Ak ste už niekedy stratili iPhone alebo vám bol odcudzený, tak isto viete, že to nie je príjemná záležitosť. Tomuto stavu sa snaží predísť asi každý, no nie vždy sa to podarí.

S novou funkciou v rámci iOS 15 by mal byť tento stav „bezmocnosti“ minulosťou. iPhone budete môcť vyhľadať aj vtedy, ak bude vypnutý – či už z dôvodu vybitia batérie alebo ak ho niekto úmyselne vypne. Doposiaľ bolo možné lokalizovať poslednú polohu zariadenia pred vypnutím a následne zadať príkaz na vymazanie všetkých dát a pod. (podľa potreby), no po novom bude možné celkom presne a rýchlo lokalizovať aj vypnutý iPhone.

iPhone
iPhone

Ten sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou chovať veľmi podobne ako AirTag, čo v praxi znamená, že aj po vypnutí, ktoré nebude úplné, bude vysielať Bluetooth signál. Tento šifrovaný signál budú zachytávať všetky zariadenia v okolí, pričom sa vygeneruje správa o polohe vášho zariadenia – ktorú nájdete vo vašom iCloud účte. Apple sa spolieha na sieť miliónov iPhonov po celom svete, ktoré medzi sebou môžu takýmto spôsobom komunikovať a tým pomáhať.

Otázne je, ako dlho vydrží úplne vybitý iPhone odosielať Bluetooth signál, no s niekoľkými hodinami sa v ultraúspornom režime počítať dá. Detailnú funkčnosť nepoznáme, Apple ju totiž bližšie nedefinoval. Skvelé je aj to, že zariadenie bude možné vyhľadať aj po úplnom obnovení! Jediným spôsobom, ako bude možné túto funkciu zakázať je odstránenie iCloud účtu pôvodného vlastníka.

„Ak vám niekto telefón ukradne a následne ho na nejaký čas vypne alebo ho jednoducho stratíte a telefón sa medzitým vybije, tak je veľmi malá, resp. takmer žiadna šanca na to, aby ste ho našli. To sa touto funkciou zmení! Avšak, podporovať ju nebudú úplne všetky zariadenia, nakoľko je podmienená špecifickou technológiou (podporované zariadenia nájdete – TU). Dôvodom je U1 čip, teda podpora UWB (Ultra Wideband – Ultra širokopásmové pripojenie), vďaka ktorej bude možné vyhľadať/lokalizovať aj vypnuté zariadenia. Zariadenia bez U1 čipu, teda všetky staršie ako iPhone 11, bude možné aj naďalej vyhľadať ak budú off-line, čo je tiež fajn výhoda (táto technológia prišla s iOS 13).“

iOS – Nájsť
iOS – Nájsť
iOS – Nájsť
iOS – Nájsť
iOS – Nájsť
iOS – Nájsť
iOS – Nájsť
iOS – Nájsť

Ako zapnúť funkciu, ktorá dokáže nájsť vypnutý iPhone?  

Ešte dodajme, že táto funkcia je dostupná v rámci systému iOS 15, ktorý bude dostupný už onedlho, no ak máte nainštalovanú beta verziu, tak túto skvelú funkciu môžete využívať, resp. aktivovať okamžite. Prejdite do nastavení – klepnite na vaše meno vo vrchnej časti – následne otvorte položku „Nájsť“ a klepnite na „Nájsť môj iPhone“. V tejto sekcii treba zapnúť funkciu „Sieť služby nájsť“, vďaka ktorej nájdete aj vypnuté zaradenie (zapojenie sa do siete služby nájsť vám umožňuje nájsť iPhone, aj keď je off-line, v režime rezerva alebo vypnutý). To je všetko, odteraz môžete byť o niečo pokojnejší, váš iPhone bude pod drobnohľadom.

Páči sa vám táto nová funkcia? A stratili ste už niekedy iPhone alebo vám ho odcudzili?

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE