Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Sony dnes oznámila novú aktualizáciu firmwaru (verzia 2.00) pre full-framovú kameru Cinema Line FX6, ktorá ponúka funkciu AI-based Real-time Tracking – dlho očakávanú funkciu automatického ostrenia, umožňujúcu extrémnu presnosť pri sledovaní objektov.

Real-time Tracking využíva údaje o farbe, textúre (jase) a vzdialenosti (hĺbke) na spracovanie priestorových informácií v reálnom čase. Umelá inteligencia detekuje a sleduje oči či tvár snímaného objektu. Práve to umožňuje dosiahnuť vysokú presnosť.

Na základe spätnej väzby od zákazníkov, pridala spoločnosť Sony do aktualizácie firmwaru aj nové technológie, ktoré používateľom umožnia vytvárať výnimočný a kreatívny obsah.

Aktualizácia firmwaru taktiež zahŕňa funkciu Breathing Compensation, ktorá pri ostrení[1] zabezpečuje konzistentný uhol pohľadu, no aj novú technológiu – režim kontroly bokehu využívajúci variabilný ND filter. Tento režim automaticky upravuje ND filter a jeho silu pri ovládaní clony, takže uľahčuje nastavenie intenzity bokehu a zároveň potláča zmeny expozície[2]. Model FX6 umožňuje 16-bitový výstup RAW do externého rekordéra[3] cez HDMI[4], čo umožňuje flexibilné využitie pokročilej postprodukcie – ideálne pre filmárov. Výstup RAW z HDMI eliminuje nutnosť konverzie z SDI na HDMI, takže umožňuje nahrávanie s kompaktnejším snímacím systémom.

Aktualizácia sa môže pochváliť aj vylepšením použiteľnosti, vrátane novej funkcie nahrávania do medzipamäte, ktorá zaznamenáva video[5] spätne. Umožňuje tak nepretržité nahrávanie bez toho, aby zaplnila pamäťovú kartu alebo premeškala dôležitý okamih. Táto funkcia je k dispozícii aj pri snímaní v režime S&Q. Model FX6 je tiež vybavený funkciou duálnej produkcie HDR a SDR pre SR Live, rovnako ako štvorkanálovým levelerom úrovne zvuku[6].

Model FX6 je súčasťou radu Cinema Line od spoločnosti Sony, ktorá prináša odborné znalosti v oblasti zobrazovacích technológií širokému spektru filmárov a tvorcov obsahu.

Aktualizácia firmwaru bude na stiahnutie k dispozícii koncom januára.

Viac informácií nájdete TU.


[1] Pri zapnutí tejto funkcie sa môže mierne zmeniť uhol záberu a kvalita obrazu. Breathing Compensation nie je možné použiť, ak je funkcia Distortion Comp. vypnutá; pri fotografovaní v režime S&Q; alebo ak je kadekom Rec Format RAW alebo výber, ktorý zahŕňa RAW. Informácie o podporovaných objektívoch nájdete na https://www.sony.net/dics/breathing/ 

[2] Táto funkcia je k dispozícii iba pre objektívy s bajonetom typu E, ktoré môžu komunikovať s týmto fotoaparátom. Maximálny účinok je pritom možné dosiahnuť pomocou clonového krúžku. V závislosti na rýchlosti, objektíve, nastavení snímania a objekte, sa obraz môže javiť inak a môže sa meniť i jas. Jas sa môže zmeniť pri obrátení postupu, napríklad pri otvorení clony po jej zatvorení alebo pri jej zatvorení po otvorení. Pred fotografovaním dôrazne odporúčame vykonať test fotoaparátu.

[3] Vyžadovaný je kompatibilný externý rekordér. Od januára 2022 je možné používať zariadenie ATOMOS NINJA V a NINJA V+.

[4] Výstup RAW z HDMI nie je v režime S&Q k dispozícii. Výstup RAW nie je možný súčasne z SDI aj HDMI.

[5] Akonáhle sa spustí nahrávanie a uloží sa na pamäťovú kartu, interná vyrovnávacia pamäť sa udržiava počas stanovenej doby pri nakrúcaní.

[6] Pri modeli FX6 verzia 2.0 je teraz možné zobraziť úrovne zvuku z kanálov CH1/CH2/CH3/CH4 spoločne na displeji OSD (on-screen display).

Značky: