Nuž, konkurencia z Číny jednoznačne zatočila s cenami smartfónov a aj velikáni v tejto oblasti typu Samsung či Apple musia vnímať, že niečo sa na trhu deje. Navyše, je tu koronakríza a ľudia zvažujú každé euro. Je teda rad na telefón, ktorý bude presne odpovedať tomu, čo chcú fanúšikovia a ponúknuť to za zaujímavú cenu. Narodila sa tak FE – fanúšikovská edícia (Fan Edition). Je to nový prívlastok, špeciálne to nie je Lite. Galaxy S20 FE totiž nie je odľahčená verzia S20, je to doplnenie ponuky Samsungu o nový model.

 

Otázka znie, či S20 FE nebude kanibalizovať trh pre Galaxy S20 – ľudia, ktorí premýšľajú nad kúpou S20 teraz začnú oveľa viac premýšľať nad S20 FE. Jeho cena je totiž „len“ 649 eur, čo je na prémiovú S-kovú radu od Samsungu naozaj zaujímavá cena. Len pripomeňme, že Galaxy S20 stojí 899 eur.

Zadná strana Galaxy S20FE

Zadná strana Galaxy S20 FE

A aby toho nebolo málo, S20 FE existuje aj v 5G verzii a to s procesorom Snapdragon 865 (práve ten má modul pre 5G). Tento sa dostane aj do Európy a ak oň prejavia naši operátori záujem, tak aj na Slovensko. Teda sa môže aj na Slovensku stať, že Samsung bude predávať S-ko s procesorom Snapdragon od Qualcommu, čo je opäť novinky. Cena S20 FE 5G však bude o 100 eur vyššia, teda 749 eur. Len pripomeňme, že skladacie telefóny Z Flip a Z Fold2 sú tiež s procesorom od Qualcomm a Z Fold2 sa práve začína predávať aj na našom trhu. 4G verzia S20 FE má vo výbave klasický Exynos 990 od Samsungu.

Galaxy S20FE

Varebné verzie Galaxy S20 FE

Presne podľa priania fanúšikov?

Samsung tvrdí, že S20 FE vytvoril na základe spätnej väzby od fanúšikov. Čo za fanúšikovia to sú, aký mali predtým telefón, to nie je známe, ale S20 FE prichádza s plochým displejom. Teda žiadne zakrivené hrany, normálne pravé uhly. Je to displej s FullHD+ rozlíšením a s adaptívnou obnovovacou frekvenciou 60 alebo 120 Hz (nič medzitým). Systém si sám vyberá, aká sa použije obnovovacia frekvencia tak, aby to bolo vtedy, kde je dôvod na vyhladenie rýchlych zmien na displeji a zároveň aby sa dosiahla dlhá doba prevádzky na batérie. Môžete si ale zvoliť, aby táto frekvencia bola vždy len 60 Hz a maximálne ste tak šetrili batériu bez ohľadu na rýchlosť prekresľovania. Uhlopriečka displeja na S20 FE je 6,5 palca (S20 má 6,2 palca) a je to Super AMOLED 2X displej. Adaptívnu opakovaciu frekvenciu s maximom 120 Hz ocenia hlavne hráči. Zadný kryt tohto telefónu je plastový.

Porovnanie veľkosti displejov. V strede je S20FE, vľavo S20 a vpravo S20+

Porovnanie veľkosti displejov. V strede je S20 FE, vľavo S20 a vpravo S20+

Ďalšie prianie fanúšikov je teda dlhá výdrž na batériu. Do vienka dostal S20 FE kapacitu až 4500 mAh (S20 má 4000 mAh). Nabíjací port je USB-C, 3,5 mm port tu však nehľadajte. Vzhľadom na to, že v balení S20 FE nie sú slúchadlá to môže byť celkom problém, USB-C slúchadlá totiž stále nie sú široko dostupné tak ako verzie slúchadiel s 3,5 mm jackom. Farebné verzie sú pestré – k povinnej bielej a čiernej je tu červená, modrá, fialová a oranžová verzia. Tieto budú dostupné na voľnom trhu. Operátori sa rozhodli takto: O2 – modrá a zelená a Orange fialová, biela a modrá. O Telekome zatiaľ nevieme, ako sa rozhodol.

Ešte k tomu pripočítajte bielu a máte všetky farebné verzie Galaxy S20 FE

Ešte k tomu pripočítajte bielu a máte všetky farebné verzie Galaxy S20 FE

Pamäťovo je S20 FE v porovnaní s S20 o niečo slabšia – má len 6 GB RAM (S20 má 8 GB) ale to bude stačiť. Pamäť pre používateľa je 128 GB a dá sa rozšíriť pomocou microSD karty na 1 TB. Slot pre SIM kartu je hybridný – dual SIM alebo SIM + microSD. Nájdete tu aj optický snímač odtlačkov pod displejom a odolnosť je IP68. S20 FE je o niečo hrubší telefón, jeho hrúbka je 8,4 mm a v porovnaní s S20 čo S20+sú tu širšie rámčeky okolo displeja. Celkovou plochou sa S20 FE skôr podobá na S20+ (ten má ale až 6,7 palcový displej).

Spodná strana Samsung Galaxy S20 FE

Spodná strana Samsung Galaxy S20 FE

Fotoaparáty

Tak toto je trochu zmena. S20 FE má 12 MPx širokouhlý fotoaparát, hlavný 12 MPx Dual Pixel fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu ale je tu len 8 MPx tele objektív. To je zmena voči S20, kde teleobjektív má až 64 MPx. S20 Fe však poskytne skutočne čisto optický 3-násobný zoom (bez straty kvality). Maximálny digitálny zoom je 30-násobný. Vylepšila sa aj selfie kamera, tá má 32 MPx (S20 má len 10 MPx).

Fotoaparáty v Samsung Galaxy S20 FE

Fotoaparáty v Samsung Galaxy S20 FE

Medzi foto-video režimami na S20 Fe je samozrejme Nočná fotografia a tiež Profesionálne video aj s podporou mikrofónu v podobe bezdrôtových slúchadiel Galaxy Buds Live. Tiež je tu režim Jednotlivé snímanie vhodný na sociálne siete, keďže zachytí 14 rôznych fotografií a videí na jedno stlačenie spúšte a dobu snímania je teraz možné nastaviť od 3 do 15 sekúnd.

Parametre Galaxy S20 EF

Parametre softvéru v Galaxy S20 EF

Dnes povinná jazdy s umelou inteligenciou pri fotení je prirodzene vo výbave. Po novom si môžete vytvoriť vlastný filter pre fotografie a aplikovať ho na celú sériu fotiek. Vlastných filtrov môžete mať 99. Foto a video s rozmazaným pozadím tu je a pri fotkách môžete meniť rozmazanie aj po ich vyhotovení, pri videu sa stupeň rozmazania dá meniť počas nahrávania videa. Spomenutý 8 MPx teleobjektív je s umelou inteligenciou, snímacími prvkami s veľkosťou 1 mikrometra a svetlenosťou F 2.4. Bude treba vyskúšať ako vyzerá to priblíženie, v detailnej recenzii tak urobíme.

FullHD+ displej na Galaxy S20 FE

FullHD+ displej na Galaxy S20 FE s o niečo širšími rámčekmi ako je to na S20

Využiť môžete aj prepínanie zadného a predného fotoaparátu bez prerušenia nahrávania videa, pokročilú stabilizáciu videa a režim nočného časozberu s dlhšou expozíciou, čím vytvoríte efektné video.

Nabíjanie

S20 FE podporuje až 25 W nabíjanie, ale v dodávke bude len 15 W napájací adaptér + odnímateľný USB-C kábel. 25 W nabíjačka sa kupuje samostatne a stojí 27 eur. S ňou za 30 minút nabijete 4500 mAh batériu na 50 %. Rovnako S20 FE podporuje bezdrôtové nabíjanie do 15 W a 5 W na zdieľanie energie s iným zariadením. Takto sa cez S20 FE dajú nabíjať napr. inteligentné hodinky Galaxy Watch 3.

Detail na Galaxy S20 FE

Detail na Galaxy S20 FE

Ďalšie vlastnosti

S20 FE podporuje bezdrôtový DeX, prepojenie s notebookom s operačným systémom Windows (Link to Windows), detský režim, Samsung S-Health a na 4 mesiace máte k dispozícii službu YouTube Premium bez reklám.

Stránka TOUCHIT na Galaxy S20 FE

Stránka TOUCHIT na Galaxy S20 FE

Hmotnosť telefónu je 193 gramov, NFC je vo výbave a využijete ho na Google Pay, Bluetooth 5.0, Wi-Fi ac (teda nie 6G) a využiť môžete aj stereo AKG reproduktory s podporou Dolby Atmos.

Predaj a darčeky

Ceny sú teda jasné – 4G verzia 649 eur, 5G verzia 749 eur a predobjednávky bežia odteraz až do 1. októbra 2020 kedy štartuje predaj tohto telefónu na Slovensku. K predobjednávkam si môžete vybrať darček – športový balíček s náramkom Galaxy Fit2 alebo herný balíček s Xbox Game Pass na 3 mesiace a ovládačom MOGA XP6-X+. Zariadenie Galaxy S20 FE musí byť zo slovenskej distribúcie kúpený na samsung.sk, v značkových predajniach Samsung alebo u vybraných predajcov elektroniky a zároveň musíte splniť ďalšie podmienky stanovené v pravidlách kampane.

Samsung Galaxy S20 FE oceníte aj pri fotografovaní vzdialených objektov

Samsung Galaxy S20 FE oceníte aj pri fotografovaní vzdialených objektov

Vyhodnotenie

Samsung si to celkom spočítal. Prichádza s telefónom, ktorý vyzerá ako vlajková loď so zaujímavou cenou. Je tam síce displej s FullHD+ rozlíšením, mierne širšími rámčekmi, o niečom menej pamäti RAM a slabším teleobjektívom, ale stále je to veľmi dobrá výbava. Tieto zmeny nespôsobia viditeľné obmedzenie pre bežného používateľa. Ten má navyše výhodu v tom, že tento telefón by mal dlhšie vydržať na batériu, je tu displej s obnovovacou frekvenciou 120 Hz a fotografie i videá majú potenciál byť veľmi dobrými. Chce to samozrejme náš skutočný test, o zapožičanie telefónu sme prirodzene požiadali.

Veľkou otázkou je, čo príchod tohto telefónu spôsobí v oblasti predaja S20+ a hlavne S20. S20 FE je o niečo viac namierený na mladšiu generáciu s preferenciou hier, ale ako jasného konkurenta voči Galaxy S20 ho jednoducho nemožno nevidieť.

Oficiálna správa o telefóne Samsung Galaxy S20 FE

Samsung Galaxy S20 FE: pestrofarebný výkonný smartfón pre mladých za dostupnú cenu

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.