Dva nástroje, ktoré vám povedia všetko podstatné o procesore a grafike.

V systéme sa síce dozviete, aký typ procesora máte, rovnako tak je to aj v prípade grafickej karty. Na hľadanie ďalších detailov zväčša použijete vyhľadávač na internete. Odporúčame vyskúšať programy CPU-Z a TechPowerUp GPU-Z. Programy podporujú najnovšie komponenty a poskytujú široké spektrum detailov.

CPU-Z sa hodí na zistenie, aký model procesora máte, akou výrobnou technológiou bol vyrobený, jeho aktuálne napätie alebo napríklad, aké podporuje inštrukcie. To je vhodné zistiť pri starších procesoroch. Najmä ak sa zaoberáte kompatibilitou s vybranými aplikáciami alebo operačným systémom. Okrem informácií o procesore sa dozviete aj detaily o základnej doske a pamäti RAM. Napríklad, akým spôsobom je zapojená a či máte v počítači jeden modul alebo ide o zapojenie v Dual / Quad Channel.

GPU-Z je na tom podobne a tu máte možnosť porovnávať si výbavu grafických kariet. V prípade, že máte v počítači viacero kariet, dá sa medzi nimi prepínať. Nemusí to znamenať len stolnú zostavu, typicky je to informácia pri notebookoch, ktoré majú okrem integrovanej graficky v procesore aj samostatnú grafickú kartu.

Prečítajte si aj:

Ako znížiť frekvenciu procesora a predĺžiť výdrž na batériu?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.