Bluetooth reproduktory vynašli, aby nám obľúbená hudba mohla znieť kdekoľvek, kde na ňu máme práve chuť.

Stačí sa pripojiť k smartfónu alebo inému zdroju, odkiaľ si ľahko odklikneme svoj playlist a skvelá párty, veselá rodinná oslava alebo jednoducho príjemné chvíle vo dvojici môžu začať. Najväčšia výhoda? Na to, aby bluetooth reproduktory spustili do éteru vaše obľúbené songy alebo vysielanie rádia, nepotrebujete žiaden kábel.

Znie to až príliš dobre a jednoducho? Tak to aj je. Čo však môže dať zabrať, je nájsť tie najlepšie bluetooth reproduktory, ktoré budú vyhovovať vašim nárokom. Tak teda, poďme na to. V tomto článku sa dozviete:

  1. Ako fungujú bluetooth reproduktory?
  2. Aké sú výhody bluetooth reproduktorov?
  3. Porovnáme si ich s inými typmi reproduktorov
  4. Na čo sa zamerať pri výbere tých, ktoré budú pre vás najlepšie?

Ako fungujú bluetooth reproduktory?

Bluetooth reproduktory sú ideálnou technológiou pre každého, kto miluje hudbu a chce ju počúvať kedykoľvek si zmyslí. V záhrade, na pikniku, pri opekačke alebo pokojne aj v sprche. Základným princípom fungovania tohto typu reprákov je bezdrôtové pripojenie pomocou technológie Bluetooth, preto aj ten názov. Zaujíma vás viac o tom, čo ten názov skrýva a ako vlastne taký reprák funguje?

Princípy Bluetooth v prípade reproduktorov

Bluetooth je bezdrôtová komunikačná technológia, ktorá umožňuje zariadeniam výmenu dát na krátku vzdialenosť pomocou rádiových vĺn. Práve tá vzdialenosť má svoje obmedzenia, no nepredbiehajme. Najčastejšie sa pomocou Bluetooth prepájajú smartfóny, tablety, počítače a iných zdrojové zariadenia práve k tým ostatným, ako sú reproduktory, slúchadlá alebo klávesnice. Celé si to môžete predstaviť tak, že akonáhle sa váš mobil pripojí k bluetooth reproduktoru, obe zariadenia si medzi sebou vymenia jedinečný identifikačný kód a vytvoria tak zabezpečené spojenie (tvoj mobil ťa informuje notifikáciami, ako napríklad vyhľadávam dostupné zariadenia, prebieha párovanie a pod.).

Ako spárovať mobil (iné zariadenie) a Bluetooth reproduktor?

Proces párovania nie je žiadna veda, naopak, je veľmi jednoduchý. Stačí na reproduktore zapnúť režim párovania a vo svojom mobile zase funkciu Bluetooth. Stačí pár sekúnd a voilá! Bluetooth reproduktor by sa mal automaticky objaviť v zozname dostupných zariadení. Potom nasleduje jednoduchá voľba zariadenia a reprák s mobilom sa automaticky prepoja. A vy sa môžete nastaviť na ten správny vibe vďaka svojej obľúbenej hudbe.

MOBILONLINE TIP: Nefunguje? V tom prípade sa nezabudnite presvedčiť, či ste zapli funkciu bluetooth na reproduktore, aby ho váš mobil vedel zaregistrovať. Zároveň pamätajte, že bluetooth má určitý dosah, preto sa presvedčte, že zariadenia nie sú od seba príliš ďaleko, ak používate staršie verzie (orientačne do 10 metrov). Niekedy je však potrebné reštartovať alebo zapnúť a vypnúť zariadenie, aby sa funkcia obnovila.

Bluetooth reproduktorZdroj: JBL
Bluetooth reproduktor JBL

Aké sú výhody Bluetooth reproduktorov?

Asi všetci veľmi dobre vieme, aké výhody majú repráky vo všeobecnosti. Vedeli to už v sedemdesiatych rokoch, keď všetci vo vrecku nosili tranzistory, aby mohli hudbu z rádia počúvať kdekoľvek na ulici. Dnes to ide aj pohodlnejšie a technológie sa zase posunuli o krok vpred. Aj vďaka Bluetooth reproduktorom. Prečo by jeden z nich nemal chýbať vo vašej výbave?

