Microsoft v máji sprístupnil ďalšiu veľkú aktualizáciu pre Windows 10. Tá je opäť dostupná zadarmo a prináša viacero noviniek a vylepšení.

Microsoft každoročne vydáva dve veľké aktualizácie svojho operačného systému. Pred rokom vyšli v apríli a v októbri, avšak kvôli komplikáciám s októbrovou aktualizáciou sa výrobca systému Windows rozhodol venovať viac času testovaniu. Prvá tohtoročná veľká aktualizácia preto prišla až v máji 2019, jej označenie je 1903.

Väčších noviniek je minimum

Rýchle akcie v bočnom paneli si môžete teraz prispôsobiť

Májová aktualizácia prináša minimum veľkých noviniek. Aprílová aktualizácia pre rok 2018 priniesla veľkú funkciu Časová os, októbrová aktualizácia prišla s prepojením so smartfónom a májová aktualizácia pre rok 2019 prináša skôr drobné úpravy a vylepšenia.

Zmeny si všimnete hneď na prvý pohľad. Vedľa ikony pre Štart menu sa natiahlo pole s vyhľadávaním, ktoré upúta vašu pozornosť popisom Vyhľadávaný pojem napíšte sem. V redakcii dlhodobo používame klávesovú skratku Win + S, je to rýchlejšie. Mierne sa zmenila aj úvodná obrazovka vyhľadávania, ktorá je teraz praktickejšia a zobrazuje aj posledné aktivity.

Pokiaľ využívate svetlý motív systému Windows 10, ten sa dočkal v novej verzii viacerých kozmetických vylepšení a pribudla aj možnosť prispôsobiť si motív tak, aby sa v systéme Windows použil napr. tmavý motív a v aplikáciách svetlý alebo naopak.

Ďalšiu zmenu si všimnete v pravom bočnom paneli s rýchlymi nastaveniami. V notebookoch pribudol ovládací prvok na zmenu nastavenia jasu – tak, ako to poznáme zo smartfónov či tabletov so systémom Android a iOS. A takisto si môžete prispôsobiť aj rozloženie prvkov v rýchlom ovládacom centre. Stačí kliknúť pravým tlačidlom myši a vybrať si Upraviť rýchle akcie.

Vylepšený dizajn dostalo aj herné centrum, ktoré je možné aktivovať klávesovou skratkou Win + G. Môžete upravovať nastavenie zvuku, sledovať využitie jednotlivých komponentov počítača alebo komunikovať s priateľmi cez Xbox Live. Takisto si môžete spustiť Spotify – táto funkcia však vyžaduje inštaláciu samostatnej Spotify aplikácie.

Novou funkciou pre Windows 10 Pro a Enterprise je Windows Sandbox (pieskovisko). Táto funkcia umožňuje vytvoriť zabezpečené a izolované prostredie operačného systému, ktoré môžete používať na testovanie aplikácií. Je to užitočná pomôcka, nakoľko vaša aktivita vo Windows Sandbox neovplyvňuje zvyšok operačného systému. Bežní používatelia však túto funkciu pravdepodobne často nevyužijú.

Zmeny vo Windows Update

Májová aktualizácia prináša niekoľko noviniek pre funkciu Windows Update

Májová aktualizácia prináša aj zmeny vo funkcii Windows Update. Najnovšie si môžete pozastaviť inštaláciu aktualizácií počas 7 dní a k dispozícii je viacero pokročilých nastavení, vďaka ktorým získate väčšiu kontrolu nad procesom aktualizácie. Windows 10 vás tiež teraz upozorní, ak treba reštartovať počítač. V spodnom paneli sa zobrazí ikonka.

Operačný systém si od verzie 1903 automaticky vytvára 7 GB rezervu, ktorá je určená pre budúce aktualizácie. Toto sa však týka iba počítačov, ktoré majú Windows 10 vo verzii 1903 predinštalovaný, resp. čistú inštaláciu tejto verzie. Pokiaľ si zaktualizujete staršiu verziu systému, rezervované úložisko pre aktualizácie sa nevytvorí.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit