Na Slovensku existuje webová stránka, ktorá overuje výroky politikov.

Nájdete ju na webe Demagog, ktorý sleduje tlačové konferencie politikov a ich strán a rovnako aj politické debaty a rozhovory. Nie je v silách bežného človeka zistiť, či informácia, ktorú daný politik poskytol, je pravdivá alebo len zavádzajúca. Na overovanie výrokov ale aj podozrivých aktivít môžete využiť stránku na Hoaxy a podvody – Polícia SR na Facebooku. Rovnako aj Demagog je na Facebooku.

Stránka sa nesnaží určovať komplexnosť tvrdí ani zámer a podnety môžete posielať aj vy. Hodnotiť sa nedajú všetky výroky a tie, ktoré sa dajú zodpovedne analyzovať, majú vlastnú schému – akési známkovanie značkami. Preto nájdete pod každým príspevkom ukazovateľ či ide o nepravdivé alebo pravdivé tvrdenie, zavádzajúce alebo sa tvrdenie nepodarilo overiť.

Príspevky sa dajú hľadať podľa mena politika alebo iného filtra, napríklad chronologického zobrazenia. Overovanie prebieha aj v rámci diskusií, kde uvidíte akési skóre v rámci relácie a každý z hostí má svoj podiel hodnotených výrokov. Ukazuje to nasledujúci obrázok.

demagog hodnotenieZdroj: Demagog.sk

Server chce poskytovať objektívne hodnotenie pre vybrané alebo nahlásené výroky. Nejde o vyrábanie rebríčka, ktorá z exponovaných osôb je väčší klamár. Podrobný popis toho, ako prebieha hodnotenie a kto všetko hodnotí, nájdete priamo na webe. Cieľom teda nie je zovšeobecňovať, ktorý z politikov klame viac. Tvrdenia sa totiž nedajú stavať do rebríčka „veľkosti“ klamstva.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.