Bluetooth reproduktor je prenosný

Túto, azda najväčšiu výhodu zo všetkých sme už spomenuli. Žiadne obmedzenie prívodom elektriny a káble, ktoré vás pripútajú k zástrčke. Reproduktory na Bluetooth jednoducho nabijete pomocou USB slotu (najčastejšie s konektorom USB-C) pripojením do zásuvky a váš playlist môže hrať bez prestávky pokojne aj 20 a viac hodín (podľa kapacity batérie). Navyše platí, že sú tieto repráky veľmi ľahké, niektoré vážia len pár desiatok gramov, takže váš ruksak alebo batožinu, dokonca ani vrecko na nohaviciach takmer vôbec nezaťažia.

Reproduktory na Bluetooth sú variabilné

Bluetooth reproduktory k tv, hifi Bluetooth reproduktory, party Bluetooth reproduktory… Vyberte si z množstva využitia, aké len chcete alebo práve potrebujete. Okrem klasického prehrávania hudby môžete svoje nové reproduktory na Bluetooth používať napríklad aj na sledovanie obľúbených filmov alebo počúvanie podcastov napríklad počas plenia buriny v záhrade. Vďaka stále väčším vymoženostiam sa dokonca nemusíte odmezdovať ani v prostredí, v ktorom sú podmienky náročnejšie. Mnohé modely ponúkajú ďalšie funkcie, ako je odolnosť voči vode alebo prachotesnosť, čo z nich robí priam ideálnych spoločníkov na dovolenku, camping alebo splav.

Chcete naozaj kvalitný zvuk? Stavte na najlepšie Bluetooth reproduktory

Ak chcete vedieť, aký hlasný dokáže Bluetooth reproduktor byť, orientujte sa podľa jeho výkonu. Tie s výkonom do 10 W síce nedokážu tak verne zreprodukovať basy, avšak je tu aj iné riešenie, pri ktorom už lacné bluetooth reproduktory neobstoja – od 11 do 40 W si užijete naozaj verné tóny aj s basovým sólom na plné pecky. A 40 W výkon je rozhodne skvelým základom pre váš nový party bluetooth reproduktor.

Bluetooth reproduktorZdroj: JBL
Bluetooth reproduktor JBL

Porovnanie Bluetooth reproduktorov s inými typmi

Aj keď už viete, aké výhody majú práve repráky na Bluetooth, možno si nie ste tak celkom istý, či by pre vás neboli lepšou voľbou napríklad klasické reproduktory. Tak si to teda zhrňme.

Klasické káblové reproduktory vs. Bluetooth reproduktory

Bez obalu môžeme hneď na začiatok podotknúť, že klasické reproduktory s káblom poskytujú stabilné pripojenie a často aj vyššiu kvalitu zvuku, pretože signál nie je komprimovaný ako v prípade bezdrôtových technológiách. Ich veľkou nevýhodou je práve obmedzenie mobility a flexibility. No kam by ste si taký kábel pripojili napríklad pri skupinovej joge na lúke? Práve preto sú klasické reproduktory s pripojením do elektriky vhodné na domáce alebo iné stabilné použitie v dosahu zástrčky.

Wi-Fi reproduktory vs. Bluetooth reproduktory

Wi-Fi reproduktory sú ďalšou z možností bezdrôtových reprákov, ktorá rozhodne stojí za zmienku. Najmä preto, že prinášajú naozaj vysokú kvalitu zvuku a, pozor, aj väčší dosah v porovnaní s Bluetooth reproduktormi (najmä tými lacnejšími a jednoduchšími). Wi-Fi pripojenie umožňuje prenos nekomprimovaných alebo menej komprimovaných audio súborov, čo znamená, že si svoju najobľúbenejšiu rockovú pecku vychutnáte naplno. Ďalšou výhodou je možnosť ich prepojenia s inými reproduktormi, čím vznikajú takzvané multiroom systémy. Veľké plus dostávajú Bluetooth repráky za jednoduchšiu konfiguráciu a to, že dokážu fungovať aj bez stabilného Wi-Fi pripojenia.

Bluetooth reproduktorZdroj: JBL
Bluetooth reproduktor JBL

Na čo sa zamerať pri výbere najlepšieho Bluetooth reproduktora?

Rýchla odpoveď znie: Na seba. Naozaj. Zvážte všetky svoje požiadavky a prostredie, v ktorom budete reproduktor používať. Osobné preferencie sú predsa to najdôležitejšie, pretože váš nový reproduktor má odrážať presne to, čo potrebujete. Ak je vám teda jasné, že Bluetooth technológia je správna voľba, pozrime sa spolu na to, ako si vybrať ten najlepší reproduktor práve pre vás.

1. Kvalita zvuku a výkon reproduktora

Pre niekoho môže byť kvalita zvuku zásadný parameter. Napokon, spoliehať sa, že nejaký lacný Bluetooth reproduktor pokryje basy na párty pre desiatku ľudí nie je veľmi na mieste. Overte si preto pri výbere výkon reproduktora (udávaný vo wattoch). Vyšší výkon znamená kvalitnejší a hlasnejší zvuk, avšak nie je to len o tom. Maximálnu hlasitosť ovplyvňuje aj veľkosť a tvar samotného reproduktora alebo typ konštrukcie, z ktorej pozostáva.

2. Ako dlho potrebujete, aby reproduktor hral?

Hneď, ako si odpoviete, zamerajte sa na jeho batériu. Životnosť batérie je kľúčová, najmä ak plánujete reproduktor používať vonku. Pre nerušenú zábavu (a taktiež potrebu nenabíjať reprák každú chvíľu) hľadajte modely, ktoré ponúkajú aspoň 10 hodín prehrávania na jedno nabitie. Platí jednoduché pravidlo – čím väčšia batéria v miliampérhodinách (mAh), tým viac reproduktor vydrží.

3. Reproduktor na cesty alebo na domáce použitie?

Flexibilita, mobilita… Jednoducho dôležitá otázka znie – zmestí sa vám reproduktor do vačku alebo nie? Tu je jasné, že by ste sa mali zamerať najmä na jeho rozmery a taktiež váhu. Ak viete, že bude mať skôr stabilné umiestnenie, napríklad v záhradnom domčeku, pokojne siahnite po väčšom a teda aj výkonnejšom type.

MOBILONLINE TIP: Ak hľadáte malý lacný a odolný Bluetooth reproduktor, za zmienku rozhodne stojí JBL GO3. Viac si o ňom môžete prečítať v recenzii v našom blogu.

4. Bluetooth reproduktor do interiéru alebo exteriéru

Možno táto otázka nestojí celkom takto (sú aj prostredia, ktoré sú síce vo vnútri, no podmienky v nich sú náročnejšie na prašnosť a vlhkosť), no to, čo je tu podstatné, je odolnosť voči týmto vplyvom. Ak plánujete používať reproduktor vonku, určite si naštudujte, aký má stupeň krytia – triedu IP. Tak napríklad bluetooth reproduktory s triedou IP67 môžete nechať aj prašnejšom prostredí a dokonca zvládnu ponor do hĺbky jedného metra po dobu pol hodiny!

5. Cena: V čom môžu byť lacné Bluetooth reproduktory horšie?

Jasné, že cena rozhoduje. Teda väčšinou. Bluetooth reproduktory nájdete v rôznych cenových kategóriách, ak vás zaujímajú tie lacnejšie, určite zvážte aj ich nižšiu výdrž a obmedzený výkon a teda hlasitosť a kvalitu zvuku. Ako teda vybrať vhodný? Zvážte svoj rozpočet a vyberte si model, ktorý ponúka najlepší pomer cena/výkon.

MOBILONLINE TIP: Na cenu reproduktora vplýva aj to, akej je značky. Veľmi dobrý pomer dvoch najdôležitejších parametrov – cena a výkon a zároveň známe logo prinášajú Bluetooth reproduktory značky JBL.

Vybrať najlepšie Bluetooth reproduktory nie je vôbec jednoduché. Veríme však, že aj vďaka týmto informáciám sa vám podarilo zorientovať sa v ponuke a zistiť, čo všetko pri rozhodovaní sa zvážiť. Ak si však stále nie ste istí, kontaktujte nás na zákaznícku linku alebo mailom, v Mobilonline vám vždy RADI PORADÍME.

Svoj BLUETOOTH REPRODUKTOR si môžete VYBRAŤ TU.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Mobilonline.

Prečítajte si aj: