Spoločnosť OPPO nás pozvala na návštevu do svojich vývojových a výrobných priestorov v Číne. Je to zaujímavý zážitok, Čína je dnes skutočne na najlepšej ceste byť najvýkonnejšou ekonomikou sveta.

Vidieť to všade – v budovaní miest, rozvoji infraštruktúry, myslení ľudí aj životnom štýle. Náš druhý deň sme začali návštevou dátového centra neďaleko mesta Dongguan. Je to miesto, kde sa po udelení súhlasu ukladajú dáta používateľov zariadení značky OPPO, pokiaľ ide o ľudí žijúcich v kontinentálnej Číne. Ak máte zariadenie OPPO a ste napr. na Slovensku, vaše dáta sa do tohto dátového centra neposielajú, neopustia územie Európy.

Dátové centrum s exkluzívnou technológiou

Ako prvé sme v dátovom centre videli servery vybavené vysokootáčkovými ventilátormi. Dôvodom bol mimoriadne intenzívny odvod tepla zo serverov smerom von. Veľká časť tohto dátového centra je konštruovaná tak, že chladenie sa realizuje vzduchom, používa sa tu systém studenej a teplej uličky.

Vstup do dátového centra OPPOZdroj: TOUCHIT.sk
Vstup do dátového centra OPPO

Toto dátové centrum má certifikáciu na stupeň TIER III, a to ako piate v poradí v kontinentálnej Číne. V súčasnosti patrí medzi najväčšie v Číne a k jeho top technológii patrí chladenie kvapalinou. Je to však iný spôsob chladenia kvapalinou ako to poznáme napr. z výkonných herných počítačov. V tomto prípade sú servery naozaj ponorené do kvapaliny, a to pri ich plnej prevádzke. Ide o špičkovú technológiu, ktorá je náležite chránená. Preto sme sa nedozvedeli podrobnosti, teda aká je to vlastne kvapalina a koľko jej v jednom serveri je. V každom prípade to funguje dobre a servery sú celkom tiché. OPPO plánuje v budovaní tohto dátového centra ďalej pokračovať. V skutočnosti sme totiž videli len jednu z piatich budov, ktoré sa tu uprostred zelenej prírody budujú.

Dátové centrum OPPO bolo skutočne postavené na zelenej lúkeZdroj: TOUCHIT.sk
Dátové centrum OPPO bolo skutočne postavené na zelenej lúke

Výroba telefónov s obrovskou kapacitou

V ceste sme ďalej pokračovali smerom k mestu Dongguan a dorazili sme do priemyselného parku OPPO. Firma tu má jednak samotnú výrobu telefónov, ale sú tu aj ďalšie laby zamerané na vývoj vlastností smartfónov. V rámci výroby sme si prezreli SMD technológiu, kde sa vyrába základná doska telefónu. Ide o plne automatizovanú výrobu, pri ktorej boli len traja ľudia a tí vykonávali hlavne kontrolnú činnosť. V rámci výroby sa, podobne ako pri tlači na papier, prenesie na základnú dosku plán vedení a na správne časti sa umiestni spájkovacia pasta. Jednotlivé súčiastky sa následne ukladajú na svoje miesta z pásových zásobníkov. Niektoré väčšie časti sa vkladajú osobitne.

Samotné skladanie telefónu sa realizuje o poschodie vyššie. Tu je oveľa viac pracovníkov, tí sa starajú napr. o správne umiestnenie batérie, nanesenie tesniacej pásky alebo správne zloženie telefónu. Po jeho poskladaní sa kontrolujú základné funkcie telefónu. Preveruje sa pritom napr. fotografovanie alebo prenos hlasu. Telefón sa po úspešných testoch poskladá do škatule, pridajú sa komponenty ako sú prepojovací kábel, napájací zdroj, ihla na vyberanie SIM karty a telefón sa takto finalizuje pre koncového zákazníka. Do prepravnej krabice sa obyčajne umiestňuje šestica telefónov. V tejto podobe telefóny opúšťajú výrobný podnik.

Vo výrobnom závode je celkovo takmer sto takýchto liniek a keby šla každá naplno, za 24 hodín sa na každej z nich vyrobí až 3000 kusov telefónov. Hlavným trhom pre telefóny OPPO je zatiaľ Čína.

Máme prisľúbené, že dostaneme niekoľko ilustračných fotografií zachytávajúcich priebeh výroby od firmy OPPO. Po ich získaní ich doplníme do článku.

Pýtali sme sa aj na postavenie nečínskych značiek na tunajšom trhu. Jediný, kto tu dokáže držať krok s domácimi značkami, je Apple. Keďže sa iPhony vyrábajú v Číne, domáci ho považujú za akceptovateľný model. Ale napr. podiel Samsungu na čínskom trhu s telefónmi je hlboko pod 10 %.

Vývojové laby zamerané na fotografiu

Späť ale k OPPO. Firma má v meste Dongguan aj vývojové laboratóriá. Tie sú zamerané na kontrolu a vylepšenie fotografovania. OPPO na to v súčasnosti používa robotov. Je k tomu aj figurína, ktorá simuluje prítomnosť človeka.

Takto sa realizujú selfie fotografie pomocou robotaZdroj: TOUCHIT.sk
Takto sa realizujú selfie fotografie pomocou robota

Predstavte si robota, ktorý sa pohybuje po pripravených scénach a fotografuje napr. bar alebo jedlo. Špecialitou je potom selfie fotografia, ktorá je aj v Číne mimoriadne populárna.

Takto vyzerá selfie fotografia realizovaná pomocou robotaZdroj: TOUCHIT.sk
Takto vyzerá selfie fotografia realizovaná pomocou robota

Robot tak má vo svojej ruke telefón a súčasne je na podstave telefónu umiestnená podoba tváre. Videli sme podobu typicky ženskej postavy s ázijskými črtami, ale bola tu aj európska podoba tváre. Sefie fotografie sa pritom realizovali za rôznych svetelných podmienok.

Takto sme zachytávali celý proces a to pomocou telefónu OPPO Reno 10 PRO
Takto sme zachytávali celý proces pomocou telefónu OPPO Reno10 5G

Najkomplikovanejšia scéna bola tvár namierená na selfie fotoaparát a za ňou bola presvetlená scéna. Presvetlenie zabezpečovalo prirodzené svetlo zo slnka. Treba pritom pripomenúť, že Dongguan je oblasť s jedným ročným obdobím a tým je leto. Slnka je tak dostatok počas celého roka.

Fotografie realizovaná v šereZdroj: TOUCHIT.sk
Fotografia realizovaná v šere

Všetky namerané hodnoty a výsledné fotografie sa potom analyzujú a hľadajú sa spôsoby ako výsledok vylepšiť tak, aby fotoaparát fungoval očakávaným spôsobom – namier a odfoť, automatika urobí všetko ostatné za používateľa.

Hlavná pozornosť je venovaná zachyteniu osôb na fotografie. Aj pri zadnom fotoaparáteZdroj: TOUCHIT.sk
Hlavná pozornosť je venovaná zachyteniu osôb na fotografii. Aj pri zadnom fotoaparáte

Lab pre test NFC

Ďalej sme navštívili lab, ktorý bol venovaný testu NFC snímačov. V Číne sa používa 70 rôznych čítačiek pre bezkontaktné platenie a OPPO ich má všetky v tomto laboratóriu.

Rôzne čítačky NFC používané v Číne a vo sveteZdroj: TOUCHIT.sk
Rôzne čítačky NFC používané v Číne a vo svete

V tomto laboratóriu je potom automatizovaný spôsob, ktorým sa overuje, či sa údaje z telefónu správne prenesú cez snímač NFC. Telefón sa pritom k čítačke prikladá pod rôznymi uhlami a v rôznej vzdialenosti. Systematicky sa tak preveruje správne umiestnenie antény v telefóne.

Umiestnenie telefónu OPPO k čítačke pre bezkontaktné platbyZdroj: TOUCHIT.sk
Umiestnenie telefónu OPPO k čítačke pre bezkontaktné platby

Celý proces sa realizuje opakovane, aby bola istota, že používateľ telefónu OPPO pohodlne zaplatí. Skutočnosť je totiž taká, že v Číne sa už fyzické peniaze prakticky nepoužívajú, aj malí predajcovia na trhu používajú len bezhotovostné platby.

Test NFC snímačaZdroj: TOUCHIT.sk
Test NFC snímača

V nasledujúcej časti si ukážeme, ako fotí a používa sa telefón OPPO Reno10 5G pri náročných svetelných scénach.

Zatiaľ teda len ukážka, ako sa s týmto telefónom fotí typická večera v autentickej reštaurácii.

Večera v čínskej reštauráciiZdroj: TOUCHIT.sk
Večera v čínskej reštaurácii

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.