S pojmom „smarthome“ alebo „inteligentná domácnosť sa stretol už takmer každý, bez ohľadu na to, či ho táto téma zaujíma alebo nie. IoT (internet of things) zariadenia ponúkajú mobilní operátori, poskytovatelia elektriny a v neposlednom rade aj rôzne špecializované obchody a e-shopy. Propagáciu a reklamy na tieto zariadenia je vidieť veľmi často.

Je však pomerne veľký rozdiel medzi bežnými smart zariadeniamiinteligentnými zariadeniami, ktoré ponúkajú pokročilú automatizáciu. Na prvý pohľad sa to zdať nemusí, ale ak nazrieme do hĺbky možností a nastavení týchto zariadení, tak ten rozdiel spozorujete veľmi rýchlo. V prvej časti nášho seriálu o inteligentných domácnostiach sa pozrieme na možnosti osvetlenia, ktoré sa bude správať podľa toho, ako aktuálne potrebujete.

Smart alebo inteligentné zariadenia? Nie je to to isté

Smart zariadenia, v tomto prípade osvetlenie, sú také, ktoré vám jednoduchým spôsobom uľahčia niektoré činnosti. Môžete ovládať svetlá na diaľku smartfónom, pomocou špeciálnych ovládačov alebo kombinovať základné podmienky. Napríklad – ak sa spozoruje pohyb, zapne sa následne svetlo, resp. sa svetlo zapne či vypne v určitej hodine a pod. Takýchto zariadení je na trhu najviac. Ich využitie je hlavne o pohodlí, v ideálnom prípade o kombinácii s inými smart zariadeniami a bezpečnosti. Základom takéhoto systému je riadiaca jednotka (RJ), ktorá je pripojená na internet a odosiela vaše pokyny pripojeným zariadeniam. Pokyny zadávate v špeciálnom softvéri alebo za pomoci mobilnej aplikácie. Môžu byť jednorazové alebo čiastočne automatizované.

Výborným riešením základného smart osvetlenia domácnosti je systém Philips Hue

Systémy, s ktorými si jednoducho vytvoríte smart osvetlenie za pomoci rôznych LED žiaroviek sú napr. – MAGENTA SMARTHOME od Telekomu, Philips Hue, IKEA Trådfri, Apple HomeKit zariadenia alebo rôzne iné Bluetooth/Wi-Fi systémy a žiarovky. Niektoré zariadenia z tejto kategórie komunikujú aj pomocou bezdrôtového Z-Wave alebo ZigBee protokolu, ale stále sú iba základom. Nevýhodou väčšiny takýchto systémov je to, že na tvorbu osvetlenia potrebujete vymeniť vaše pôvodné žiarovky za také, ktoré dokážu s RJ komunikovať, čo môže byť finančne nákladné a nepohodlné. Pôvodné osvetlenie, resp. žiarovky ovládať neviete, to dokážu iba pokročilé systémy.

Inteligentné zariadenia, resp. systémy sú také, ktoré dokážu prispôsobovať svoju činnosť podľa rôznych podnetov a tie môžu byť všemožne kombinované. Príklad – máte na dvore osvetlenie, ktoré je spárované s vonkajším pohybovým senzorom, pričom chcete, aby senzor reagoval a zapol svetlo iba vtedy, keď je šero, hmla, tma alebo prší. Toto viete pomerne jednoducho v pokročilom systéme nastaviť na základe vývoja počasia a na základe východu/západu slnka. Áno, vie to aj bežný senzor so snímačom luxov, ale ten neprepojíte na ďalších XY zariadení, s ktorými môže spolupracovať a dať celej scéne úplne iný význam.

Ešte lepším príkladom je nastavenie denného, večerného a nočného režimu osvetlenia domácnosti. To môže vyzerať takto – počas dňa aktivujú pohybové senzory iba požadované svetlo, ktoré sa rozsvieti na výkon 100 %. Použiteľné v tmavých miestnostiach, na toaletách a pod. V prirodzene osvetlených priestoroch nereagujú vôbec. Príchodom večera reaguje viacero senzorov a svetlo sa zapína s výkonom 70 % v obývačke, 100 % v detskej izbe a pod. Všetko podľa potrieb a nastavenia. V režime noc sa počíta s tým, že spíte a reagujú iba povolené senzory a svetlá. Ak sa v noci vyberiete na wc alebo napiť, na chodbe sa zapne automaticky svetlo na 15 % a na wc tiež. To preto, aby vás svetlo v rozospatom stave príliš neoslnilo a aby ste nerušili ostatných členov rodiny. Tieto procesy fungujú podľa individuálneho nastavenia a plne automaticky. Samozrejmosťou je možnosť zapnutia svetla na plný výkon vypínačom, tie reagujú za každých okolností.

V pokročilom systéme domácej automatizácie si nastavíte všetky svetlá do najmenšieho detailu

Na pokročilých systémoch je najlepšie to, že ak nechcete, nemusíte meniť pôvodné osvetlenie, resp. žiarovky. V ponuke kompatibilných zariadení sú špeciálne miniatúrne moduly, ktoré sa inštalujú do pôvodnej elektroinštalácie (vypínačov) a s riadiacou jednotkou komunikujú bezdrôtovo na pomerne veľkú vzdialenosť. Bonusom je sledovanie spotreby jednotlivých svetiel v reálnom čase s ukladaním hodnôt do systému. Na komunikáciu sa vyžíva protokol Z-Wave a ZigBee.

Výhodou je aj to, že zariadenia vytvárajú tzv. pavučinu (mesh sieť) – posielajú si signál medzi sebou. Tým je možné umiestniť jednotlivé moduly ďalej od RJ, pričom nie je problém s odosielaním pokynov aj na väčšie vzdialenosti. V tomto prípade je taktiež základom RJ pripojená na internet, kompatibilné zariadenia, softvér a mobilná aplikácia, cez ktorú svetlá (a iné zariadenia) nastavujete a vzdialene ovládate. Takéto systémy vyrábajú spoločnosti Fibaro, Homee, Vera a iné.

Prečítajte si aj:

Inteligentné svietidlá Philips Hue na viacero spôsobov

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE