Inteligentná domácnosť nie je iba o pohodlí a rôznych vymoženostiach, je to aj o bezpečnosti. Ak viete, že je vo vašej domácnosti všetko v poriadku, tak ste pokojnejší. V tomto článku sa zameriame na zariadenia, ktoré dohliadajú na únik vody, výskyt dymu alebo na zvýšenú koncentráciu CO2 vo vašom domove.

A nie len tam, tieto zariadenia, resp. smarthome riešenie v plnom rozsahu je použiteľné v akomkoľvek interiéri a sčasti aj exteriéri. Ak máte v domácnosti zvýšenú hodnotu CO2, len tak jednoducho to nezistíte a pritom je to pre vás nebezpečná situácia. To platí aj o úniku vody, ktorá môže znehodnotiť váš majetok a pod. A ak začne nečakane horieť, tak ste v ohrození buď vy alebo váš majetok. Všetky prípady majú jedného menovateľa – nebezpečie a nepohodlie.

To sa však dá jednoducho zmeniť a zabezpečiť vašu domácnosť tak, aby bola neustále pod kontrolou – či ste doma alebo na druhom konci sveta. Základom smarthome systému je riadiaca jednotka (ďalej len RJ), ktorá zhromažďuje informácie o všetkých moduloch, pracuje podľa vášho nastavenia a odosiela vám rôzne hlásenia. Takéto systémy má v ponuke viacero spoločností. Základom je vybrať si taký, ktorý vám bude vyhovovať vo všetkých smeroch. V tomto prípade treba myslieť o krok dopredu. Na základe testov odporúčame pokročilejšie riešenia s možnosťou podrobného nastavenia, vytvárania scén a možnosťou pridávania rôznych modulov a zariadení. V tomto článku sa dozviete, ako takéto zabezpečenie funguje, ako ho môžete konfigurovať podľa potrieb a ktoré zariadenia sú na takýto typ zabezpečenia vhodné, resp. čo všetko dokážu.

Ideálnym začiatkom bude riadiaca jednotka, ktorá podporuje bezdrôtový komunikačný protokol Z-Wave (napr. Fibaro, Vera alebo Homme). Z-Wave zariadení a modulov je na trhu dostupných najviac a spomenuté RJ sa osvedčili aj v našich redakčných testoch. Keď už máte RJ, tak prichádzajú na rad jednotlivé moduly. Tých, ktoré vám pomôžu zabezpečiť váš domov pred vytopením je viacero, pričom niektoré z nich majú aj pridanú hodnotu.

Zabezpečenie proti vytopeniu

Flood sensor má moderný dizajn a kompaktnú veľkosť

 

Nám sa osvedčil Z-Wave modul – Fibaro Flood Sensor. Tento senzor má moderný dizajn a kompaktnú veľkosť. Umiestnite ho takmer kdekoľvek. V spodnej časti má tri flexibilné nožičky (senzory), ktoré sú potiahnuté 24-karátovým zlatom. Aj pri najmenšom kontakte s vodou senzory ihneď reagujú, pričom sa spustí zvukové upozornenie. Samozrejmosťou je okamžitá notifikácia alebo mail, ktorý vás na tento problém upozorní. Vy tak viete, že je problém a môžete pohotovo reagovať a zabrániť väčším škodám. Tento senzor má integrovaný aj teplotný snímač a snímač náklonu. Reaguje tak na prudko narastajúcu teplotu (napr. požiar) alebo na neoprávnenú manipuláciu. Ak ho niekto premiestni, oznámi to zvukom, ale aj notifikáciou – podľa nastavenia. Výhodou je napájanie batériou s dlhou životnosťou, a tiež možnosť káblového pripojenia k alarmu, externému snímaču alebo priameho napájania.

Výhodou Everspring je káblová sonda

Podobným zariadením je senzor zaplavenia od spoločnosti Everspring. Tento senzor nevyzerá tak dobre, ale má výhodu v káblovej sonde. Základom je vysielač, z ktorého vystupuje 3-metrový kábel so sondou, ktorá sa umiestni na miesto, kde je potencionálne nebezpečenstvo úniku vody. Pri detekcii úniku vody vydáva zvukový signál, bliká a automaticky odošle hlásenie RJ, o ktorom budete ihneď vedieť. Tento modul je napájaný batériou so životnosťou až jeden rok. Ak je batéria slabá, upozorní vás. Výhodou tohto modulu je káblový snímač s malou sondou, ktorá sa dá umiestniť na menej prístupné miesta.

Všetko pre vašu inteligentnú domácnosť a tento článok vám prináša SmarterHOME.sk:

Zabezpečenie proti ohňu a zvýšenej koncentrácii CO2

CO2 Sensor okamžite reaguje na zvýšené hodnoty

V tomto prípade sú výborným riešením zariadenia od spoločnosti Fibaro – Smoke Sensor a CO2 Sensor. Tieto zariadenia fungujú spoľahlivo, majú citlivé snímače, potrebnú certifikáciu a nechýba im ani moderný vzhľad. V prípade zvýšenia hladiny CO2 alebo zistenia požiaru (dym + teplota) okamžite reagujú, zapnú zvukovú výstrahu a odošlú informáciu RJ, ktorá vás bude o danom probléme informovať. Oba senzory sú napájané batériou s dlhou životnosťou a v prípade potreby fungujú aj bez RJ. Ak zaregistrujú zvýšené hodnoty, spustia zvukový signál. Okrem toho disponujú aj citlivým teplotným snímačom a funkciou neoprávnenej manipulácie. Ak ich niekto premiestni, budete o tom informovaní. Pomerne jednoduchým riešením tak dokážete zabezpečiť celú domácnosť a dosiahnuť vyšší komfort bývania.

 

Smoke sensor má moderný dizajn

Čo ak nie ste doma, ako zabránite škodám?

Ako teda zabrániť alebo zmierniť škody, ak nie ste doma? V prípade požiaru je to jednoduché, najlepšou cestou je privolať hasičov. Pri úniku vody si však viete pomôcť aj na diaľku a pri rýchlej reakcii zabrániť akýmkoľvek škodám. To platí aj pri úniku plynu. Bežne dostupné solenoidové ventily (elektromagnetické zatváranie/ováranie prietoku kvapalín alebo plynov) sa dajú pomocou bezdrôtového Z-Wave modulu pripojiť k centrálnej riadiacej jednotke a ovládať na diaľku. Môže to byť aj plne automatický proces – ak je zistený únik vody, ventil okamžite uzavrie hlavný prívod vody. Následne sa rozhodnete, ako v danej situácii pokračovať ďalej. To platí aj v prípade plynu. Takéto riešenie je na inštaláciu zložitejšie, ale v prípade potreby vám vie zachrániť nielen majetok, ale aj život.

Kombinácií a možností použitia je skutočne veľa, ak máte plán a dobrú fantáziu, tak pomocou smarthome riešenia zabezpečíte každý kút vašej domácnosti.

Jednoduché a cenovo dostupnejšie riešenie: Magenta SmartHome

Zjednodušené riešenie má v ponuke aj Slovak Telekom, je to Magenta SmartHome. V tomto systéme inteligentnej domácnosti je možné využívať jednoduchý dymový senzor a senzor vytopenia. Nevýhodou však je, že tento systém podporuje iba niekoľko špecifických zariadení, ktorých ponuka sa síce priebežne rozširuje, ale bežne dostupné (Z-Wave/Zig-Bee) moduly sa s ním nedajú použiť. Aj v tomto prípade však viete včasnou reakciou zmierniť prípadné škody na majetku alebo zdraví.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE