Apple AirTag, teda kompaktný lokalizátor bol takmer dva roky produktom, o ktorom sa viedli mnohé špekulácie, až sme ich začali považovať za trošku bezpredmetné.  

Pravdou je, že sme si po tak dlhom čase mysleli, že tento produkt nebude vôbec existovať a popravde, asi by sa z toho nikto „nezbláznil“. Avšak, Apple nás prekvapil a mini Bluetooth/U1 lokalizátor reálne predstavil a ukázal, že chce byť konkurencie schopný aj v tomto segmente. Viete ako sa hovorí, Apple vypustí nejaký produkt až vtedy, keď si je 100% istý, že to má zmysel a bude to fungovať tak, aby z toho mali používatelia reálny prínos.

Apple AirTag

Apple AirTag

Faktom je, že už roky existujú veľmi podobné produkty, no až keď to má na sebe znak jablka, až potom to začne byť zaujímavé pre milióny používateľov – Apple používateľov. Apple má určitú auru, ktorá je stále veľmi silná a dokáže ovplyvniť množstvo používateľov. Výhodu má aj v otrepanej fráze „ekosystém“, ktorý v tomto prípade dáva extra zmysel, bez akéhokoľvek nadhodnocovania tohto významu.

Ešte dodám, že ide o najlacnejšie Apple zariadenie, ktoré dokáže niečo robiť, teda to nie je iba doplnok/príslušenstvo. Cena jedného AirTagu je stanovená na 35 eur a za balenie štyroch kusov zaplatíte 119 eur. To je prijateľná a konkurencie schopná cena, čo sme, pravdupovediac, vôbec neočakávali. Apple však vie ako zarobiť inak. Ako? Samotný AirTag je malý hladký „puk“ s rozmerom 31,9 x 8 mm a hmotnosťou 11 gramov. Je to maličké zariadenie, ale bez príslušenstva ho nikam neupevníte, jedine ak si ho hodíte voľne do batohu alebo tašky.

Apple AirTag

Apple AirTag

Na kľúče a pod. budete potrebovať kľúčenku s držiakom pre AirTag, ktorá stojí 39 eur (smiech...). Je síce pekná, kožená, krásne spracovaná, ale tá cena je šialená – šialená v zmysle, že nositeľ zariadenia je drahší ako samotné zariadenie. Apple, takto sa to, do psej matere, nerobí :), Alternatívnou je vydarené príslušenstvo od výrobcov tretích strán, ktorí budú mať tieto produkty za nižšie ceny v rovnakej kvalite.

Čo je Apple AirTag?

Ak náhodou neviete, tak ešte raz: Je to kompaktné zariadenie v tvare mini puku, ktoré slúži ako lokalizátor vašich osobných vecí. Má hladké plastové telo, v ktorom je z jednej strany osadený kovový stred, pod ktorým sa nachádza používateľom vymeniteľná (hodinková CR2032) batéria. To je veľká výhoda. Samotná batéria by mala vydržať jeden rok a pred „exspiráciou kapacity“ budete na tento fakt upozornení, aby ste ju vymenili za novú. Tento veľmi jednoduchý produkt využíva dva hlavné komunikačné protokoly – Bluetooth LE a čip U1, resp. UWb (Ultra Wideband).

Apple AirTag

Apple AirTag

Žiadne GPS ani mobilné siete tento produkt nevyužíva, čiže nie je vhodný na vzdialené a presné lokalizovanie napr. detí, domácich miláčikov a pod. (o tom sme písali – TU). Okrem toho má AirTag integrovaný jednoduchý reproduktor, ktorý vydáva zreteľný vysoký tón, čo je ďalšia možnosť lokalizácie (v dosahu), stačí ho z aplikácie prezvoniť. Dodám, že balenie je minimalistické a okrem AirTagu a návodu v ňom nič iné nie je, ani nálepka.

Ako Apple AirTag funguje?

Aby ste mohli AirTag používať, tak potrebujete iPhone s operačným systémom iOS 14.5, bez ktorého to nepôjde. Samotné párovanie s iPhonom je extra jednoduché, AirTag vybalíte, vytiahnete poistku s pod batérie, čím sa aktivuje a váš iPhone ho okamžite zaregistruje, podobne ako keď párujete slúchadlá AirPods. iPhone sa vás opýta, či chcete AirTag pridať, následne ho pomenujete alebo si vyberiete z ponúknutých možností a zaregistrujete pod vaše Apple ID (stačí kliknúť na pokračovať a registrácia je hotová). Hotovo, to je všetko, teraz môžete AirTag napr. vložiť do batohu a začať používať.

 

Potrebujem špeciálnu aplikáciu? Nie, AirTag automaticky spadá pod aplikáciu Nájsť, teda váš iCloud, kde sa vytvorí nová kategória „Predmety“, kde uvidíte všetky vaše AirTagy. Ak chcete AirTag využiť na 100%, tak potrebujete minimálne iPhone 11 a novšie zariadenia, ktoré majú U1 čip. Využiteľný je aj so staršími zariadeniami so systémom iOS 14.5, akurát nebudete môcť využiť presnú navigáciu k AirTagu.

 

V aplikácii nájsť, sekcia predmety, vidíte váš AirTag, pri ktorom je zobrazená aktuálna poloha (čerpaná z iPhonu) a stav batérie. Následne máte k dispozícii viacero možností.

Prehrať zvuk: ak neviete nájsť napr. zapadnuté kľúče a pod., tak tento lokalizátor začne vydávať zreteľný tón, podľa ktorého môžete kľúče lokalizovať.

Nájsť: túto funkciu využijú na 100% iba zariadenia s U1 čipom, ktoré pracujú s UWB (ultra širokopásmovou sieťou), vďaka čomu je možné sa k AirTagu v dosahu nechať presne navigovať.

Funguje to veľmi dobre, no nemôžete byť vzdialený viac ako 10 – 15 metrov od AirTagu (v otvorenom priestore je to viac). Táto funkcia preskenuje všetky zariadenia v okolí, nájde si to svoje a pomocou šípok na displeji vás bude navigovať napr. k zapatrošeným kľúčom. Okrem navigačných šípok je využívaná aj vibračná odozva, ktorá vám dáva najavo, že sa blížite k AirTagu. Funguje to prekvapivo presne a táto funkcia sa mi páči najviac. Je to hra na teplo a zimu :). Koniec zapadnutým kľúčom, ovládačom a pod. Kreativite sa medze nekladú.

Tieto funkcie sú dôležitou súčasťou AirTagu, ale v ponuke je toho ešte viac.

Ďalšou možnosťou je označiť AirTag ako stratený, čo využijete najmä vtedy, keď ste si napr. niekde zabudli kľúče, prípadne vám vypadli a vy neviete kde. Tento režim je veľmi dôležitý a prichádza na rad aj toľko omieľaný Apple ekosystém. Ak označíte AirTag ako stratený, tak môžete do poznámky zadať vaše číslo, aby vám prípadný poctivý nálezca mohol zavolať (ak bude vedieť ako na to..).

 

Podstatou tohto režimu je to, že AirTag začne vysielať zabezpečený Bluetooth signál, ktorý môže zachytiť akékoľvek Apple zariadenie, ktoré sa k nemu priblíži a má zapnutý Bluetooth, dáta + využíva funkciu „Nájsť“. Toto zariadenie signál od vášho AirTagu prijme a odošle ho na iCloud, kde bude priradený k vášmu Apple ID a vy budete o jeho polohe automaticky informovaní. A čo je najväčším benefitom?

Na svete je viac ako miliarda aktívnych Apple zariadení, ktoré pre AirTag vytvárajú lokalizačnú sieť, ktorá vám pomôže ho nájsť, aj keď už budete na kilometre ďaleko (písali sme o tom aj – TU). Dodajme, že celý tento proces je anonymný a zašifrovaný, pričom chráni súkromie všetkých zúčastnených zariadení (polohu AirTagu nevidí ani Apple). Taktiež je tento režim úsporný, takže batéria nebude v žiadnom prípade a zariadení trpieť.

Apple AirTag

Apple AirTag

Ak váš AirTag nájde človek, ktorý nemá iPhone, tak môže využiť aj svoj Android telefón s NFC na to, aby vás kontaktoval. Ak sa k takémuto telefónu AirTag priloží, tak sa načíta špecifická web stránka, ktorú je potrebné otvoriť a následne sa vám zobrazia zadané kontaktné údaje – tel. číslo majiteľa. Funguje to, no nie všetky Android zariadenia vedia tento NFC signál prijať/rozpoznať. BlackBerry reagovalo okamžite, Huawei vôbec. Ťažko povedať, čo je dôvodom. Rovnako to funguje aj v prípade iOS zariadení, akurát tie vedia AirTag rozpoznať okamžite.

Stratené zariadenie v praktickej skúške

AirTag som vystavil simulovaným situáciám a následne som sa ho snažili lokalizovať, resp. zistiť, kde sú „moje kľúče“. Prvý pokus prebiehal v škole – AirTag som vložil dcére do tašky a neskôr som ho označil ako stratený, čím sa začalo prijímanie signálu od okolitých Apple zariadení. Lokalizovať som sa ho snažil od rána, no až po niekoľkých hodinách prišla prvá svetlá chvíľka, kedy som dostal informáciu o presnej polohe mojich kľúčov. Je dosť možné, že v prvom stupni, na základnej škole, nebude veľa iPhonov pripojených na sieť, čo som pripisoval neskoršej informácii o polohe, no nakoniec prišla (bolo to v čase prestávky, kde sa mohlo mihnúť nejaké Apple zariadenie). Z toho jasne vyplýva, že kľúče by som skôr či neskôr našiel, no na monitorovanie osôb a pod. to vhodné nie je, nakoľko neviete pravidelne zisťovať aktuálnu polohu a už vôbec nie presnú trasu. Na tento účel sú vhodné iné zariadenia, napr. Invoxia GPS a pod. (recenzia – TU).

Druhá simulácia prebiehala v obchode – manželke som vložil AirTag do tašky a snažil som sa simulovať napr. stratenú peňaženku v obchode. Bolo to rýchlejšie, no tiež nie okamžité. Je zrejmé, že v obchode sa pohybujú prevažne dospelí ľudia, ktorí ak využívajú iPhone, tak majú zapnutý aj Bluetooth, dáta a používajú funkciu nájsť. To sa potvrdilo. AirTag som označil ako stratený, čím sa začal proces komunikácie so všetkými okolitými Apple zariadeniami a po približne 16 minútach som bol upozornený na to, že bol AirTag lokalizovaný, takže by som peňaženku pravdepodobne veľmi rýchlo našiel. To sa mi páči a aj keď to nie je okamžité, tak máte veľkú nádej, že stratenú vec s AirTagom skôr či neskôr nájdete.

Samozrejme, ak ho nestratíte niekde hlboko v lese. Nádej by však mohla byť aj tu, lebo veď aj turisti majú iPhony a AirTag je odolný voči vlhkosti, resp. vode (IP67), takže možno by motyka vystrelila :). Ešte doplním, že AirTag je viazaný na vaše Apple ID, takže nie možné, aby ho niekto našiel, privlastnil si ho a začal používať. Bez toho, aby ste ho vyresetovali to možné nie je.

Sledovanie cudzej osoby pomocou AirTagu 

Veľa sa riešila situácia, v rámci ktorej by vás mohol niekto pomocou AirTagu sledovať, čo je v prvom rade softvérovo ošetrené a v tom druhom veľmi nepraktické. Ak vložíte niekomu AirTag bez jeho vedomia do tašky a pod., tak po čase bude dotyčná osoba na tento fakt upozornená, že sa v jej blízkosti nachádza toto zariadenie, ktoré by ju mohlo sledovať, pričom ho môže prezvoniť a následne podľa inštrukcií vypnúť (vybrať batériu). No ešte pred tým si môže pozrieť, koľkokrát a kde presne AirTag nahlásil pozorovateľovi polohu. To všetko je fajn a pekné, že na to Apple myslel, no v praxi je sledovanie osôb pomocou tohto zariadenia hlúposťou, aj keď sa určite objavia ľudia, čo to budú skúšať. Na tento účel existujú oveľa sofistikovanejšie a lepšie zariadenia ako AirTag. Viac k tomu asi dodávať netreba.

Apple nie je výnimočný, ale vie ako zaujať a čaká na vhodnú chvíľu

Konkurencia má podobné zariadenia už dlho (Tile, Fix, Samsung a pod.), pričom sú výborné, pekné, funkčné a ponúkajú podobné technológie – aj vzdialené vyhľadávanie, na základe kontaktu s iným zariadením rovnakého výrobcu – no oproti Apple majú tieto produkty jednu veľkú nevýhodu. Nie je ich na svete toľko ako Apple zariadení, ktoré tvoria extrémne obsiahlu vyhľadávaciu sieť pre AirTag. V tomto smere Apple jednoznačne vedie, a preto bude aj AirTag podstatne viac využívaný ako konkurenčné zariadenia a predurčený na úspech.

Apple AirTag

Apple AirTag

Záverečné hodnotenie

Apple AirTag je veľmi šikovná pomôcka, ktorá vám môže pomôcť nájsť rôzne zapatrošené, prípadne stratené predmety, no nutnosťou zaručene nie je. Ak nemáte vo zvyku veci strácať a nechcete investovať do Apple produktov iba preto, že musíte mať každú novinku, tak pokojne žite aj bez neho. V každom prípade musím dodať, že ide o praktický produkt, ktorý si nájde využitie v rôznych situáciách. Viete ako to je, rok jeho služby nevyužite, no môže prísť situácia, kedy zaňho budete vďační. Z môjho pohľadu je to dlho existujúca technológia, ktorej Apple vložil punc výnimočnosti a výbornú funkčnosť s pridanou hodnotou ekosystému. Dá sa povedať, že je to typický Apple produkt – teda nič nové ani prevratné, akurát dotiahnuté do posledného detailu, čo majú používatelia radi.

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti: www.istores.sk

Cena: 35 eur (zakúpiť môžete – TU)

Prečítajte si aj:

Apple AirTag dokážete lokalizovať aj z druhého konca sveta

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE