranžová, fialová, zelená, modrá a biela. Na to, aby ste mali nárok na darček, musí byť telefón objednaný do 1. 10. z oficiálnej slovenskej distribúcie na samsung.sk, v značkových predajniach Samsung alebo u vybraných predajcov elektroniky a zároveň musíte splniť ďalšie podmienky stanovené v pravidlách kampane.

Galaxy S20 FE s vnútornou pamäťou 128 GB sa na voľnom trhu bude predávať za odporúčanú maloobchodnú cenu 649 Eur. Do ponuky ho zaradí Orange a O2.
Porovnajte si cenu vo viacerých e-shopoch:

Viac o tomto telefóne

Samsung Galaxy S20 FE – S-kový rad za cenu, aká tu ešte nebola (VIDEO TOUCHIT)

 

 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.