Vyzerá ako skutočná stránka a až na menšie nezrovnalosti v štylistike je veľmi dôveryhodná.

Stránka Aktuality.sk sa stala terčom podvodu a keďže ide o veľkú spravodajskú stránku na Slovensku, je zacielenie práve na tento web logické. Podvodníci skúšajú svoje taktiky na exponované ciele a oblasti známe mnohým ľuďom.

Primárne ide o vyvolanie dôvery, keďže tento web je považovaný za dôveryhodný. Stačí si preveriť internetovú adresu a ľahko zistíte, že na obrázku nie je skutočná stránka. K nám sa tento podvod dostal emailom, je ale možné, že sa bude šíriť aj inými kanálmi ako napríklad cez Messenger alebo Telegram.

aktuality fakeZdroj: TOUCHIT
aktuality fake

Link správy sme vyskúšali a na stránke sa zobrazí veľmi dobrý preklad do slovenského jazyka. Nekonzistentných je viacero výrokov, no je potrebné sledovať politickú situáciu, aby ste ich odhalili. Prvý je sporný a to, že „Slovenský premiér Eduard Heger riadi krajinu železnou rukou.“ Nevhodne napísaná veta je aj táto:

Formuláciu, ktorú by slovenský novinár neurobil, sme zvýraznili tučným písmom. „Moderátor relácie „Téma“ Petr Bielik pozval do relácie Eduard, aby sa s divákmi podelil o tipy, ako zbohatnúť, pričom vtom NAŽIVO v televízii prezradil tieto fascinujúce správy.“

Podvod poznáte jednoducho podľa adresy. Stránka aktuality.sk má adresu https://www.aktuality.sk. Falošná správa šíriaca sa emailom má adresu v tvare https://followingfilm.top/p/. Kvôli bezpečnosti a ochrane voči podvodu ju nezverejňujeme celú. Rubriky nie sú aktívne a kliknutie na akýkoľvek odkaz vedie na stránku falošnej bitcoinovej aplikácie, kde sa treba zaregistrovať.

Toto je filter na ľudí a je predpoklad, že vyplnením mena, priezviska a emailovej adresy je človek náchylný na tento podvod a zo strany podvodníkov príde následne ďalšia interakcia. Prístup na stránku cez nami používanú službu VPN ju odfiltrujte a zobrazí sa e-shop s nákupom oblečenia. V rámci služby ide o ochranu proti presmerovaniu DNS a ak e-shop nie je falošný, stal sa obeťou podvodu.

aktuality fakeZdroj: TOUCHIT

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.