Internet môže byť rýchly a bezproblémový. So špecializovanými zariadeniami série Mesh dosiahnete nielen vysokú rýchlosť, ale najmä veľké pokrytie.

Potrebujete na to zariadenia, ktoré sú s týmto štandardom kompatibilné a zvyšok závisí od toho, koľko si ich kúpite a aké máte požiadavky, podobne ako pri routeroch. Aj tu existujú rôzne verzie líšiace sa celkovými možnosťami a najmä rýchlosťou. Wi-Fi 6 sa stal štandard, ktorý dnes podporujú notebooky, ale aj smartfóny a ďalšie zariadenia na trhu. Odporúčame teda budovať sieť na tomto štandarde. Využiť na to môžete CUDY M3000 Mesh System.

Otestovali sme kompletnú zostavu zariadení, ktoré pomôžu vybudovať takúto sieť, či už v rodinnom poschodovom dome alebo rozľahlejších priestoroch. Výhodou týchto zariadení oproti bežným zariadeniam na predĺženie signálu (extenderom), je rýchlosť a vzájomná komunikácia. Ďalšie zariadenia podporujúce túto technológiu nájdete na stránke CUDY Mesh.

Cudy AX3000 MeshZdroj: TOUCHIT
Cudy AX3000 Mesh

Hlavné výhody Mesh systémov

  • Rozšírenie pokrytia signálom
  • Silnejší signál na miestach a eliminovanie výpadkov
  • Inštaláciu zvládne začiatočník
  • Automatický roaming medzi modulmi
  • Voľnosť v dokupovaní ďalších modulov a jednoduché rozšírenie pokrytia

Ako Mesh zariadenia fungujú?

Najprv potrebujete router kompatibilný s týmto typom siete. V minulosti sme testovali model Cudy WR3000, ktorý aj tentoraz poslúžil ako solídny základ na vybudovanie silnejšej a rýchlejšej siete. K tomu sme doplnili 2 Mesh systémy. To sú zariadenia v tvare valca a zväčša ich takto navrhujú aj ostatní výrobcovia.

Dokonca je možné Mesh vežu použiť ako hlavný router. Nemusíte tradičný router kompatibilný s Cudy Mesh dokupovať samostatne. Stačia vám tieto dva valcové moduly. Používatelia, ktorí majú super rýchle optické pripojenie, môžu využiť práve 2.5 Gbps ako hlavné prepojenie s modemom od poskytovateľa. Router Cudy WR3000 je užitočný vtedy, ak predsa len potrebujete viac LAN portov. Kto buduje bezdrôtovú sieť a nepotrebuje ďalšie LAN porty, stále bude môcť jeden využiť na primárnom Mesh valci a dva na druhom.

Tie sme strategicky umiestnili do lokalít, kde potrebujeme dosiahnuť vyššiu kvalitu signálu a zväčšiť celkové pokrytie základnej siete privedenej do domácnosti. V miestach, kde sa bežne zobrazovala kvalita signálu 1 paličkou na smartfónovom ukazovateli signálu, sme rozmiestnením Mesh modulov získali plný signál.

cudy wr3000Zdroj: TOUCHIT
Router CUDY WR3000 s podporou Mesh a Wi-Fi 6

Výhodou je, že takto vybudovaná sieť môže mať 1 názov a z pohľadu používateľa sa budete pripájať na jeden Wi-Fi bod. Ďalší rozdiel je v tom, že komunikujú navzájom. Používateľ si nerobí žiadne starosti, ku ktorej sieti je momentálne pripojený, pretože stále je pripojený k svojej hlavnej Wi-Fi sieti. To ako si zariadenia distribuujú pripojenie konkrétnych zariadení, je plne automatické.

Prípad využitia takýchto zariadení vo veľkých priestoroch je teda zrejmý. Nie je potrebné sa zakaždým pripojiť k novej Wi-Fi a jednotlivé zariadenia si signál odovzdajú až ku koncovému bodu. To môže byť váš smartfón alebo prenosný počítač, prípadne iné zariadenie. Z pohľadu používateľa nezáleží na tom, ku ktorému modulu je fyzicky pripojený, pretože o toto sa systém stará automaticky. Je to ako pripojenie na sieť operátora. Stále ste v jeho sieti a nezaujíma vás, ktoré stanice si predávajú signál až k ústredni operátora.

Bezdrôtovo aj káblom

Vysokou variabilitou predstavuje aj vzájomná komunikácia, čo znamená, že niektoré zariadenia môžete odpojiť. Sú prípady, kedy budete musieť konkrétny bod vypnúť a presunúť na iné miesto, prípadne ho len na istý čas deaktivovať. Komunikácia začne s ďalšími bodmi bez toho, aby ste akýmkoľvek spôsobom narušili komunikačný reťazec. V tom je sila tejto siete. Je potrebné mať na pamäti, že moduly musia mať dosah signálu k ostatným.

Existuje ešte jedna možnosť a tou je pripojiť Mesh modul aj tam, kde na seba s iným Mesh modulom neuvidia. Pripojíte ho káblom a novej lokalite, napríklad pivničných priestoroch alebo povale už bude Mesh modul šíriť bezdrôtový signál.

Nie je potrebné využívať žiadne nástroje na počítači alebo mobilnú aplikáciu. Signalizácia prostredníctvom LED prebieha priamo na module. Akonáhle bude signál nekvalitný alebo zariadenie nebude pripojené do siete dozviete sa to prostredníctvom blikania alebo svietenia LED v príslušnej farbe.

Cudy AX3000 MeshZdroj: TOUCHIT
Cudy AX3000 Mesh

M3000 (AX 3000 2.5G)

Toto zariadenie sa dá kúpiť samostatne, v páre alebo napríklad ako trojica modulov. Záleží na vašich potrebách a toho, aké veľké priestory chcete pokryť. Bližším umiestnením zariadení vedľa seba nezískate vyššiu rýchlosť. Princípom stále zostáva pokrytie väčšieho priestoru a získanie kvalitného signálu aj na miesta, kde bežný router nestačí.

Už kúpou jedného zariadenia si výrazne vylepšíte kvalitu signálu. Na začiatok odporúčame kúpiť balík v dvojici zariadení. Úvodná konfigurácia nevyžaduje žiadne pokročilé znalosti a pripojenie môžete realizovať prostredníctvom tlačidla WPS na routery a Mesh module.

Každý takýto komunikačný valec má až 5 antén a je možné doňho priviesť spojenie cez LAN s 2,5 Gbps a 1 Gbps. Vhodným riešením je aj pre domácností, ktoré používajú optiku. Do routeru od vášho operátora pripojíte napríklad router Cudy WR3000. Do tohto routeru pripojíte Mesh modul bezdrôtovo a ďalšie moduly tiež bezdrôtovo medzi sebou resp. do vašej novej Wi-Fi.

Odporúčame využiť káblové pripojenie aj medzi routerom od operátora a routerom Cudy WR3000, aby ste si zachovali čo najvyššiu možnú rýchlosť. Vďaka tomuto príslušenstvu sa bude dať streamovať video v kvalite 4K alebo hrať hry, ktoré vyžadujú rýchlu latenciu. Celkovo môžete k 1 zariadeniu pripojiť až 256 zariadení.

Užitočné sú aj na pripojenie smart televízora, ktorý vďaka tomu bude môcť mať plný signál, akoby bol v dosahu pôvodného routeru. Je ideálny aj pre používateľov, ktorí majú doma IP kamery. Vďaka plnej šírke prenosového pásma v 5 GHz a 2,4 GHz pásme budete mať rýchly internet aj pri zaťažení s vyšším počtom zariadení. Dvojica doplnkov vytvorí pokrytie až na úrovni takmer 400 m2.

Technické parametre

  •  Procesor – MediaTek Filogic 830, 1,3 GHz, dvojjadrový
  •  5-Stream Dual-Band Wi-Fi 6
  •  5 GHz – 2402 Mbps, 2,4 GHz – 574 Mbps Wi-Fi
  •  Rýchly roaming
  •  WireGuard, OpenVPN, ZeroTier, atď.
  • 3 antény na 5 GHz pásmo
  • 2 antény na 2,4 GHz pásmo

Konfigurácia a nastavenia

Zapojenie zariadení do vašej internetovej siete nevyžaduje žiadne extra znalosti. Stačí ich len zapnúť a počkať na základné inštrukcie v priloženom návode. Router s podporou tohto typu zariadení budú všetky vaše Mesh doplnky zobrazovať v konfigurácii. Zobrazí sa názov konkrétneho modelu, IP adresa a prostredníctvom konfiguračného rozhrania sa budú dať odpájať alebo pripájať nové zariadenia.

Tiež reštartovať alebo aktualizovať firmvér Mesh modulu. Takisto budete vidieť aj aké zariadenia sú k vašej sieti pripojené s ich IP adresou a takisto aj charakteristikou. Je prehľadne zobrazené, či sú pripojené k sieti a či komunikujú v najvyššom možnom štandarde, teda Wi-Fi 6.

Verdikt a rýchlosti

CUDY M3000 Mesh System je najrozumnejšie riešenie, ak hovoríme o spôsobe rozšírenia kvality internetu v domácnosti alebo vo firme. Poskytne plnú konektivitu s moderným štandardom Wi-Fi 6 a v spojení s kompatibilným routerom aj pokročilú správu siete. To podstatné, čo vás bude zaujímať je rýchlosť.

Tým základným limitom je celkom pochopiteľne vaše pripojenie od poskytovateľa internetu. Mesh systém je užitočný najmä vo sieťach, kde sú zapojené rôzne komponenty ako IP kamery alebo sieťové disky. Vďaka tomu získate vyššie prenosové rýchlosti v rámci lokálnej sieti.

Ak hovoríme o konkrétnych číslach, tak už len navýšením štandardu vašej domácej siete získate takmer dvojnásobnú rýchlosť pripojenia. Prechodom s Wi-Fi 5 na Wi-Fi 6 za pomoci káblového pripojenia do eternetového 1 Gbps portu sa rýchlosť citeľne zvýšila a vidieť to bolo aj na rýchlejšej odozve. Naozaj to je vidieť aj na takom detaile, ako je načítanie internetových stránok. Dôležitým faktom ale je, že rovnakú rýchlosť sme mohli využívať aj v priestoroch, kde bežne rýchlosť klesla na 1/5 svojej pôvodnej hodnoty.

Cena: 129 eur za 2 Mesh moduly

Zapožičal: WESTech, spol. s r.o.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.