Tretia časť nášho putovania po Číne sa uskutočnila do mesta Guangdong, ktoré je v Európe známe skôr pod názvom Canton. Ako hovoria Číňania, toto je mesto na žitie, zatiaľ čo Shenzhen je high-tech mesto na prácu.

Na Perlovej rieke v meste Guangdong. Odfotil OPPO Reno 10 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Na Perlovej rieke v meste Guangdong. Odfotil OPPO Reno 10 5G

V Guangdong sa nachádza jedna z najväčších predajní firmy OPPO na svete. Obrovská predajňa s plochou vyše 500 m² ponúka všetko, čo OPPO vyrába.

Aktuálna vlajková loď OPPO X6 Pro. Zdroj: TOUCHIT.sk
Aktuálna vlajková loď OPPO X6

Okrem najnovších telefónov ako je X6, skladačiek N3, je tu aj celý rad príslušenstva, obalov, powerbánk a pod.

Originálne príslušenstvo pre ČínuZdroj: TOUCHIT.sk
Originálne príslušenstvo pre Čínu

Príslušenstvo je výrazne prispôsobené čínskemu trhu, niektoré vyhotovenia pripadajú Európanom skôr úsmevne. V Číne je to však iné, v obľube je krikľavo červená farba, množstvo trblietavých príveskov a pod.

Skladací OOPO Find N3 FLip je obľúbený hlavne u žienZdroj: TOUCHIT.sk
Skladací OPPO Find N3 FLip je obľúbený hlavne u žien

Ako sme zistili, v najväčšej sezóne, čo je v Číne na konci roka, sa predáva v tejto predajni tak 200 kusov telefónov. Záujem je predovšetkým o vlajkové lode a drahšie modely. Treba zabudnúť na to, že obyvatelia tohto mesta by preferovali nízku cenu, je to skôr naopak.

Skladací OOPO Find N3 Zdroj: TOUCHIT.sk
Skladací OOPO Find N3

Hlavné kritérium pri výbave telefónu je údajne kvalita selfie fotografií a technológie na vylepšenie podania tváre. Čína má vlastné sociálne siete ako aj servery na vyhľadávanie informácií. V skutočnosti je čínsky internet skutočne rýchly a pre Európana bez VPN nepoužiteľný – nemá patričné služby ako je Facebook, Instagram, YouTube alebo Google. Aj preto je absencia Google služieb u konkurenčných čínskych telefónoch v tejto krajine prakticky nepostrehnuteľná. V obľube je internetové video.

Inteligentné hodinky od OPPOZdroj: TOUCHIT.sk
Inteligentné hodinky od OPPO

Mimochodom, Guangdong je mesto v zlatom trojuholníku Hongkong – Macao – Guangdong a je to s 18 miliónmi obyvateľov tretie najväčšie mesto v Číne.

Pohľad na mesto Guangdong z Kantonskej veže. Odfotil OPPO Reno10 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Pohľad na mesto Guangdong z Kantonskej veže. Odfotil OPPO Reno10 5G

Ikonický je hlavne pohľad na Kantonskú vežu, ktorá tvorí v noci osvietenú ikonu tohto mesta. Je to najvyššia budova v Číne, dá sa sem dostať výťahom na vyhliadkovú plošinu. Lístky sa dajú kúpiť len on-line a sú vydané na meno. Nezabudnite si pri vstupe pas, bez kontroly vás sem nepustia. To isté platí aj o vyhliadkovej lodi po Perlovej rieke, čo je nezabudnuteľný zážitok kvôli kontrastu medzi svetlom a tmou.

Kantonska veža v noci. Odfotil OPPO Reno10 Pro selfie kamerouZdroj: TOUCHIT.sk
Kantonska veža v noci. Odfotil OPPO Reno10 5G selfie kamerou

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.